Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Probao sam Apple Vision Pro. Može se reći da je bolji, ali ne toliko

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Odmjeravanje snaga na XR tržištu se nastavlja, iako bi Apple htio pokretati nešto drugo a ne “XR” tržište. Apple to zove “spatial computing”, dakle korištenje XR headsetova u svakodnevici kao i na radnom mjestu. Je li Apple u tome uspio? Koji su moji prvi dojmovi oko ove teme nakon testiranja Apple Vision Proa, u nastavku.

Apple Vision Pro u glasnoj bitci s Meta Questom 3 sudjeluje već otprilike godinu dana. Meta i Apple, dva tech giganta, nemilosrdno se reklamiraju i natječu sa novim i uvijek još novijim uređajima.

Meta Quest 3 imamo u XRPGshowroomu, i dojmove sam već dijelio. Apple Vision pro imaju rijetki u Europi, pa sam morao sačekati američko tlo da bi vam prenio par dojmova. Demo testiranje proveo sam u New Yorku.

Bilo je to na Grand Centralu – Apple Store

Tako je i bilo, na putu u Americi rezervirao sam demo Apple Vision Proa putem web stranice Applea. U New Yorku sam otišao na dogovoreni termin u Apple Store koji se nalazi u Grand Centralu, te prvi put doživio spatial computing. Proces je zaista bio jednostavan, dan prije putem weba rezervirate svoj termin, dobijete vrijeme i lokaciju, dođete na točnu lokaciju gdje vas čeka ljubazno osoblje.

Foto: XRPG

U ugodno dizajnirane klupe zatim sjednete s voditeljem, u mom slučaju voditeljicom dema, te za početak dobijete uređaj sličan mobitelu koji vam skenira lice. Apple Vision Pro ne nalazi se (još) u klupi. Potrebno je raditi pokrete glave lijevo-desno, gore-dolje, više puta, kako bi uređaj skenirao i poslao podatke za pripremu vašeg demo headseta. Sve traje nepunu minutu, te zatim sačekate a u međuvremenu razgovarate s voditeljicom o vašoj motivaciji za korištenje headseta.

Stiže “my precious”

Scena koja me malo podsjetila na Lord of the rings i poznati “my precious”. U nekom trenutku iz druge prostorije stiže Apple Vision Pro, na posebnom stalku i donešen u stilu uređaja iznimne vrijednosti za svakog kupca. Ok, cijena mu to i govori, no sam dojam nošenja i pripreme za korisničko iskustvo je dosta neobičan.

Zatim voditeljica objašnjava pokrete i upravljanje sa samim headsetom. Imao sam dojam da je sve prilagođeno potpunim početnicima, pa ovdje treba uzeti u obzir da mi nije prvo iskustvo, bilo je sve gotovo za minutu. Voditeljica demoa nije ništa požurivala, već je vrlo strpljivo objašnjavala proceduru i pokrete. Inače, planirano iskustvo demoa traje otprilike oko 20 minuta, imao sam dojam da prate vrijeme vrlo detaljno i pozorno i da je svaki demo razrađen do najsitnijeg detalja. Zatim stavljate headset na glavu i iskustvo počinje.

Foto: XRPG

Što prikazuju putem Apple Vision Proa?

Ništa već neviđeno. To je osnovni komentar na koji možemo nadograđivati sve ostalo. Apple Vision Pro svakako je neobičniji i kvalitetniji uređaj koji definitivno nije ista liga kao uređaji poput Mete Quest 3, no on u ovom demu prikazuje razne elemente već postojećih uređaja koji su nekad manje, a nekad više, dorađeni u odnosu na neke druge iz iste ili niže kategorije.

Foto: Voditeljica dema

Nekoliko stvari koje smo gledali:

  1. fotografije – prikaz fotografija je nešto što me svakako nije oduševilo, ništa puno bolje od postojećih headsetova i njihovih detalja. Ovdje su me zapravo micro-OLED displayji prilično neugodno iznenadili, jer sam definitivno očekivao više. Meta Quest 3 sa lošijim displayima radi mnogo više u klasičnom korištenju, a OLED nije dao toliko mnogo više koliko se cijeni
  2. ulazak/izlazak u VR/MR – pomoću malene tipke na vrhu headseta moguće je ulaziti i izlaziti iz VR-a u MR i obrnuto. Demonstracija toga nije nikakav space shuttle, na drugim uređajima to je i puno brže pa i možda efektnije
  3. spatial video – sve ono o čemu smo mogli čitati u vezi spatial videa, doživjeti uživo je neobično. Neobično je gledati svoje bližnje kao da ste s njima u sobi, a vrijedi li iskustvo toliko mnogo, može se razmatrati. Stvarnost će uvijek ostati stvarnost, a fikcija fikcija. Apple je ciljano spojio svoje mobilne uređaje (od iPhone 15 nadalje) i njihovu opciju snimanja ovakvih videa, kako bi naravno povezao svoj ekosustav
  4. nema 360 fotografija – ono što me iznenadilo je nedostatak VR 360 iskustva. U cijelom demu nemate priliku koristiti 360 fotografije i uživati u 100% doživljaju, vjerojatno Apple čuva takve funkcionalnosti za prva korištenja prvih korisnika i još bolji wow efekt
  5. kvaliteta fizičkog uređaja – kvaliteta je djelovala zaista vrhunski, iako sam već mogao čitati da je mnogo problema s osjetljivim dijelovima uređaja, on izgleda vrhunski i nitko ne treba reći da je u rangu s ostalima. Jednostavno je bolji od većine
  6. upravljanje uređajem – očima! Ovo je zaista spektakularno. Koristimo eye controling već u nekim našim poslovnim VR aplikacijama, ali ovo što je Apple napravio je daleko ispred mnogih. Činjenica da je dovoljno da samo pogledate bilo što, doslovno bilo što u headsetu, i kliknete palcem i kažiprstom, i sadržaj se otvara. Ono što je spektakularno, je da pogledate najsitniji x i klikom prstima uspijete u radnji koju želite.
  7. spatial computing – može li se preko ovog uređaja raditi svaki dan na poslu? Nakon svega viđenog rekao bi da može. No, pitanje je koliko je cijeli ekosustav digitalnog rada spreman na tako nešto. Ovaj stav uzmite s rezervom jer sam već imao i dosta sastanaka putem VR-a, kao i veći broj sati korištenja ovakvih uređaja u poslovne svrhe, pa je moguće potreban i objektivniji komentar. No, teško će itko reći da je odgovor baš “ne može”. Stvar je više aspekata o kojima danas ne možemo govoriti, no da je spatial computing živ – jest. Ovdje mogu spomenuti i jedan dio dema koji vam omogućava da otvorite web preglednik, te listate i čitate vijesti. Zaista je posebno i funkcionalno, bolje od drugih headsetova
  8. cijena – moj komentar cijene bio bi – vrijedi 2 do max 3 puta više u odnosu na Meta Quest 3, no vrlo teško 6 puta više kao što mu to govori cijena. Jednostavno u ovoj priči prodaje se dobar i kvalitetan proizvod, ispred odlične svjetske tvrtke, te to ima svoju cijenu. Ona nije skroz realna, no i sad se vraćam na ono što često spominjem u ovom (a i drugom) poslu – ne zaboravite učenje Applea, godine iskustva, testiranja i razvoja, netko to sve mora platiti… a to plaća kupac, ako želi takvo iskustvo.

To je ukratko to, u travnju smo otvoreni za demonstracije u XRPG showroom u Zagrebu pa se javite! 😉

Izvor: XR je tema