Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

REAL VR FISHING Južnokorejska igra privukla gotovo milijun korisnika!

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Ronald Hyslop, 73-godišnji umirovljenik iz Ontarija, veliki je obožavatelj Real VR Fishing – igre virtualnog ribolova koju je napravila južnokorejska tvrtka Devs United Games.

“Uvijek ima ta jedna vrsta ribe koju želim uloviti – to je poput iščekivanja Božića”, kaže s osmijehom. “Ovisan sam o tome. Više je nego opuštajuće, kao neka druga stvarnost.”

Hyslop nije sam. Kako javlja Financial Times, gotovo milijun korisnika ovisno je o imerzivnom iskustvu koje igračima omogućuje uživanje u uzbuđenju ribolova na otvorenom iz udobnosti svojeg kauča. Real VR Fishing je postala jedna od najprodavanijih VR igara u Aziji i na Pacifiku, ostvarivši oko 20 milijardi wona (15 milijuna dolara) prodaje od svog lansiranja 2019. godine, uglavnom na stranim tržištima, posebno u Sjevernoj Americi. Korisnici prosječno igraju RVRF sat vremena dnevno,  što je gotovo tri puta više od prosječnog vremena provedenog na drugim VR igrama, pokazalo je istraživanje DUG-a.

“Ribolov je prikladan [za opuštanje u] virtualnoj stvarnosti”, kaže Mark Choi, izvršni direktor i suosnivač DUG-a. “S našom simulacijskom igrom možete se usredotočiti na zabavu bez neugodnosti fizičkog zabadanja udice.”

Igra RVRF, koja košta 20 dolara, omogućuje korisnicima ribolov na gotovo 100 lokacija iz stvarnog svijeta, uključujući  Grand Canyon, Yosemite i jezero Tahoe. 3D grafika bilježi obilje imerzivnih detalja, od svjetlucave vode do jata ptica u letu i oblaka koji lebde pokraj planina.

Globalna popularnost VR igre dovela je DUG do 43. mjesta na ovogodišnjoj FT-ovoj ljestvici brzorastućih tvrtki u azijsko-pacifičkoj regiji. Tvrtka, osnovana 2016. godine od strane bivših zaposlenika Facebookovog Oculus VR poslovanja, osigurala je svoju poziciju ukupnim godišnjim rastom prihoda od 144,3 posto između 2019. i 2022. godine. To je ukupni prihod povećalo na 4,74 milijuna dolara 2022. godine.

Na temelju popularnosti RVRF-a, DUG je privukao investiciju od 2 milijarde wona od strane SoftBank Ventures Asiae 2021. godine i sada planira prikupiti oko 10 milijuna dolara od stranih institucionalnih ulagača u drugoj polovici ove godine.

Očekuje se da će se potrošnja na VR utrostručiti do 2027. godine i dosegnuti 5,7 milijardi dolara na globalnoj razini, , procjenjuje konzultantska tvrtka Omdia. DUG sljedeće godine planira lansirati i nove VR igre za aktivnosti na otvorenom poput kampiranja i utrke čamaca.

No, Choi priznaje da potrošači još uvijek ograničeno prihvaćaju imerzivnu tehnologiju zbog nezgrapnih headsetova i nedostatka dobrog sadržaja.

“Mislio sam da će svi sada nositi VR naočale, ali uređaji su još uvijek previše nezgrapni. Trebali bi biti lakši i jednostavniji poput naočala za svakodnevnu upotrebu”, kaže. “Nedostatak ključnih aplikacija također je problem.”

Međutim, očekuje se da će se tržište VR igara uzdignuti za tri do pet godina jer je lansiranje Appleovog Vision Pro headseta ranije ove godine pobudilo interes programera igara. Google i Samsung također surađuju na novom uređaju za mješovitu stvarnost.

Meta kontrolira više od polovice VR tržišta sa svojim Quest 3 uređajem, prema IDC-u. Istraživač tržišta predviđa da će isporuke uređaja za VR/AR ove godine porasti za 44 posto na 9,7 milijuna jedinica, potaknuto novim proizvodima iz Applea i Mete, nakon pada od 24 posto prošle godine.

DUG se nada postati globalni proizvođač sadržaja proširene stvarnosti, poput kineskog Tencenta za online igre. Cilj je biti uvršten na Nasdaq za pet godina i postati tvrtka vrijedna 1 bilijun wona.

“Želimo postati poput Tencenta u nadolazećoj eri proširene stvarnosti. Ulagat ćemo u sve vrste interaktivnih sadržaja i proizvoditi ih”, rekao je Choi za Financial Times.

 

Foto: Screenshot