Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Sektor prijevoza među prvima prepoznao potencijal XR-a za obuku zaposlenika

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

XR obuka vrsta je obuke koja koristi tehnologiju proširene stvarnosti kako bi stvorila imerzivno okruženje za učenje. Koristeći ovu tehnologiju, polaznici mogu interaktivno sudjelovati u simuliranim scenarijima i stjecati potrebne vještine i znanja na praktičan način.

Obuka u proširenoj stvarnosti uključuje ​​različite vrste sadržaja, poput virtualnih simulacija, 360° videa, holografskih prikaza i sl. Postaje sve popularnija zbog svoje sposobnosti pružanja realističnih iskustava u kontroliranom okruženju, čime se potiče dublje učenje i bolja priprema za stvarne situacije, a jedan od vodećih sektora koji je prepoznao njen potencijal je sektor prijevoza.

XR obuka u sektoru prijevoza ima široku primjenu jer donosi brojne koristi za različite segmente industrije, uključujući željeznički promet, zračni promet, cestovni promet i pomorski promet.

Evo nekoliko primjera kako se XR obuka koristi u sektoru prijevoza:

  1. Simulacija vožnje Učenici mogu koristiti XR obuku kako bi simulirali vožnju različitih vozila, uključujući vlakove, autobuse, avione i brodove. To im omogućuje stjecanje iskustva i vještina u sigurnoj vožnji, upravljanju vozilom i reagiranju na različite situacije na putu ili u zraku.
  2. Održavanje vozila: Tehničari i inženjeri u sektoru prijevoza mogu koristiti XR obuku za učenje o održavanju i popravcima vozila. Kroz simulacije, mogu praktično vježbati zamjenu dijelova, rješavanje kvarova i provjeru sigurnosnih sistema, što im pomaže u učinkovitom održavanju vozila.
  3. Sigurnosna obuka: XR obuka se često koristi za obuku osoblja o sigurnosnim protokolima i postupcima u hitnim situacijama. Sigurnost je ključna u prijevozu, a XR obuka omogućava zaposlenicima vježbanje sigurnosnih protokola u virtualnom okruženju bez rizika. Zaposlenici mogu simulirati požare, nesreće ili druge nepredviđene situacije kako bi naučili kako pravilno reagirati i osigurati sigurnost putnika i osoblja.
  4. Upravljanje infrastrukturom: XR tehnologija omogućuje simulaciju upravljanja infrastrukturom, poput željezničkih pruga, zračnih luka ili luka. Omogućuje planiranje i vježbanje operativnih procesa, optimizaciju rasporeda i identifikaciju potencijalnih problema ili rizika.
  5. Korisničko iskustvo: XR obuka može poboljšati korisničko iskustvo putnika pružajući im imerzivne simulacije putovanja ili upoznavanje s vozilima i uslugama prije putovanja. To može povećati zadovoljstvo putnika i lojalnost prema prijevozniku.

Tradicionalne metode obuke u sektorima prijevoza, poput obuke na terenu, mogu biti skupe i dugotrajne, dok XR pruža ekonomičnu alternativu. Mogućnost dostave obučnih modula na daljinu putem headsetova ili mobilnih uređaja omogućuje tvrtkama iz sektora prijevoza održavanje dosljednih standarda obuke za sve zaposlenike, bez obzira na njihovu geografsku lokaciju.

Pokazalo se da je sektor prijevoza rani usvajač novih tehnologija koji prepoznaje potencijal XR-a za poboljšanje učinkovitosti obuke i performansi zaposlenika. Investiranjem u XR rješenja za obuku, tvrtke mogu ostati konkurentne u brzo mijenjajućem okruženju.

 

Foto: Pexels