Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Rudarenje kriptovaluta- nauči kako zaraditi kriptovalute!

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Rudarenje kriptovaluta (skraćeno “kripto”) je proces kojim se koristi snaga računala kako bi se verificirale transakcije i osigurala sigurnost kriptovalutnog sustava.
U osnovi, rudari kriptovaluta koriste snagu računala kako bi riješili kompleksne matematičke probleme koji potvrđuju transakcije na mreži. Kada rudar uspješno riješi problem, dodaje novi blok transakcija u blockchain i kao nagradu dobiva određenu količinu kriptovalute.

Rudarenje kriptovaluta također može uključivati pridruživanje rudarskim kripto bazenima, gdje se više rudara udružuje kako bi povećali svoje šanse za dobivanje nagrada. Ovi bazeni raspodjeljuju nagrade među svojim članovima na temelju doprinosa svakog rudara.

Ukratko, u praksi to izgleda ovako. Kada osoba obavi transakciju u mreži, ta transakcija čeka potvrdu od strane rudara. Rudar tada uzima skup nedovršenih transakcija (poznat kao blok), rješava matematički problem koji je potreban za verifikaciju tih transakcija, te zatim taj blok dodaje u blockchain. Za tu uslugu, rudar je nagrađen određenom količinom kriptovalute, uključujući i naknade za transakcije sadržane u tom bloku.
Niže u tekstu objasnit ćemo kako ono izgleda, što je sve potrebno, a sve na primjeru rudarenja najpoznatije kriptovalute-Bitcoina.

Vrste rudarenja kriptovaluta

Proof of Work (PoW) mining

Najpoznatija metoda rudarenja korištena u Bitcoinu (BTC) i mnogim drugim kriptovalutama.
PoW zahtijeva računalnu snagu kako bi se rješavali kompleksni matematički problemi radi verifikacije transakcija i dodavanja novih blokova. Rudari koji prvi riješe problem dobiju nagradu u kriptovaluti.
Za ovu metodu koriste se posebni računala.

Proof of Stake (PoS) mining

Razlikuje se od PoW rudarenja po tome što umjesto računalne snage, ovdje se koristi vlasništvo nad kriptovalutom kako bi se validirale transakcije i stvorili novi blokovi. Rudari koji imaju veći udio kriptovalute imaju veće šanse da budu izabrani za verifikaciju transakcija i dobivanje nagrade.

Proof of Capacity (PoC) mining

Koristi prostor na disku umjesto računalne snage. Rudari generiraju ogroman broj slučajnih brojeva i čuvaju ih na tvrdom disku. Kada je potrebno potvrditi transakciju ili stvoriti novi blok, rudar koristi te brojeve kako bi dokazao svoj doprinos mreži.

Proof of Authority (PoA) mining

Oslanja se na povjerenje u određene čvorove u mreži koji imaju odgovornost za verifikaciju transakcija. Ova vrsta kripto rudarenja često se koristi u privatnim blockchain mrežama gdje se povjerenje temelji na identitetima čvorova.

Rudarenje kriptovaluta

Bitcoin (BTC) je trenutno najvrednija kriptovaluta na tržištu. Nije ju lako zaradit, a još ju je teže kupiti zbog trenunto iznimno visoke cijene. No, rudari su ti koji ga mogu zaraditi.
Rudari Bitconia koriste posebne računalne uređaje nazvane ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) koji su dizajnirani isključivo za rudarenje Bitcoina. Ti uređaji rade na rješavanju izuzetno složenih matematičkih problema kako bi potvrdili transakcije i dodali nove blokove.
ASIC uređaji su specijalizirani čipovi koji su optimizirani za izvršavanje određenih zadataka, poput rješavanja SHA-256 matematičkih problema koji se koriste u Bitcoin mreži. Ovi uređaji su izuzetno snažni i efikasni u rudarenju Bitcoina.

Kako krenuti s rudarenjem Bitcoin (BTC) kriptovalute- kratki vodič

1. Izbor uređaja za rudarenje

Prvi korak je nabava specijalnih ASCIS (Application-Specific Integrated Circuit) uređaja koji su specijalizirani za ovakvu vrstu zadataka. Više o njima možete saznati nešto niže u članku.

2. Instalacija odgovarajućeg softvera

Nakon nabave rudarske opreme, instalira se odgovarajući softver za rudarenje Bitcoin kriptovalute na svoje računalne sustave. Softver omogućuje rudarima da sudjeluju u Bitcoin mreži i rade na rješavanju matematičkih problema kako bi potvrdili transakcije i dodali nove blokove u Bitcoin blockchain. Neki od najpoznatijih softvera u 2024. godini su CGMiner, MultiMiner, ECOS, Nice Hash i drugi.

3. Povezivanje na rudarski bazen

Većina rudara Bitcoina pridružuje se rudarskim bazenima kako bi povećali svoje šanse za dobivanje nagrada. Rudarski bazen je grupa rudara koji udružuju svoje resurse kako bi zajednički rješavali blokove i dijelili nagrade. Rudari se povezuju na rudarski bazen putem interneta i koriste softver koji je kompatibilan s bazenom.

4. Pokretanje procesa rudarenja

Nakon što je oprema instalirana i povezana na rudarski bazen, proces rudarenja može započeti. ASIC uređaji rade na rješavanju složenih matematičkih problema koji su potrebni za verifikaciju transakcija i dodavanje novih blokova u Bitcoin blockchain.

5.Potvrda transakcija i dodavanje blokova u blockchain

Kada rudari uspješno riješe matematički problem, dodaju novi blok u Bitcoin blockchain. Ovaj proces potvrđuje transakcije i osigurava integritet Bitcoin mreže.

6. Nagrada za rudarenje

Rudari su nagrađeni za svoj rad u obliku novih Bitcoina koji se generiraju kao nagrada za svaki novi blok koji uspješno dodaju u blockchain. Nagrade se dijele među svim rudarima u rudarskom bazenu, proporcionalno njihovom doprinosu u rješavanju blokova.

7. Ponavljanje procesa

Proces rudarenja se ponavlja kontinuirano, pri čemu se novi blokovi dodaju u Bitcoin blockchain otprilike svakih 10 minuta.

Što su to ASIC uređaji?

ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) uređaji su specijalizirani čipovi ili hardverski uređaji dizajnirani za obavljanje specifičnih zadataka ili funkcija. U kontekstu kriptovaluta, uređaji su posebno dizajnirani za kripto rudarenje kao što su Bitcoin (BTC),Ethereum, Litecoin, ili druge kriptovalute koje koriste slične algoritme.

Kako rade ASIC uređaji i kako se koriste za rudarenje kriptovaluta

ASIC uređaji sadrže specijalizirane čipove koji su dizajnirani da budu izuzetno brzi u izvršavanju određenih matematičkih operacija potrebnih za rudarenje
Osim brzine, nude ogromnu snagu koja omogućuje brzo rješavanje složenih matematičkih problema koji su potrebni za potvrdu transakcija i dodavanje novih blokova u blockchain.

Dizajnirani su da budu izuzetno energetski učinkoviti u usporedbi s drugim oblicima rudarske opreme. To znači da koriste manje električne energije, što može smanjiti troškove rada.
Nakon povezivanja na rudarski bazen, ASIC uređaji počinju rješavati matematičke probleme koji su potrebni za potvrdu transakcija i dodavanje novih blokova u blockchain.

Karakteristike ASIC uređaja

ASIC uređaji nude izuzetno visoku računalnu snagu koja omogućuje brzo rješavanje matematičkih problema potrebnih za rudarenje kriptovaluta. Ova visoka snaga omogućuje rudarima da budu konkurentni i povećavaju svoje šanse za dobivanje nagrada.

Oni su obično izuzetno energetski učinkoviti u usporedbi s drugim oblicima rudarske opreme, poput GPU (grafike s procesorima). To znači da koriste manje električne energije za rudarenje, što može smanjiti troškove rada.
Izrađeni su s posebnim dizajnom koji je prilagođen specifičnim potrebama rudarenja. Ovo uključuje optimizaciju čipova za brzo izvršavanje određenih operacija i minimiziranje potrošnje električne energije.

Profitabilnost rudarenja

Rudarenje kriptovaluta postalo je popularno zbog potencijalne profitabilnosti rudarenja koja proizlazi iz ovog procesa. Međutim, iako mnogi vide rudarenje kao izvor brze zarade, istina je da su tu i određene poteškoće i problemi.

Jedan od glavnih problema je sve veća konkurencija. Rudarenje kriptovaluta zahtjeva računalnu snagu, a kako se broj rudara povećava, tako se i težina rudarenja povećava, što znači da je potrebno više resursa da bi se ostvario isti profit. To dovodi do povećanja troškova, uključujući i troškove struje, opreme i održavanja.

Drugi problem je nestabilnost tržišta kriptovaluta. Vrijednost kriptovaluta može dramatično varirati, što može utjecati na profitabilnost rudarenja. Rudari mogu završiti s manje novca nego što su uložili u opremu i resurse ako vrijednost kriptovaluta naglo padne.

Takođe, važno je uzeti u obzir i ekološke implikacije rudarenja kriptovaluta. Ovaj proces zahtjeva velike količine električne energije, što može imati negativan utjecaj na životnu sredinu, posebno ako se koristi električna energija koja se proizvodi iz fosilnih goriva.

Uprkos tim izazovima, neki rudari i dalje vide priliku za profitabilnost, posebno ako uspiju da optimiziraju proces rudarenja, smanje troškove i prilagode se promjenama na tržištu. Međutim, važno je imati realna očekivanja i pažljivo procijeniti rizike prije početka rudarenje kriptovaluta.

Rudarenje Bitcoina preko mobitela- je li moguće?

Rudarenje Bitcoina putem mobilnog telefona nije praktično ili profitabilno. Proces zahtijeva ogromne količine računalne snage i posebnu hardversku opremu, poput ASIC uređaja, kako bi bilo uspješno. Mobilni telefoni nemaju dovoljno snage i kapaciteta da efikasno rudare Bitcoine.
Međutim, postoje neke kriptovalute koje su dizajnirane da budu “mobilno rudarive”, ali su one obično manje poznate i manje vrijedne od Bitcoina. No, čak i za te kriptovalute, rudarenje putem mobilnog telefona može biti vrlo neučinkovito i može dovesti do većih troškova nego što je moguće zaraditi ukupno.

Rudarenje kriptovaluta- potrošnja struje

Američka Agencija za informacije o energiji (EIA) procjenjuje da velike rudarske operacije troše više od 2% električne energije zemlje. Kako navodi Ars Technica u izvještaju od 2. veljače, to je otprilike istovrijedno dodavanju još jedne države u elektroenergetsku mrežu zemlje, prenosi Pymnts.

Iako postoji nešto rudarenja na kućnim računalima u manjem obimu, većina rudarenja kriptovaluta odvija se u velikom obimu, pri čemu veći dio troškova odlazi na električnu energiju, navodi se u izvještaju. To je dovelo do toga da rudari prelaze na područja gdje su cijene električne energije jeftinije.

Prema EIA-i, puno rudarenja kriptovaluta preselilo se u SAD – gdje su niže cijene električne energije bile prioritet politike – nakon što je Kina počela pooštravati nadzor nad digitalnom imovinom.

U međuvremenu, izvještaj Ars Technice također navodi nezavisnu procjenu Cambridge Centra za alternativne financije koja je otkrila da je SAD bio domaćin 38% rudarenja bitcoina početkom 2020. godine, što je porast od 3% u usporedbi s dvije godine ranije.

Istraživanje Cambridge Centra izračunalo je da rudarenje bitcoina troši električnu energiju poput savezne države Utaho. To je konzervativna procjena, a ta bi brojka mogla biti i viša, ekvivalentna potrošnji električne energije u saveznoj državi Washington.

Informacije poput ove prošle su godine potaknule Bijelu kuću da predloži porez na digitalno rudarenje (DAME), koji bi tvrtkama koje se bave rudarenjem kriptovaluta nametnuo porez u visini od 30% cijene električne energije koju koriste.

Trenutno, tvrtke za rudarenje kriptovaluta ne moraju platiti puni trošak koji nameću drugima, u obliku  onečišćenja okoliša, viših cijena energije i utjecaja povećanih emisija stakleničkih plinova na klimu”, napisalo je Vijeće ekonomskih savjetnika Bijele kuće (CEA) na svom blogu.

CEA tvrdi da – za razliku od drugih energetski intenzivnih industrija – “rudarenje kriptovaluta ne generira lokalne i nacionalne ekonomske koristi koje su obično povezane s tvrtkama koje koriste slične količine električne energije.”

U odgovoru, Komora digitalne trgovine pozvala je zakonodavce da se manje fokusiraju na kažnjavanje rudara kriptovaluta, a više na suradnju s industrijom na način da se smanji potrošnja energije uz istodobno omogućavanje rasta tog sektora.

Foto: Pexels