Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Dani otvorenih računarskih sustava 2023.

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet i Hrvatska udruga Linux korisnika i ove godine organiziraju DORS/CLUC konferenciju. Riječ je o najvećoj regionalnoj konferenciji na temu open source-a.

U Zagrebu, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), 11 i 12 svibnja će se održati Dani otvorenih računarskih sustava / Linux korisnička konferencija (DORS/CLUC).

DORS/CLUC, u organiziraciji dviju neprofitnih udruga, HrOpen i HULK, uz potporu sponzora, najveća je i najdugovječnija regionalna konferencija o slobodnom i otvorenom softveru te operacijskom sustavu Linux. Konferencija je posvećena developerskim i sistem – administratorskim temama, s fokusom na slobodne i otvorene tehnologije, otvoreni kod, otvorene norme i otvorene operacijske sustave.

U proteklih 28 godina mnoga poznata lica IT industrije iz Hrvatske i inozemstva su posjetila DORS/CLUC, a tako će biti i ove godine. Sudionici će imati priliku čuti o najnovijim trendovima, tehnologijama i studijama slučaja, vezanim uz Linux operativni sustav i otvorene računalne sustave, projekte temeljene na komponentama otvorenog koda ili otvorenim platformama te povezati se s drugim korisnicima i stručnjacima iz svijeta i regije.

Popis nekih od predavača ovogodišnje konferencije je već dostupan na web stranici, a posebno ističemo ovogodišnje keynote: Marko Budiselić, suosnivač i CTO tvrtke Memgraph i Jeffrey A. McGuire, tvrtke Open Strategy Partners.

 

Marko Budiselić, Memgraph

Techstars London Headshots – Image ©Dan Taylor/Heisenberg Media.

Prvi keynote konferencije, Marko Budiselić, je co-founder i CTO Memgrapha. Memgraph je, kao što ime daje naslutiti, relativno nova i brzorastuća graf baza podataka otvorenog koda, koja olakšava život programerima koji se bave pohranom i algoritmima grafova. Razvijena je u modernom C++-u, distribuirana je te optimizirana za brzinu i skalabilnost u grafovskom kontekstu.

Marko će održati predavanje o izazovima vođenja tvrtke, upravljanja i razvoja alata otvorenog koda u poslovnom okruženju, te na taj način opisati put Memgrapha kao tvrtke, ali i kao tehnologije. Marko se u svom radu oslanja na tehnologije kao što su C++, Python i Rust.

 

Jeffrey A. McGuire, Open Strategy Partners

Jeffrey A. “jam” McGuire, partner je tvrtke Open Strategy Partners, gdje pomaže organizacijama da rastu uz pomoć otvorenog koda, metoda poslovanja i poslovne kulture. U svojem radu pokušava spojiti vrijednosti koje proizlaze iz tehnologije, s ljudima koji bi trebali za te vrijednosti i tehnologije saznati. Jam to postiže predavanjima i sudjelovanjem u podcastima, ali i pomaže tvorcima samih tehnologija da pronađu odgovarajuću poruku za svoje postojeće i buduće korisnike.

Na konferenciji će održati dva predavanja: keynote o otvorenim tehnologijama i otvorenom kodu – analitički pogled na uspjeh u zadnje 24 godine, te pogled u budućnost – kamo dalje; i drugo predavanje o tome kako razumjeti bitne tehnološke činjenice softvera kao alata ili proizvoda, te kako ih primijeniti za stvaranje plana komunikacije koja će povećati njeno prihvaćanje i korištenje.

Jeffreyev pristup tehnologiji i marketingu, pronalaženju ljudskosti u kompleksnim tehnološkim rješenjima i njegova posvećenost otvorenim tehnologijama i tvorcima otvorenih tehnologija su svakako ostavili traga na FOSS zajednici u zadnjih 15 godina. Ne propustite njegovo predavanje.

 

Open 4 business

U sklopu konferencije bit će organizirano i posebno događanje za umrežavanje pod nazivom “Open 4 Business” kako bi omogućio sudionicima da se povežu s kolegama iz svoje struke. Ovaj događaj će se održati kao sastavni dio konferencije i namijenjen je svima koji su zainteresirani za uspostavljanje novih poslovnih kontakata, pronalazak novih projekata i razmjenu ideja s drugim stručnjacima.

Ulaz na Open 4 business događaj će biti omogućen svim posjetiteljima koji sudjeluju na konferenciji kao zaposlenici, vlasnici ili predstavnici tvrtki ili vlastitih obrta, ali i ostalim poslovno orijentiranim posjetiteljima zainteresiranim za umrežavanje.

 

Prijavite se

DORS/CLUC još uvijek prima prijave predavanja, ako požurite, uhvatit ćete i early bird ulaznice, do 31. ožujka.

Više informacija o konferenciji, prijavi predavanja, kupnji karata i mogućnosti sponzorstva pronađite na službenoj web stranici: www.dorscluc.org.

O organizatorima: https://www.dorscluc.org/about-the-conference/