Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Amazon i Meta u borbi protiv TikToka

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Amazon.com u zadnje vrijeme pokušava ostvariti strateška partnerstva s platformama društvenih medija kako bi omogućili izravnu kupnju proizvoda putem aplikacija poput Snapchata i Instagrama. To je izravni odgovor na rastuću e-trgovinsku moć TikToka.

Amazon je neadvno postigao upravo jedan takav dogovor s tvrtkom Meta Platforms (META) kako bi testirali značajku koja omogućuje korisnicima povezivanje njihovih Facebook i Instagram računa s Amazonom, omogućujući pritom kupcima da kupuju proizvode ne napuštajući aplikacije koje trenutno koriste. Reuters prenosi kako je sada je Amazon postigao sličan dogovor i s vlasnikom Snapchata, tvrtkom Snap.

Dionice tvrtke Snap time su porasle za 4,8% u trgovanju prije otvaranja tržišta u utorak. Dionice Amazona porasle su 0,4%, a Meta je porasla 0,4%.

Dogovori na prvi pogled izgledaju kontraintuitivno. Amazon i Meta (i u manjoj mjeri Snap) međusobno su konkurenti za oglašavanje i pažnju kupaca. Metin Facebook ima vlastitu platformu za trgovanje, iako nije toliko popularna za veće prodavače kao Amazon. S druge strane, Amazon ima vlastiti feed s kupovnim sadržajem koji izgleda poput Instagrama, nazvan Inspire.

Međutim, ključ partnerstava je u tome što ono pomaže objema stranama spojiti svoje snage kako bi se suprotstavile prijetnji TikToka, aplikacije za dijeljenje videa u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance.

TikTok je u rujnu pokrenuo vlastitu platformu za e-trgovinu u SAD-u, što znači da sada može djelovati kao kombinirani kanal za oglašavanje i prodaju. To je dio nastojanja da se rastuća težina njihovog oglašavanja učinkovitije prevede u prihode.

ByteDance, koji je u privatnom vlasništvu, ne otkriva detaljne financijske podatke za TikTok, ali Insider Intelligence je procijenio da se neto prihod od oglašavanja aplikacije za dijeljenje videa udvostručio u 2022. godini na 9,89 milijardi dolara. No to i dalje ostavlja TikTok kao malog igrača. Naime, Meta je u 2022. godini ostvarila više od 113 milijardi dolara prihoda od oglašavanja, dok je Amazon ostvario 37,7 milijardi dolara.

Međutim, trenutni porast tržišnog utjecaja bi mogao dovesti do izvanrednih prihoda u budućnosti. Prema istraživačkoj tvrtki WARC, slejdeće godine može se očekivati da će globalno ulaganje u oglašavanje prvi put premašiti 1 milijardu dolara, pri čemu će troškovi porasti 8,2% u 2024. godini, u usporedbi s 4,4% ove godine.

TikTok je uzdrmao krajolik društvenih medija u SAD-u, a isto to želi učiniti i s e-trgovinom. Izgleda da tehnološke tvrtke u SAD-u mijenjaju svoju strategiju kao odgovor.

Kako bi kontaktirali autora, Adama Clark, možete pisati na [email protected]

Ovaj sadržaj kreirao je Barron’s, koji je u vlasništvu Dow Jones & Co. Barron’s se objavljuje neovisno od Dow Jones Newswires i The Wall Street Journal-a.