Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

NVIDIA otkriva Open-Source Neuralangelo

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

U uvijek promjenjivom krajoliku umjetne inteligencije i 3D modeliranja, NVIDIA, vodeća tehnološka tvrtka, ponovno je ostvarila značajan napredak puštanjem open-source koda za Neuralangelo, moćni alat za rekonstrukciju 3D modela. U ovom članku istražujemo uzbudljive mogućnosti Neuralangelo-a, njegove potencijalne primjene i kako je spreman preoblikovati različite industrije.

NVIDIA-ina renesansa: Otkrivanje Neuralangelo-a

NVIDIA, poznata po svojim inovacijama u području umjetne inteligencije i grafičke tehnologije, predstavila je Neuralangelo u lipnju kao počast renesansnom kiparu Michelangelu. Ovaj alat pokretan umjetnom inteligencijom ima izvanrednu sposobnost pretvaranja 2D video isječaka snimljenih iz različitih kutova u izuzetno precizne 3D modele.

Tradicionalno, stvaranje detaljnih 3D modela iz 2D slika bilo je izazovno i vremenski zahtjevno. Neuralangelo, međutim, izdvaja se po tome što uhvati sitne detalje poput ponavljajućih teksturnih uzoraka, varijacija boja i homogenih boja. To su područja na kojima druge AI alatke često ne uspijevaju.

Tehnologija iza Neuralangelo-a

Osnova Neuralangelo-a temelji se na istoj tehnologiji koju je NVIDIA koristila za Instant NeRF, koji je debitirao 2022. Instant NeRF je revolucionirao fotogrametriju smanjujući potrebu za obimnim fotografijama. Neuralangelo ide korak dalje koristeći video isječke. Za stvaranje 3D modela, objekt se snima iz različitih kutova u 2D. Alat zatim izdvaja pojedinačne kadrove iz tih kutova kako bi izgradio temelj modela, slično fotogrametriji.

Magija se događa kada Neuralangelo određuje položaje kamere za te kadrove. Koristi tu informaciju za generiranje početnog, grubog 3D prikaza scene. Nakon toga, model optimizira renderiranje kako bi poboljšao detalje, rezultirajući izuzetno preciznom i visokokvalitetnom rekonstrukcijom u 3D, sve iz jednog videa.

Brojne Primjene: Od Umjetnosti do Digitalnih Blizanaca

NVIDIA predviđa mnoge primjene za Neuralangela. Jedan značajan primjer je u dizajnu video igara, gdje može bez problema integrirati realistične 3D objekte u virtualne svjetove. No, njegov potencijal ide puno dalje od igara.

Industrijski digitalni blizanci, rastuće područje, mogli bi znatno profitirati od mogućnosti Neuralangela. Sudionici sada mogu snimiti 2D video isječke prostora i lako stvoriti temelj za svoje digitalne blizance, pojednostavljujući proces koji je nekada zahtijevao posebnu opremu i temeljitu fotografiju.

Osim toga, industrije poput inspekcije infrastrukture mogu vidjeti značajna poboljšanja. Tvrtke poput Alteia već koriste NeRF tehnologiju s slikama struktura poput dalekovoda. S Neuralangelom bi ovaj postupak mogao postati još učinkovitiji, zamjenjujući slike video isječcima.

Demokratizacija Snimanja Stvarnosti

U svijetu gdje je demokratizacija snimanja stvarnosti rastući trend, Neuralangelo predstavlja značajan korak naprijed. Iako možda ne pokriva sve primjene snimanja stvarnosti, ima potencijal unaprijediti kvalitetu modela u različitim područjima.

Prvotni fokus bio je usmjeren na rekonstrukciju pojedinačnih objekata poput kipova i kamiona. Međutim, NVIDIA ističe da se cijeli unutarnji prostori također mogu rekonstruirati pomoću Neuralangela. Stručnjaci sada to mogu postići s lakoćom, eliminirajući potrebu za specijalnom opremom i temeljitom pokrivenošću kutova prilikom fotografiranja.

Budućnost Mogućnosti

Ming-Yu Liu, stariji direktor istraživanja i suautor Neuralangelo članka, ističe ogroman potencijal ove tehnologije. Napominje: “Mogućnosti rekonstrukcije u 3D koje Neuralangelo nudi bit će ogromna korist za kreatore, pomažući im da stvore stvarni svijet u digitalnom svijetu.”

Ovaj alat otvara vrata developerima kako bi uvezli složene objekte, bilo da se radi o malim skulpturama ili ogromnim zgradama, u virtualna okruženja. To može revolucionirati razvoj video igara, industrijske digitalne blizance i brojne druge industrije, sve zahvaljujući snazi Neuralangela.

Zaključak: Paradigmski Pomak u 3D Modeliranju

NVIDIA-ino objavljivanje open-source koda za Neuralangelo označava značajnu prekretnicu u svijetu 3D modeliranja i umjetne inteligencije. Ovaj revolucionarni alat pojednostavljuje proces pretvaranja 2D video isječaka u izuzetno detaljne 3D rekonstrukcije, nudeći bogatstvo primjena u industrijama od igara do inspekcije infrastrukture.

U svijetu gdje su granice onoga što je moguće u 3D modeliranju sve više proširuju, Neuralangelo stoji na čelu inovacija, spreman preoblikovati industrije i omogućiti kreatorima da most između stvarnog i digitalnog svijeta premoste kao nikada prije.