Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

DORS/CLUC 2022 – Najveća regionalna konferencija na temu open source-a

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Nakon dvogodišnje pandemijske pauze, 27. izdanje konferencije DORS/CLUC 2022 (Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Conference), održat će se 19. i 20. svibnja 2022. na FER-u! Radi se o najvećoj i najdugovječnijoj regionalnoj konferenciji o slobodnom i otvorenom softveru te operacijskom sustavu Linux.

Konferencija je u organizaciji Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet i Hrvatske udruge Linux korisnika, a svake godine ugosti oko 30 izlagača i 500-tinjak sudionika. Konferencija je posvećena developerskim i sistem – administratorskim temama, s fokusom na slobodne i otvorene tehnologije, otvoreni kod, otvorene norme i Linux.

Digitalno društvo ne bi moglo funkcionirati bez otvorenih tehnologija

Sve IT kompanije su svjesne da su open source sustavi i Linux svuda, te da naše digitalno društvo ne bi moglo funkcionirati, startupi nastajati i developeri razvijati bez otvorenih tehnologija. Vrijednost i poruka koju slobodne i otvorene tehnologije donose su bitne za mnoge skupine korisnika, za pojedinca, IT profesionalce, za obrazovanje, medicinu, za IT tvrtke, ali i za poslovanje svih vrsta poduzetnika, istaknuo je Svebor Prstačić, predsjednik udruge HrOpen.

Ističe i da je u današnje vrijeme gotovo nemoguće da male i srednje tvrtke, te startupi nisu temeljeni na alatima i tehnologijama otvorenog koda. Softver je daleko previše kompleksan da nešto gradite sami. No, unatoč važnosti i svijesti inženjera o širokoj primjeni otvorenih tehnologija, u širim krugovima se o njima malo govori.

Upravo iz tog razloga, Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet i Hrvatska udruga Linux korisnika organiziraju DORS/CLUC konferenciju, da bi posjetitelji komunicirali i širili iskustva u kontekstu primjene otvorenih tehnologija, otvorenih normi i slobodnog softvera i kako bi obrazovali i uputili korisnike u vrijednost koju OSS pruža.

Korištenjem alata koji nisu slobodni, mi i naši podaci postajemo proizvod

Svi znamo koliko najveće tehnološke tvrtke zarađuju tako što korisnicima daju alate koji su besplatni, ali ne i slobodni, ne i otvoreni. Korištenjem takvih alata, mi i naši podaci postajemo proizvod. Kada je to osobni odabir, to je u redu. Kada je to odabir države za cijelo društvo – za školstvo, javni sektor i sigurnost, to je manje u redu, istaknuo je Vedran Lebo, predsjednik Hrvatske udruge Linux korisnika. Otvorene tehnologije jesu rješenja i katalizatori za vrlo teške probleme, kao što su održivi razvoj, transparentnost i meritokracija, digitalna suverenost i sigurnost – kojih će se mnogi predavači na konferenciji svakako dotaknuti.

Konferencija će ugostiti 30ak izlagača, koji će posjetiteljima održati radionice i predavanja. Posebno vrijedi istaknuti ovogodišnje keynote predavaće. Brenno de Vinter iz Nizozemskog ministarstva zdravstva govorit će o Nizozemskom rješenju temeljenom na otvorenom kodu, koje je pomoglo organizirati koordinaciju pandemije. Italo Vignoli govorit će o digitalnoj suverenosti i na koji ju način LibreOffice uredski paket omogućava, Nancy Beers objasniti će snagu gamifikacije u poslu i razvoju softvera otvorenog koda, a Douglas De Maio će predstavit Linux distribuciju OpenSuse Leap, i objasniti što sljedeće možemo očekivati od tog operacijskog sustava.

To je samo mali djelić bogatog i zanimljivog programa konferencije te Vas pozivamo da ga pogledate na linku https://2022.dorscluc.org/program/, a ulaznice su dostupne na https://www.entrio.hr/event/dorscluc-2022-10757.