Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Coinbase se otpuštanjem zaposlenika priprema za “kripto zimu”

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Coinbase je platforma za trgovinu kriptovalutama, namijenjena i fizičkim osobama i institucionalnim ulagačima. Osnovan je 2012 kao alat koji bi pojednostavio kupnju Bitcoina te izrastao u jednu od najpoznatijih kripto mjenjačnica. Za retail investitora, Coinbase je gotovo i jednostavno rješenje za trgovanje kripto valutama.

Unazad dva tjedna otpustili su oko 18% zaposlenika, radi se o oko 1000 ljudi i to je potvrdio CEO u svojoj objavi. CEO Brian Armstrong pretpostavlja da ulazimo u recesiju što bi moglo dovesti do nove „kripto zime“, odnosno perioda smanjenog volumena trgovanja i potonulih cijena kripto valuta. Također navodi da im najveći izvor prihoda dolazi iz naknada za trgovanje a otpuštanjima režu troškove za nadolazeći teški period

Glavni izvor prihoda su naknade za trgovanje

Glavni izvori prihoda Coinbasea su kao i kod većina mjenjačnica ili brokera, naknade za trgovanje te prihod koji ubiru kroz spread u cijeni. Također nude Coinbase karticu, imaju rješenje za plaćanje kripto valutama namijenjeno poslovnim korisnicima te vlastiti stable coin USDC. Pred izlazak na burzu 14. travnja 2021 Coinbase je bio procijenjen na 250 dolara po dionici. Na prvi dan trgovanja cijena je dosezala i do 429 dolara a zatvorila se na 328 dolara. Prema podacima CoinMarketCapa, dnevni volumen trgovanja na Coinbaseu je oko 3 milijarde dolara a tjedna posjeta od oko 2 milijuna korisnika.

Na pitanje dioničara kakva je budućnost Coinbasea u odnosu na rastuću konkurenciju te padajućih cijena naknada za trgovanje, CEO navodi da 54% korisnika radi više toga od direktnog trgovanja – npr. troše kripto valute, posuđuju ili oročavaju za kamate. Što se tiče konkurencije, vjeruje da su povjerenje i jednostavnost korištenja ono što Coinbase čini sigurnim od konkurencije. Povjerenje, jer su dugo na tržištu, jer su javna kompanija i brinu o sigurnosti korisnika. Jednostavnost korištenja, jer su na jednostavan način približili običnim korisnicima komplicirani svijet kripto valuta. Uspoređuje to sa električnom strujom – većina ne zna kako funkcionira, no svejedno mogu imati koristi od nje. Također, smatraju da se konkurencija koncentrirala na pojedinačna rješenja a oni nude veliku širinu unutar jedne platforme.