Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Nove Meta AR naočale će isprva biti dostupne samo developerima

Meta company
Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

                Meta već neko vrijeme radi na naočalama koje nazivaju „potpunim AR uređajem.“ No, zadnji izvještaj od The Information-a kaže kako prva serija Meta-inih AR naočala biti rezervirana samo za developere, ne i za AR entuzijaste, kako se prije mislilo da će biti. Izvještaj navodi kako Meta neće javno izaći s projektom, kodnog imena Projekt Nazare. Prvi put je predstavljen na Connect-u 2021., kada je kompanija promijenila ime iz Facebook u Meta. Tada je direktor Meta-e, Mark Zuckerberg rekao da je krajnji cilj projekta Nazare razvitak „istinskih naočala za dorađenu stvarnost.

Konceptualni primjer dorađene stvarnosti kakvu bi pružale Meta-ine AR naočale

                The Information kažu da su Nazare naočale trebale biti lansirane na komercijalno tržište 2024., međutim, Meta su navodno odbacili te planove kako bi svoje prve AR naočale izdali kao proizvod za demonstraciju ili kao komplet za hardver developere. Priča se kako će Meta izbaciti još jedan uređaj, kodnog imena Artemis, te da će upravo to biti prve AR naočale dostupne privatnim korisnicima.

Velike promjene planova

                Vjeruje se da je do ove promjene, prebacivanje Nazare-a u projekt samo za developere, došlo zbog potrebe za smanjivanjem veličine Reality Labs-a, Meta-inog odsjeka u nastajanju koji se bavi AR/VR uređajima. Reality Labs poznat po svemu, od Quest 2 VR headseta te uređaja poput Projekta Aria, naočale sa senzorima koje Meta koristi za kalibraciju svog AR sustava za percepciju okoline i za ispitivanje mišljenja javnosti vezanog uz ovakvu tehnologiju. Prijašnja izvješća kažu kako Meta očekuje malu prodaju od oko svega 10 000 primjeraka Nazare-a. Također kažu kako će Nazare najvjerojatnije testirati Zuckerberkov apetit za hardverske subvencije koje bi se mogle protegnuti poprilično više od $300 za Quest 2. Meta je također navodno otkazala planove za lansiranje pametnog sata sa odvojivim zaslonom i dvije kamere u korist dizajna koji je prikladniji za kontroliranje kasnijih verzija AR naočala.

                Prošlog mjeseca, Zuckerberg je bio u Italiji gdje je predstavio Meta-in prototip ručnog XR kontrolera tvrtki EssilorLuxottica, koja stoji iza Ray-Ban Stories naočala s kamerom i iza raznih drugih luksuznih brendova naočala. Važno je napomenuti kako ovaj kontroler koristi elektromiografsku (EMG) tehnologiju. Uz pomoć EMG senzora detektiraju se električni signali koji kontroliraju mišiće ruke. Zbog ove tehnologije, ovaj tip kontrolera nema u sebi ugrađene kamere.

Prvo Cambria, onda Nazare

                Sve ovo vjerojatno možemo teko očekivati u budućnosti, kroz par godina. Meta se, međutim, sprema za lansiranje Projekta Cambria, novog VR headseta koji posjeduje mogućnost AR interakcija zahvaljujući posebnim color passthrough senzorima. Ovaj headset, koji još nema službeno ime, gotovo nedvojbeno služi kao prethodnik Nazare AR naočalama. Tim više što bi aplikacije rađene za Cambriu mogle dati Meta-i korisne informacije o AR sustavima i aplikacijama.

                Kako god bilo, Projekt Cambria će biti značajno skuplji od $800, što je Meta potvrdila u svibnju. Za Cambriu ovo znači da će je najvjerojatnije, zbog visoke cijene, koristiti developeri i profesionalniji pojedinci kojima će se isplatiti izdvojiti ovu poveću svotu novaca.