Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Apple Vision Pro: novo kvalitetno prostorno računalo

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Apple je usmjeren na revolucioniranje prostornog računalstva s najnovijom ponudom, Apple Vision Pro. Iako visoka cijena od 3.499 dolara izaziva zanimanje, strategija tvrtke usredotočena je na monetizaciju odabranog kruga imućnih kupaca umjesto na masovno usvajanje. Spajanjem virtualnog i stvarnog svijeta, Apple ima za cilj stvoriti iskustvo računalstva usmjereno na čovjeka koje ga izdvaja od konkurenata poput Meta i Pico.

Prostorno računalstvo obično spada u dvije kategorije: potpuno zatvoreni virtualni svjetovi i spojene stvarnosti. Prvi pruža uronjeno virtualno iskustvo, dok drugi integrira virtualne elemente u stvarni svijet. Apple Vision Pro spada u kategoriju spojenih stvarnosti, u skladu s njihovom vizijom “metaverzuma stvarnog svijeta”. Ovaj uređaj dizajniran je da bude sastavni dio radnog i svakodnevnog života korisnika, olakšavajući razgovore i interakcije na osobniji i prirodniji način.

Strateški pristup Applea odražava izjave njihovog izvršnog direktora Tima Cooka tijekom predstavljanja Apple Watch linije proizvoda 2014. Cook je istaknuo tvrtkinu predanost stvaranju proizvoda koji obogaćuju živote ljudi, besprijekorno integriraju hardver i softver te čine tehnologiju osobnijom. Vision Pro utjelovljuje tu filozofiju nudeći ciljanoj publici jedinstveno i različito iskustvo.

Iako se cijena Vision Pro-a može činiti neprihvatljivo visokom, Apple ne teži izgradnji širokog XR ekosustava poput konkurenta Meta, s njihovom pristupačnijom Quest linijom proizvoda. Umjesto toga, Apple želi iskoristiti već profitabilnu bazu korisnika nudeći pretplate i softver visokih marži dostupne po premijum cijeni. Ovaj pristup vjerojatno će privući imućne korisnike koji su voljni uložiti u vrhunsku tehnologiju i vjerojatnije će trošiti na usluge pretplata.

Integracija Vision Pro-a sa širim Apple ekosustavom predstavlja prednost, omogućujući korisnicima da iskoriste snagu sinergije između različitih uređaja i aplikacija. Ova povezanost stvara sinergijski efekt koji obogaćuje korisničko iskustvo i pruža veću vrijednost za korisnike. Iako će proizvodnja Vision Pro-a vjerojatno biti ograničena, potencijalni utjecaj na industriju ujedno stvara dodatne mogućnosti za rast i inovacije u prostornom računalstvu.

Iako su moguće dvojbe o skupoći Vision Pro-a, Apple ima povijest izrade visokokvalitetnih proizvoda s visokom maržom koji su privukli posvećenu bazu korisnika. Njihova strategija fokusiranja na imućne kupce i besprijekorno spajanje stvarnosti učvršćuje njihovu poziciju na tržištu i postavlja temelje za daljnji razvoj prostornog računalstva. S vremenom, očekuje se da će se tehnologija spojene stvarnosti širiti i postajati sve dostupnija širem krugu korisnika, ali Vision Pro trenutno stvara novi standard u iskustvu računalstva spojenog sa stvarnim svijetom.