Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Humorističan komentar o NFT-u: Zašto bi netko platio goleme novce za digitalnu sliku koja je na Internetu?

Leon Zrile
Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Leon Zrile, voditelj Facebook stranice Pseudohumor koja broji nešto više od 18 000 pratitelja, napisao je komentar o NFT-u. Na blogu profanemisli.com napisao je tekst kojim se osvrnuo na NFT i trgovanje tokenima na svjetskom tržištu. Komentar prenosimo u nastavku.

NFT je skraćenica za “Non-Fungible Token”, što se kod nas prevodi kao “nezamjenjivi token”. U principu se radi o digitalnom certifikatu kojim se potvrđuje vlasništvo nad nekom “virtualnom umjetninom”. To može biti screenshot nečega, originalna digitalna slika, video ili bilo što drugo što postoji u virtualnom svijetu. 

NFT se može kupovati i prodavati samo s kriptovalutama jer se bazira na block-chain tehnologiji koja je i sama toliko komplicirana i meni nerazumljiva da se i zbog toga osjećam staro. A nisam star! Majke mi! Te kriptovalute su mi baš ono, kriptične, ahahah. Kužite, jer kao…

E sad, ono što meni nije jasno je zašto bi netko platio goleme novce za digitalnu sliku koja je na Internetu i koju bilo tko može potpuno besplatno gledati, skinuti je na svoje računalo pa i isprintati i uokviriti ako mu je toliko super. 

Npr. ja dam tisuću dolara za screenshot Zekanovića koji u Saboru drži vrećicu u kojoj se nalazi točno ono što vi mislite da se nalazi i taj screenshot je sad moje vlasništvo. Ja posjedujem digitalni certifikat na kojem piše da sam ja vlasnik tog screenshota. Super. Ali taj screenshot je i dalje na Internetu. I dalje ga svi mogu gledati i downloadati pa se postavlja pitanje što sam ja to platio i zašto. S tih tisuću dolara nisam dobio nikakvu dodatnu vrijednost u odnosu na nekog drugog.

Jedna od bizarnijih NFT transakcija je bila kad je neki frajer platio 2,9 milijuna dolara (!) za prvi tweet u povijesti Twittera. Odnosno, platio je za screenshot tog tweeta i on je sad ponosni vlasnik tog NFT-a, iako svatko može pronaći taj screenshot na Internetu i pogledati ga. Svatko star i konzervativan poput mene će se s pravom zabrinuti za budućnost naše vrste i pitati se

“Kae ovo, jebote?””

Nastavak teksta čitajte na linku Profanih misli ovdje.

Foto: Lika Club