Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Što su kriptovalute?

Digitalni novčanik za kriptovalute s "kovanicama" prve kriptovalute- Bitcoina

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Što su kriptovalute?

Kriptovalute su digitalne valute koje se temelje na tehnologiji blockchaina. To je tehnologija koja omogućuje decentraliziranu obradu i potvrdu transakcija diljem mreže računala, eliminirajući potrebu za centralnim autoritetom poput banke ili vlade.

Svaka transakcija u kriptovaluti potpisuje se kriptografskim ključem i evidentira u distribuiranoj knjizi zvanoj blockchain, osiguravajući transparentnost i integritet.
Imaju ograničenu ponudu, što znači da postoji maksimalan broj jedinica koji će ikada biti u opticaju.

Ukratko, kriptovalute koriste kriptografiju, blockchain i decentraliziranu mrežu kako bi omogućile digitalne razmjene i stvorile novčanu vrijednost koja je neovisna o centralnim vlastima.

Kako su nastale kriptovalute?

Financijska kriza iz 2008. godine, uzrokovana dubokim nedostacima u tradicionalnom bankarskom sustavu, poslužila je kao okidač za razvoj ideje koja je rezultirala stvaranjem prve kriptovalute, Bitcoina (BTC).

Bitcoin je potekao iz koncepta predstavljenog u knjizi “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”, koju je objavio pod pseudonimom Satoshi Nakamoto u listopadu 2008. Centralna zamisao bila je razviti decentraliziranu digitalnu valutu koja bi omogućila elektroničke transakcije između pojedinaca bez posredovanja institucija kao što su banke ili vlade.

Glavni element Bitcoina bio je blockchain, inovativna tehnologija koja omogućuje transparentno evidentiranje i provjeru transakcija. To je distribuirana knjiga u kojoj su transakcije grupirane u blokove i povezane jedna s drugom, stvarajući niz podataka koji se ne može mijenjati bez promjene cijelog lanca.

Nakon uspjeha Bitcoina (BTC), razvijene su i druge, svaka s vlastitim karakteristikama i svrhom. Neke od najpoznatijih kriptovaluta koje su uslijedile uključuju Ethereum, Litecoin, Ripple, Dogecoin, Cardano (ADA), Tether i mnoge druge.

prva kriptovaluta Bitcoina čija se slika nalazi u sreidni
Bitcoin- prva kriptovaluta

Što je blockchain tehnologija?

Ova tehnologija je inovativni sustav za pohranu podataka koji omogućuje sigurno i transparentno evidentiranje zapisa. Blockchain funkcionira kao distribuirana, decentralizirana knjiga, što znači da se podaci ne čuvaju na jednom centralnom mjestu, već se distribuiraju na mnoge računalne čvorove diljem mreže.

Osnovne blockchaina su blokovi. Svaki blok sadrži skup zapisa. Ti blokovi su povezani u lanac, gdje svaki blok sadrži referencu na prethodni blok. Taj neprekidni lanac podataka osigurava integritet i neizmjenjivost podataka i sigurnost.

Blockchain je distribuirana knjiga ili ledger koji je dostupan na mnogim računalima u mreži. Ovaj proces onemogućava manipulaciju, jer se podaci ne nalaze na jednom centralnom mjestu, nego su distribuirani kroz cijelu mrežu.

Važan aspekt je i kriptografska sigurnost. Podaci u blockchainu štite se kriptografskim metodama kako bi se osigurala sigurnost operacija i podataka.

vizualni prikaz na desetek kvadrata međusobno spojenih koje prikazuju beskonačnost blockchain tehnologije
Blockchain tehnologija

Rudarenje kriptovaluta

To je proces potvrđivanja i obrade transakcija putem rješavanja kompleksnih matematičkih problema. Glavni cilj rudarenja je osigurati njihov integritet i sigurnost, te stvaranje novih jedinica kriptovalute.

Ovaj proces uključuje slanje transakcija putem kriptovalutne mreže, rješavanje matematičkih problema pomoću računalne snage i dodjelu nagrade rudarima za uspješno rješavanje problema i dodavanje novog bloka u lanac.

Rudarenje kriptovaluta započinje kada korisnik izvrši transakciju kriptovalutom. Ona se šalje putem kriptovalutne mreže i čeka potvrdu. Rudari su ti koji preuzimaju odgovornost za obradu tih transakcija i dodavanje novih blokova u blockchain, što je osnova cijelog sustava.

Kako bi potvrdili transakcije i dodali ih u lanac, rudari moraju riješiti kompleksne matematičke probleme. Ti problemi su oblik kriptografskog algoritma koji rudari moraju riješiti. Ovi algoritmi su dizajnirani tako da su teški za rješavanje, ali laki za provjeru kada su riješeni. Kako bi riješili te probleme, rudari koriste svoju računalnu snagu. U početku je bila mogućnost rješavanja problema pomoću običnih računala, ali s rastom konkurencije i složenosti problema, rudari su počeli koristiti posebne uređaje poput ASIC-ova (Application-Specific Integrated Circuits) koji su prilagođeni rudarenju određenih kriptovaluta.

Kada rudar uspješno riješi problem, novi blok se dodaje u blockchain. Ovaj blok sadrži informacije o transakcijama koje su se dogodile od zadnjeg dodanog bloka, stvarajući neprekidan lanac. Svaki blok dodan u blockchain potvrđuje valjanost prethodnih transakcija i osigurava integritet mreže.

Nakon što je novi blok dodan, rudarima se dodjeljuju nagrade. Rudari su nagrađeni na nekoliko načina. Prvo, dobivaju nagradu u obliku nove kriptovalute koju rudare, što im omogućuje stvaranje i uvođenje novih jedinica te u opskrbu. Osim toga, rudari dobivaju i naknade za transakcije unutar bloka. Ukupna vrijednost nagrada ovisi o količini rudarske aktivnosti i politici nagrada kriptovalute koja se rudari.

Cijeli proces rudarenja može trajati različito vrijeme ovisno o složenosti algoritma i računalnoj snazi rudara. Rudari mogu rudariti samostalno ili se pridružiti rudarskim bazenima kako bi povećali svoje šanse za dobivanje nagrada. Rudarenje kriptovaluta zahtijeva strpljenje, tehnološku opremu i električnu energiju, ali može biti isplativo za one koji su spremni uložiti u proces.

infografika prikaza rudarenja kriptovaluta
Kako funkcionira rudarenje kriptovaluta

Cijena kriptovaluta i njihova volatilnost:

Volatilnost cijena kriptovaluta, ali i njihova tržišna kapitalizacija, predstavlja jedan od izazova s kojima se susreću ulagači i korisnici ovih digitalnih sredstava. Rast ili pad cijene mogu dramatično varirati u kratkom vremenskom periodu, često bez jasnog razloga ili temelja. Ova volatilnost (promjena) može biti rezultat različitih faktora, uključujući tržišnu percepciju, regulatorne promjene, medijsku pokrivenost, ili čak pojedinačne akcije većih investitora. Dok neki vide ovu volatilnost kao priliku za brzu zaradu, drugi je doživljavaju kao izvor rizika i nesigurnosti.

Rast ili pad cijena može značajno utjecati na tržište i korisnike na različite načine. Za trgovce i investitore, brze promjene cijena i tržišne kapitalizacije mogu dovesti do velikih dobitaka, ali i gubitaka, što zahtijeva pažljivo upravljanje rizikom i strategijama ulaganja. Istovremeno, za korisnike koji žele koristiti kriptovalute za svakodnevne razmjene, visoka volatilnost cijena može predstavljati prepreku, jer je teško predvidjeti vrijednost njihovih sredstava u budućnosti.

Za stabilizaciju cijena kriptovaluta i povećanje njihove prihvatljivosti kao sredstva razmjene, moguće su različite strategije, uključujući poboljšanja infrastrukture, regulativne intervencije ili razvoj stabilnih kriptovaluta čija je vrijednost vezana uz fiat valute ili druga stabilna sredstva.

Trenutne cijene i tržišnu kapitalizaciju svih kriptovaluta u 2024. godini možete pratiti na najpopularnijoj kripto platformi Binance.

Najpoznatije kriptovalute:

Bitcoin (BTC):

Bitcoin je nastao 2008. godine kada je objavljen rad pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Nakamoto je osmislio Bitcoin kao decentraliziranu digitalnu valutu koja bi omogućila sigurne transakcije bez potrebe za posrednicima poput banaka.

Bitcoin omogućuje pojedincima da obavljaju financijske razmjene direktno, bez potrebe za tradicionalnim bankarskim sustavom. Također se koristi kao sredstvo čuvanja vrijednosti i kao investicija.
Bitcoin koristi tehnologiju blockchaina za evidenciju transakcija i osiguravanje integriteta mreže. Iako je počeo kao eksperiment, postao je najpoznatija kriptovaluta i postigao široku prihvaćenost širom svijeta.

Ethereum (ETH):

Predstavio ga je Vitalik Buterin 2015. godine. Buterin je osmislio Ethereum kao platformu koja bi omogućila izradu pametnih ugovora (smart contracts) i decentraliziranih aplikacija (dApps).

Cilj mu je omogućiti programerima da grade različite decentralizirane aplikacije koje se izvršavaju na Ethereum mreži. Osim toga, Ethereum se koristi i kao platforma za izdavanje tokena i stvaranje kriptovaluta putem ICO-a (Initial Coin Offerings).
Token Ethereum-a za pametne ugovore, poznat kao ERC-20 token, predstavlja digitalnu jedinicu koja omogućuje izvođenje različitih funkcija unutar Ethereum blockchaina.
Token omogućuje izdavanje, primanje i slanje vrijednosti unutar pametnih ugovora.

Kao standardizirani oblik tokena, ERC-20 pruža interoperabilnost među različitim platformama i olakšava razvoj novih decentraliziranih aplikacija (DApps) i ekosustava unutar Ethereum mreže.

Ether (ETH) je kriptovaluta koja se koristi unutar Ethereum platforme kao gorivo za pokretanje transakcija i izvršavanje pametnih ugovora. Također se koristi kao sredstvo plaćanja unutar Ethereum ekosustava.

Ripple (XRP):

Ripple je nastao 2012. godine od strane kompanije Ripple Labs. Glavna svrha mu je olakšavanje brzih i jeftinih međunarodnih financijskih razmjena.

Koristi se u bankarskom sektoru i financijskim institucijama za brze međunarodne razmjene, likvidnost i prekogranične transakcije. Jedinstvena karakteristika Rippela je da se one provode gotovo trenutno.
XRP je kriptovaluta koja se koristi na Ripple mreži za izvršavanje transakcija. Također se koristi kao sredstvo plaćanja i za izdavanje tokena.

Što je kriptomat?

Kriptomat internetska platforma koja omogućuje kupnju i prodaju različitim kriptovalutama. To je kao virtualna mjenjačnica gdje korisnici mogu razmjenjivati digitalne valute.
Kriptomat pruža jednostavan i siguran način za ulazak u svijet kriptovaluta, omogućujući korisnicima da jednostavno kupuju i prodaju svoje digitalne sredstva te prate promjene na tržištu.
Osim toga, kriptomat često nudi dodatne usluge kao što su sigurno pohranjivanje digitalnih valuta i analitiku tržišta, kako bi korisnicima pružio potpunu podršku u njihovim financijskim aktivnostima u kripto svijetu.

Kako kupiti kriptovalute- kratki vodič!

Registracija na aplikaciju

Prvi korak je registracija na digitalnoj mjenjačnici, poput Binance, Crypto.com itd. Preporučuje se odabrati renomiranu i pouzdanu aplikaciju. Ako poznaješ ljude koji već koriste neku od ovih platformi, zamoli ih da ti pošalju pozivnicu jer to može donijeti dodatne pogodnosti i bonuse.

Potvrda identiteta

Nakon registracije, slijedi proces potvrde identiteta. To uključuje dostavljanje slike vašeg identifikacijskog dokumenta (osobne iskaznice ili putovnice) radi provjere vašeg identiteta. Također, aplikacija će možda zahtijevati da se uslikate kako biste potvrdili da niste robot. Ovaj korak je standardan i osigurava sigurnost vašeg računa. Budite oprezni prema platformama koje ne zahtijevaju ovu potvrdu ili prvo traže uplatu sredstava.

najpoznatije kriptovalute
Najpoznatije kriptovalute

Uplata novca

Nakon uspješne verifikacije, možete uplatiti novac na svoj račun na odabranoj platformi. Postupak uplate novca može se obaviti putem kreditne ili debitne kartice. Nakon što aplikacija provjeri vaše podatke i uplatu, odobrit će vaš profil i moći ćete započeti s trgovanjem.

Kupnja kriptovaluta

Kada sredstva stignu na vaš račun i proknjiže se, možete započeti s kupnjom kriptovaluta. Na platformi odaberite željenu kriptovalutu i pritisnite “kupi”. Platforma će uzeti malu proviziju, a vi ćete dobiti odabrane kriptovalute na svoj račun. Važno je imati na umu da je tržište kriptovaluta vrlo promjenjivo, stoga je preporučljivo pratiti vijesti i informirati se kako biste donijeli informirane odluke o kupnji i prodaji.

Diverzifikacija portfelja i strategija

Kriptovalutno tržište nudi raznolike mogućnosti, stoga je preporučljivo diverzificirati svoj portfelj kako biste smanjili rizik. Također, važno je imati jasnu strategiju, bilo da se radi o kratkoročnom ili dugoročnom ulaganju. Ako planirate kratkoročno ulaganje, postavite ciljeve za profit i budite spremni prodati ih kada postignete te ciljeve. U svakom slučaju, važno je imati plan i biti svjestan mogućih rizika.

Upravljanje rizicima

Kriptovalutno tržište je poznato po svojoj volatilnosti, stoga je važno ulagati samo onoliko koliko ste spremni izgubiti. Pratite svoje ulaganje i budite spremni prilagoditi strategiju prema promjenama na tržištu.

Razlika između platforma i mijenjačnica za kriptovalute?

Razlika između kripto platformi i kripto mjenjačnica je u načinu na koji funkcioniraju i pristupu trgovanju.

Kripto mjenjačnice su platforme na kojima korisnici mogu izravno razmijeniti kriptovalute međusobno. Funkcioniraju kao tržišta na kojima se susreću kupci i prodavatelji kriptovaluta te obavljaju transakcije direktno jedni s drugima.

Kripto platforme djeluju kao posrednici između korisnika. Umjesto da oni izravno trguju međusobno, koriste platformu koja olakšava trgovanje tako što povezuje kupce i prodavatelje. One obično nude širi spektar alata i funkcionalnosti, poput grafova, analitike i mogućnosti za upravljanje različitim kriptovalutama.

Osnovna razlika je u tome što kripto mjenjačnice omogućuju izravnu razmjenu, dok platforme za transakcije djeluju kao posrednici koji olakšavaju razmjene putem svoje platforme.

novčanik s karticom oko kojeg se nalaze kovanice najpoznatije kriptovalute- Bitcoina

 5 najboljih platforma za kupnju i prodaju kriptovaluta

1.Binance:

Najpopularnija platforma koja nudi veliki broj kriptovaluta, uključujući i mnoge manje poznate kriptovalute. Njezini napredni alati za trgovanje (margin tradinga, futures trgovanja i sl.) osiguravaju dodatne mogućnosti upravljanja svojim digitalnim novčanikom.

Osigurava korisnicima niske naknade trgovanja, pa je često izbor broj 1 za početnike.

2. Crypto.com:

Nudi također širok spektra usluga poput stakinga, kartica za potrošnju i kamatnih stopa na depozite. Samo sučelje je odlično prihvaćeno od strane korisnika što je odličan izbor za početnike u svijetu kriptovaluta. Glavni nedostatak je manji izbor kriptovaluta i nemogućnost registraciije u svim državama.

3. Coinbase:

Coinbase je jedna od najstarijih i najpouzdanijih platformi za trgovanje kriptovalutama s reputacijom izrazite sigurnosti i jednostavnosti korištenja. No, relativno visoke naknade za trgovanje i nemogućnost registracije u svim zemljama često odvrate početnike od prijave.

4. Kraken:

Platforma se ističe visokim sigurnosnim standardima i velikim brojem kriptovaluta za trgovanje.
Nudi dodatne mogućnosti trgovanja ( margin tradinga i futures trgovanja). No u povlačenju depozita može zahtjevati dodatne provjere indentiteta ili ga ograničiti.

5. Gemini:

Isitče se visokokvalitetnom korisničkom podrškom i visokim sigurnosnim standardima. U usporedbi s ostalim pratformama ima manji broj kriptovaluta za odabir. Za manje transakcije uzimaju više naknade.

Zaključak:

Kriptovalute definitivno predstavljaju revolucionarni koncept u svijetu financija i ulaganja, otvarajući vrata novim načinima razmišljanja o novcu i razmjenama.

Njihova decentralizirana priroda pruža potencijal za veću autonomiju pojedinaca nad njihovim financijama, dok tehnologija blockchain-a osigurava transparentnost i sigurnost.

Iako one donose brojne prednosti, poput brzih i jeftinih transakcija te pristupa financijskim uslugama onima koji su tradicionalno isključeni, također postoje izazovi i rizici, uključujući visoku volatilnost i sigurnosne prijetnje.

Unatoč tim izazovima, one ostaju važan subjekt istraživanja i razvoja te imaju potencijal da značajno utječu na budućnost financijskog sustava.
Što će nam donijeti ova 2024. godina u svijetu digitalnih sredstava, tek ostaje za vidjeti!