Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

RCK Ruđera Boškovića: budućnost strukovnog obrazovanja i industrije 4.0

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

U prostoru Zagrebačkog Velesajma, 30. studenog 2023., očekuje se spektakularan događaj – specijalizirani sajam RCK Ruđera Boškovića. Sajam će okupiti 30 izlagača, škola partnera i institucija, otvarajući vrata od 10.00 do 18.00 sati.

Glavni cilj ovog događaja je popularizacija strukovnih zanimanja te povezivanje poslodavaca, partnera i budućih polaznika. Želi se potaknuti interakcija među njima, naglašavajući važnost digitalizacije industrije i društva.

S obzirom na evoluciju prema Industriji 4.0, obrazovanje se prilagođava zahtjevima tržišta rada. Regionalni centar kompetentnosti Ruđera Boškovića, Zagreb, prednjači u pružanju kvalitetnog obrazovanja i pripremi učenika za konkurentnost na tržištu rada.

U projekt “RCK Ruđera Boškovića” uključeno je 10 partnerskih organizacija (Elektrotehnička škola, I. Tehnička škola, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Visoko učlište Algebra, Klimaoprema d.d., Kraš d.d., Franck d.d., Purić d.o.o., Grad Zagreb i Projekt jednako razvoj d.o.o.). Projektom će biti uspostavljen Regionalni centar kompetentnosti u području elektrotehnike i računalstva.  Sastoji se od 6 osnovnih
elementa, te niz podaktivnosti. Fokusirajući se na šest osnovnih elemenata i niz podaktivnosti, projekt će omogućiti razvoj novih programa, stručnu praksu i usavršavanje nastavnika.

RCK Ruđera Boškovića postat će primjer povezivanja strukovnog obrazovanja s industrijom ne samo u Hrvatskoj već i širem području jugoistočne Europe. Novitete u tehnologiji koristit će za unapređenje procesa učenja, odgovarajući na zahtjeve tržišta rada.

Projekt vrijedan 6.570.933,42 eura, u potpunosti sufinanciran od strane EU, obuhvatio je razdoblje od 29. 3. 2020. do 29. 12. 2023. Očekuje se da će RCK dugoročno utjecati na industriju implementirajući koncept “Industrije 4.0” i aktivno podržavajući korištenje obnovljivih izvora energije.