Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Kodno ime „Projekt Nazare“ je ime prvih potpunih Meta AR naočala

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

                Meta već neko vrijeme radi na AR headsetu. Iako još nismo vidjeli nikakav hardver, direktor Meta-e, Mark Zuckerberg je na Connectu 2021. spomenuo da Meta radi punom parom na prvim potpunim naočalama za dorađenu stvarnost (AR naočalama) te je otkrio kako je kodno ime tih naočala „Projekt Nazare“. „Kranji cilj su naočale za potpunu dorađenu stvarnost. Na tome također radimo“, rekao je Zuckerberg. „Danas vam želim pokazati kakvo iskustvo možete očekivati i na čemu radimo u Projektu Nazare, što je kodno ime za naše prve naočale za dorađenu stvarnost.“

                U kratkoj konceptualnoj simulaciji prikazanoj dolje, Zuckerberg je pokazao jednu tipičnu scenu u kojoj se ljudi dopisuju preko Whatsappa i dogovaraju se druženje i igranje igara. U jednom trenutku avatari prijatelja iskoče i vidno polje i svi zajedno počinju igrati igru.

                Još je dalek put do stvaranja naočala u željenom obliku, kaže Zuckerberg, nadodajući kako bi naočale trebale biti debele svega 5mm.

Aria, korak prema pravim AR naočalama

                Meta je također pokazala brojne konceptualne prikaze i demoe koje ćemo moći iskusiti kroz Projekt Aria, novi prototip naočala koji je ušao u fazu testiranja prošle godine. Aria trenutno nema AR displeja, već je opremljena senzorima koje prikupljaju informacije iz stvarnog svijeta. Ovo bi trebalo značajno pomoći pri razvijanju Nazare naočala. Drugim riječima, Aria je samo korak prema pravim AR naočalama, a čini se da će projekt Nazare biti sljedeći korak baziran upravo na istraživanjima provedenima na Projektu Aria.

                „Još će proći neko vrijeme dok naše prve prave AR naočale – Projekt Nazare – budu spremne,“ rekla je Meta u jednom od svojih blog postova, „no vrlo smo uzbuđeni zbog napretka koji smo postigli i veselimo se budućnosti ovog projekta.“