Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Razvoj “soft skills” vještina uz pomoć virtualnog okruženja

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Agencija Bodyswaps, razvila je VR platformu specijaliziranu za ovladavanjem “soft skills” vještinama. Platformu, zajedno sa repozitorijem sadržaja, koriste mnoge tvrtke za edukaciju kako prodajnog osoblja, tako i osoblja u ljudskim resursima ili na rukovodećim pozicijama.

“Soft skills” vještine su nešto čemu nas ne uče tijekom našeg formalnog obrazovanje, iako se pokazuju vrlo važnima u poslovnom okruženju i karijeri. Dok se “tvrde” vještine mogu lako mjeriti, “meke” su one teže mjerljive, no koje mnogo doprinose radnom okruženju. To su vještine poput pisane i verbalne komunikacije, analitičkog razmišljanja, pregovaranja, vještina rukovođenja, vještina motivacije zaposlenika, prilagodljivost, rješavanje problema i slično.

Projekt David – trening poslovnog vođenja

Ljudi na rukovodećima pozicijama često na radnom mjestu osjećaju pritisak “teških razgovora”. S tim saznanjem stvoren je VR simulator pod nazivom Projekt David. Projekt David simulira razgovor menadžera i zaposlenika Davida, a korisnik može iskusiti obje uloge.

Koristeći Oculus Rift kontrolere i glas putem ugrađenih mikrofona, korisnik prvo preuzima ulogu menadžera koji razgovara sa zaposlenikom po imenu David. U ovom scenariju, David ima ispodprosječne radne rezultate. Nakon razgovora s Davidom, korisnik ulazi u njegove cipele i sluša ono što je upravo rekao iz druge perspektive.

Budući da ovaj alat za VR trening uzima u obzir aspekte kao što su kontakt očima, pažnja i ton glasa, na kraju korisnik dobiva detaljnu tablicu rezultata svoje izvedbe. Ovo iskustvo je pomoglo menadžerima da poboljšaju komunikacijske vještine, izgrade samosvijest i razviju tehnike upravljanja konfliktima u okruženju koje je ponovljivo i potpuno sigurno.

Projekt Susan – trening psihijatrijskog osoblja

Projekt Susan je usredotočen na izazov obuke psihijatrijskih medicinskih sestara. Pripravnici sudjeluju u interakciji između Susan, pacijentice koja pati od kliničke depresije, i medicinske sestre. Tvrtka je surađivala s mnogim konzultantima kako bi pružila što bolji i sa stručne strane kvalitetan dizajn.

Korisnici konkretno imaju priliku za razvoj komunikacijskih vještina, izgradnju empatije i poboljšanje skrbi za pacijente, ne riskirajući živote stvarnih pacijenata. Koristeći govorna aplikacijska programska sučelja (API) i podatke o tijelu snimljenim pokretom, kao i Projekt David, Projekt Susan korisnicima daje detaljnu tablicu rezultata izvedbe. To im omogućuje da identificiraju područja za poboljšanje i zatim rade na njima koristeći isto iskustvo. Studenti Medtecha s londonskog sveučilišta isprobali su Projekt Susan i dali vrlo pozitivne povratne informacije. Jedan korisnik je komentirao “Osjećam da VR tehnologija pomaže da razvijete empatiju prema ljudima koje ne poznajete”.

izvor: mbryonic.com