Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Uvod u AR – dorađena stvarnost 

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Danas je dorađena stvarnost ili AR, kako ju skraćeno nazivaju, jedan od poznatijih termina u svijetu virtualne (VR) i proširene (XR) stvarnosti. AR je također najdostupnije tehnologija ove prirode.

Jednostavno rečeno, AR vam daje mogućnost dorađivanja, nadograđivanja okoline koja vas trenutno okružuje, s digitalnim informacijama poput slika, teksta ili animacija. Unatoč tomu što se ovakav koncept možda činio futurističnim prije par godina, AR je ubrzo postala često korištena tehnologija zahvaljujući brzom napredovanju u mogućnostima koje na pružaju pametni telefoni.

Dorađena stvarnost može nam istaknuti važe pojedinosti stvarnog svijeta, pružiti nam kontekst u raznim situacijama te nam pružiti razne informacije, kako informativne, tako i edukativne prirode.

Što je to augmented reality ili dorađena stvarnost?  

Dorađena stvarnost (ili AR, augmented reality), je upravo ono što biste i očekivali – tehnologija koja je napravljena kako bi doradila stvarnost. Za razliku od virtualne stvarnosti (VR-a), u kojoj korisnici ulaze u nove, iz nule stvorene, virtualne svjetove, AR donosi digitalni, virtualni sadržaj u stvarni svijet. AR aplikacije implementiraju vizualne, auditivne i druge informacije u stvarni svijet kako bi unaprijedili vaš doživljaj stvarnog svijeta. Na primjer, GPS aplikacije mogle bi se doraditi tako da, kada upalite kameru na mobitelu, pokazuju strelice koje vam govore u koju ulicu trebate skrenuti.

Danas gotovo svatko može pristupiti AR tehnologiji putem svog pametnog telefona. Ovo čini AR trenutno najdostupnijom od svi virtualnih tehnologija. No, pametni telefoni nisu jedini način da se pristupi AR-u i da se iskoriste prednosti koje nam ovakva tehnologija pruža.

Zadnji krik mode u AR svijetu i također tehnologija koja se danas brzo razvija jesu AR naočale ili, kako ih još vole nazivati, „pametne naočale“. Radi se o naočala koje u sebe imaju ukomponirane AR tehnologije i time nam omogućavaju pristupanje AR-u, dok nam ruke pritom ostaju potpuno slobodne.

Dorađena stvarnost nije se pokazala podobna samo za igrice za mobitele, već i kao iznimno primjenjiva tehnologija koja može pomoći ljudima koji rade u raznim branšama – od inženjera i do kirurga.

Primjena AR-a na radnom mjestu za pomoći pri popravcima

Različiti tipovi dorađene stvarnosti

Razvoj AR-a u zadnjih par godina demonstrirao je postojanje različitih vrsta dorađivanja stvarnosti. Na primjer, postoje AR iskustva koja se svode na sadržaj kojemu se pristupa skeniranjem QR koda. Također, veliki dio AR tehnologija čine „projektivne“ AR tehnologije, koje lagano zadiru u područje mješovite stvarnosti (MR) i holograma.

Kada se danas priča o dorađenoj stvarnosti, većinom se misli na AR aplikacije koje možete doživjeti putem pametnih telefona, no stručnjaci vjeruju kako će, u budućnosti, uspjeh AR tehnologija ležati u AR naočalama i hedsetima. Meta je danas jedna od vodećih tvrtki koja intenzivno ulaže u razvoj ovakvih tehnologija.

Kako dorađena stvarnost funkcionira?

Dorađena stvarnost preklapa stvarni i virtualni svijet, pružajući pritom korisnicima pojačano i prošireno iskustvo stvarnog svijeta. Najrasprostranjenija vrsta AR-a danas je AR koji dodaje virtualne objekte u stvarni svijet uz uporabu kamera. No, porastom zainteresiranosti za AR tehnologijama raste i broj mogućnosti za pristupanje dorađenoj stvarnosti.

Postoje razne komponente koje čine dorađenu stvarnost moguću. To su razni senzori koji prikupljaju podatke, AR softver koji obrađuje podatke koje prikupe senzori, procesor koji će pokrenuti softver, leće ili ekran na kojem će obrađeni podaci biti prikazani te AI (umjetna inteligencija) koji će eventualno olakšati pristup ovakvim tehnologijama omogućavanjem, na primjer, kontroliranja uređaja putem glasovnih naredbi.

Što nam sve pruža AR?

Iako se na početku činilo kako će fokus AR-a biti zabava (igre i slično), danas se sve više čini kako postoje druge vrlo korisne primjene ovih tehnologija. Tvrtke danas koriste AR aplikacije za pronalaženje, identificiranje i rješavanje raznih tehničkih poteškoća. Također ih koriste za treniranje svojih za poslenika. Prodavači sve više prihvaćaju AR kao način za pokazivanje svojih proizvoda i kreiranje zanimljivih iskustava za svoje kupce.

Razne su uporabe AR-a. Pa tako, veliki dio AR- tehnologija koristi se za zabavu i razonodu. Postoji već niz aplikacija, poput interaktivne knjige Legend – Between Gods i mobilne igre Pokémon GO. Ovakva primjena bi se u skorijoj budućnosti mogla sresti i na raznim događanjima, na primjer na poslovnim konferencijama, na kojima bi posjetitelji mogli dobiti razne informacije o događanju pristupajući AR sadržaju putem svojih telefona.

AR tehnologija također ima mogućnost jakog privlačenja pažnje. Stoga ni ne čudi činjenica kako tvrtke ulažu u AR tehnologije u svrhu reklamiranja. Razni prodavači veću su počeli koristiti QR kodove koje možete skenirati kako bi dobili dodatne informacije o proizvodu koji vas zanima.

Dorađena stvarnost također ima veliku ulogu u budućnosti navigacije, pa će tako korisnici moći skenirati oznake na zgradama ili pratiti virtualne strelice kako bio što lakše i točnije došli do svog odredišta.

Još jedna primjena AR-a nalazi se u olakšavanju timskog rada. Nošenje AR naočala i hedsetova omogućit će zaposlenicima i članovima istih timova bolju međusobnu komunikaciju i mogućnosti specijalističkog navođenja u stvarnom vremenu, ako je to potrebno. Ovo bi trebalo omogućiti bolju suradnju i sigurnije radno okruženje.

No, možda najveću primjenu dorađena stvarnost (kao i sve ostale virtualne tehnologije) ima u treningu i obučavanju profesionalaca, omogućavajući im vježbanje i razvijanje vještina s instrukcijama i navođenjem u stvarnom vremenu. Na primjer, mnogi zdravstveni fakulteti koriste AR kako bi olakšali učenje svojim studentima.

Primjer Dorađene Stvarnosti u edukaciji – Human Anatomy Atlas

Budućnost AR-a  

Kao i s većinom novih tehnologija, teško je s apsolutnom sigurnošću reći kako će izgledati njihova budućnost.  Potražnja za AR hedsetima i naočalama raste u raznim industrijama. Ponajprije onima u kojima su radnici izloženi opasnim uvjetima. Gotovo je sigurno da će velik broj tvrtki ulagati u takve AR- tehnologije, kao što su pametne naočale i hedsetovi.

Za sada se čini kako AR tehnologije (i virtualne tehnologije općenito) imaju svoje rezervirano mjesto u budućnosti upravo zbog svoje potencijalne korisnosti i svojih, naoko beskrajnih, mogućnosti.