Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Space Explorers: The ISS Experience – Prvi serijal produciran u svemiru

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Space Explorers: The ISS Experience je multiplatformska, impresivna produkcija nagrađena Primetime Emmyjem koju su snimili astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji, a producirali su je Felix & Paul Studios u suradnji s TIME-om. U dosad neviđenoj suradnji s NASA-om, The ISS Experience koristi posebno izrađene kamere virtualne stvarnosti projektirane za rad u nultoj gravitaciji. Astronauti su snimili više od 200 sati VR snimaka, 18 sati ekskluzivnih zapisa astronauta, intervjua i prvih vizualnih prikaza ISS-a, planeta Zemlje i svemirske šetnje snimljen u vrhunskom kinematografskom VR-u koji pokazuju kako je živjeti i raditi u svemiru.

12. rujna 2021., ESA-in astronaut Thomas Pesquet i JAXA-in astronaut Akihiko Hoshide izašli su izvan Međunarodne svemirske postaje dok su ih snimali posebno izrađenom imerzivnom kamerom koja je bila pričvršćena na Canadarm2, robotsku ruku dugu 15 metara izvan svemirske postaje. Ništa ovakvog opsega, veličine ili razlučivosti nikada nije pokušano u povijesti ljudskih svemirskih letova. Snimka dok je lebdio 250 milja iznad zemlje, pri nesagledivoj brzini od 17.500 milja na sat, daje publici jedinstvenu perspektivu našeg planeta, zajedno s astronautima koji su predani obavljanju ovog važnog posla. Space Explorers: The ISS Experience je intimna priča koja potiče na razmišljanje i koja baca svjetlo na svakodnevni život ove najudaljenije, ali 2 desetljeća stare ispostave čovječanstva.

Saga se sastoji od 4 epizode, od čeka su 3 epizode već napravljene i objavljene.

Epizoda 1: “Adapt”

Epizoda 1: „Adapt“ prikazuje novu posadu astronauta koja stiže na Međunarodnu svemirsku postaju i otkriva radost, čuda i opasnosti života u svemiru. Godine obuke dolaze u akciju dok prevladavaju dezorijentiranost nulte gravitacije, reagiraju na potencijalne katastrofalne hitne situacije i uče djelovati kao usko povezani tim. Ekstremna priroda iskustva dovodi ih do stvaranja veza poput obiteljskih.

Epizoda 2: “Advance”

Epizoda 2: „Advance“ opisuje svakodnevno opterećenje provođenjem pionirskih znanstvenih eksperimenata na svemirskoj postaji dok se posada priprema za odlazak tri astronauta koji su završili svoj šestomjesečni boravak. Smjena straže nudi priliku za razmišljanje o vitalnoj ulozi žena u svemiru.

Epizoda 3: “Unite”

Epizoda 3: „Unite“ priča o svemirskoj kulturi koja se razvija između nekolicine odabranih koji su imali priliku živjeti i raditi na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Stižu stari prijatelji i po prvi put se polovica cijele klase astronauta ponovno okuplja na postaji. Ciklus se nastavlja dok, opet, jedna misija završava i druga počinje. Jedinstvena zajednička perspektiva posade postaje jača dok kolege zajedno ostvaruju snove o humanizaciji svemira.

Četvrta i posljednja epizoda se očekuje krajem 2022. godine. Serijal je dostupan preko Meta Quest uređaja ili Oculus Rifta pomoću Oculus TV aplikacije.