Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

CLEAN TRACE Ova viralna aplikacija otkriva budućnost XR-a

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Dysonov promotivni video nedavno je postao izuzetno viralan. Ovaj proizvođač usisivača prikazao je AR aplikaciju za pametne telefone koja radi zajedno s usisavačem Dyson Gen5 detect stick, prikazujući gdje je korisnik očistio, a gdje nije.

Iako je aplikacija namijenjena potrošačima Dyson CleanTracea poprilično jednostavna u svojim imerzivnim značajkama, ovo rješenje iz potpomognute stvarnosti pruža uvid u to kako se AR vizualizacije mogu integrirati u svakodnevni život, izvan pametnih naočala i headsetova, piše XR Today.

Dyson je svoju AR uslugu učinio dostupnom samo za iPhone 12 Pro ili novije modele, koristeći ugrađeni LiDAR skener za isticanje usisanih dijelova poda, koji se ažurira u stvarnom vremenu u skladu s položajem usisavača.

Potpredsjednik inženjeringa Charlie Park objašnjava da je Dyson razvio AR rješenje uz pomoć lekcija naučenih od njihovog robotskog usisivača, koji koristi sličnu tehnologiju:

Shvatili smo da bismo svi mogli ponešto naučiti iz metodičnog pristupa čišćenju naših robotskih usisivača. Za razliku od većine ljudi koji čiste, Dysonovi roboti znaju gdje se nalaze u prostoriji, gdje su bili i gdje tek trebaju ići”, rekao je Park.

Park također dodaje:

“S Dyson CleanTraceom, Gen5detect usisavaču dodajemo ovaj dodatni sloj inteligencije čišćenja. Daje vam mogućnost da vidite gdje trebate usisati, što u kombinaciji s našom tehnologijom za detekciju čestica ugrađenom u uređaj, dokazuje da je pod doista čist.”

Tvrtka planira javno predstaviti Dyson CleanTrace u lipnju 2024., no nema potvrda o budućoj podršci za druge krajnje uređaje.

XR nije ograničen samo na jedan uređaj ili jednu vrstu uređaja. Krajnji uređaji – pametne naočale, headsetovi, tableti, pametni telefoni i budući proizvodi poput 3D holografskih monitora podržavaju XR u svim oblicima.

Kao što aplikacija Dyson CleanTrace ističe, distribucija AR usluga na pametnim telefonima može doživjeti povećani opseg, vidljivost i razumijevanje kada se implementira na takvoj uobičajenoj tehnologiji, gdje je krivulja učenja niža od one kod headsetova.

XR tehnologija nije ograničena na headsetove ili nosivu opremu. Ona se širi izvan tih uređaja kako bi stvorila različite primjene na hardveru poput 3D monitora, virtualne filmske produkcije i pametnih telefona. Stručnjaci iz industrije trebaju razumjeti što je XR uređaj i kako se razvija, u čemu tvrtke poput LG-a i Samsunga prednjače.

Kamere na Samsung i Apple uređajima mogu snimiti prostorni video, što ih čini XR uređajima. Stoga, razumijevanje tržišta također zahtijeva i razumijevanje definicije XR uređaja, uključujući niz uređaja koji nadilaze headsetove i spadaju u sferu tehnologije u nastajanju. Važno je prepoznati da ne žele svi nositi slušalice, pa postoje valjani slučajevi primjene izvan toga.

Vrijedi napomenuti da mnoge tvrtke, koje su nedavno ušle na tržište XR uređaja, prešle su s proizvodnje pametnih telefona na proizvodnju XR uređaja. Tržište XR-a uključuje headsetove i druge krajnje uređaje poput pametnih telefona, računalnih monitora, automatiziranih vozila i robotike. Svaki hardver koji može pretvoriti prostorne XR podatke u korisničko iskustvo ili rješenje može se smatrati dijelom tržišta XR-a, piše XR Today.

 

Foto: YouTube/Screenshot