Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Meta se uz pomoć Tencenta vraća u Kinu nakon 14 godina

Meta company
Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

U filmskom obratu, Meta je mudrom strategijom postigla povratak na unosno kinesko tržište. Postigavši dogovor sa Tencent konglomeratom, američki div je došao na korak pred lansiranje pristupačnije verzije svog popularnog VR headseta. Preliminarnim dogovorom Tencent će postati ekskluzivni prodavač novog VR headseta u Kini, a prodaja bi mogla krenuti krajem 2024.

Ban od strane kineske vlade

Podsjetimo, kineska vlada je zabranila Meta-ine proizvode, uključujući Facebook, WhatsApp i Instagram, kao dio svoje represije protiv aktivista nakon nemira u provinciji Xinjiang. Vlada tvrdi da su aktivisti koristili Facebook kao sredstvo komunikacije tijekom nereda, koji su rezultirali gotovo 200 smrtnih slučajeva. Slično su prošlie Google i Apple. Unatoč tome, Meta je putem posredstva i partnerstva s raznim kineskim kompanijama ipak uspjevala ostvarivati solidan promet na kineskom tržištu.

Utrka s Apple-om

Ova vijest dolazi u pravi trenutak u kontekstu utrke dvaju divova – Meta i Apple, na VR tržištu. Izlazak uređaja Apple Vision Pro najavljen je za početak 2024. Obzirom da će Appleov uređaj biti cijenovno skuplji, Meta ovim potezom ima priliku zahvatiti puno šire tržište VR entuzijasta. Izvori zasad ne govore o mogućim cijenama novog uređaja, a trenutne cijena Meta Quest 2 od 250$ već je poprilično kompetitivna i privlačna široj populaciji.