Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Bitcoin halving donosi mogući porast cijene Bitcoina

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

U brzorastućem svijetu kriptovaluta, Bitcoin ponovno privlači pozornost. Kako se kalendar približava travnju 2024. godine, šaputanja o nadolazećem porastu vrijednosti Bitcoina polako prerastaju u glasan zbor, s analitičarima i dioničarima koji zagovaraju povjerenje u digitalnog diva među kriptovalutama. Koji je razlog ovome? Neizbježan događaj jest Bitcoina halving, zajedno s porastom investitorskog interesa, postavio je temelj za potencijalni rast cijene koji bi mogao odvesti Bitcoin preko vrijednosti od 100 000 dolara po Bitcoinu.

Podrška i otpor Bitcoinu

Bitcoin je napravio značajan pomak na tržištu kriptovaluta, dosegnuvši novi maksimum za 2023. godinu od 35 717 dolara. Ovaj skok slijedio je nakon konferencije za tisak predsjednika FED-a Jeromea Powella, gdje je naznačio mogući kraj niza povećanja kamatnih stopa koji su do sada zabrinjavali investitore. Powellova monetarna politička usmjerenost, sugerirajući promjenu pristupa središnje banke, ponovno je unijela povjerenje na tržište, što je dovelo do povećanja vrijednosti Bitcoina za 2,30%. Do kraja tjedna, Bitcoin se trgovao po cijeni od 35 482 dolara. Azijska tržišta pozitivno su reagirala na vijesti.

Međutim, analiza tržišta također ukazuje na potencijalne izazove. Bitcoin bi trebao premašiti vrijednost od 36 400 dolara, ali postoji rizik od pada ispod vrijednosti od 35 265 dolara, što bi moglo dovesti do niže razine podrške od 32 436 dolara. Ethereum mora, suočavajući se sa sličnom situacijom, preći svoju trendovsku liniju kako postigao vrijednost od 1 926 dolara; inače bi moglo doći do pada do razine podrške od 1 805 dolara.

Razmišljajući unaprijed, izvješće je istaknulo da tržišni sentiment može biti utemeljen na aktivno putem Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) i svim vijestima vezanim uz odobrenje ili odbijanje Bitcoin-spot i Ethereum-spot Exchange-Traded Funds (ETF-ova), kao i pri Bitcoin halvingu.

Što je Bitcoin halving?

Bitcoin halving je jedinstven događaj koji se događa otprilike svake četiri godine unutar Bitcoina. Slično je ugrađenom mehanizmu dizajniranom za kontrolu opskrbe novim bitcoinima. Jednostavno rečeno, možete ga zamisliti kao zakazano smanjenje nagrada koje rudari Bitcoina primaju za validaciju i dodavanje novih transakcija u blockchain. To smanjenje znači da se tijekom vremena stvara manje novih bitcoina, što na kraju dovodi do fiksne i ograničene opskrbe od 21 milijun bitcoina. Ograničenje opskrbe jedan je od razloga zašto se Bitcoin često uspoređuje s tradicionalnim vrijednostima poput zlata, jer stvara rijetkost, što potencijalno može povećati potražnju i, s vremenom, njegovu cijenu.

Ono što je posebno intrigantno kod Bitcoin halvinga je da je povijesno povezano sa značajnim porastima cijena. Iako to nije jamstvo, prošli halving događaji su se poklopili s tržišnim ciklusima porasta, gdje je cijena Bitcoina znatno rasla. To je navelo mnoge na vjerovanje da svaki halving služi kao katalizator za obnovljeni interes i poticanje investicija u Bitcoin. Dakle, čak i ako ne ulažete u kriptovalute, Bitcoin halving i dalje je važan koncept o kojem trebate znati jer igra ključnu ulogu u dinamici tržišta kriptovaluta i može imati posljedice koje se protežu izvan svijeta kriptovaluta.

Na kraju, bez obzira jeste li iskusni investitor ili jednostavno znatiželjni promatrač, Bitcoin halving i dalje ostaje zanimljiv i ključni dio ekosustava digitalnih valuta, nudeći uvid u fascinantnu dinamiku ovog rastućeg financijskog prostora.