Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Trening i obuka zaposlenika u VR okruženju

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

U radnom okruženju 21. stoljeća, virtualna stvarnost postaje jedna od najvrjednijih mogućnosti obuke za zaposlenike u različitim sektorima. To je zato što VR iskustva nude isplativ način da se zaposlenicima pruži obuka koja je najbliža stvarnom životu. Isključuje povezane rizike i simuliranih ili stvarnih okruženja.

Virtualna stvarnost (VR) je savršen alat za rekreiranje scenarija na radnom mjestu koji su inače preopasni, preteški ili preskupi za obuku. Korisnici se mogu uputiti u vrlo realistična okruženja i incidente koji nude ključna razvojna iskustva učenja, dok ih pripremaju za mogućnosti u stvarnom svijetu. Glavna prednost VR-a je vidjeti isto iskustvo iz različitih perspektiva. Mnogi ga poslodavci koriste kako bi svoje zaposlenike postavili u kožu svojih kupaca, kako bi mogli steći uvid u to kako njihovi postupci utječu na korisničko iskustvo. Stoga smo odlučili navesti neke od primjera kako virtualna stvarnost pomaže u učenju. Od medicinskih i hitnih službi, do maloprodaje i zračnog prometa, ova inovativna iskustva pomažu poslodavcima da pripreme svoje zaposlenike  u za realno okruženje, ali bez rizika.

Vatrogasna služba Vancouvera – okruženje za trening reakcija u hitnim slučajevima

Izuzetno je teško stvoriti scenarije obuke u stvarnom životu za hitne službe, a istovremeno osigurati sigurnost polaznika. Zato je Vatrogasna služba Vancouvera odlučila koristiti VR kao alat za obuku. Oni mogu smjestiti zaposlenike u razne realistične scenarije hitnih situacija bez da ih dovedu u životnu opasnost.

Ovo iskustvo obuke nudi niz potpuno realističnih 3D okruženja u kojima osobe moraju identificirati i reagirati na opasne incidente, poput curenja kemikalija ili požara. Iskustvo ima višekorisničku funkcionalnost gdje polaznici mogu učiti i komunicirati jedni s drugima u istom virtualnom prostoru, čak i ako su udaljeni kilometrima.

Korištenje VR sustava omogućilo je polaznicima da postignu veći rezultat u usvajanju znanja i izgradnji mišićne memoriju učinkovitije nego s tradicionalnim simulacijama. A za razliku od vježbi iz stvarnog života, VR trening se lako može ponoviti s beskonačnim varijacijama, povećavajući angažman i intenzitet.

Studenti medicine – imerzivni VR trening bez rizika

Pogreške u radu s pacijentima u medicinskom sektoru mogu imati iznimno ozbiljne posljedice. Nije zato iznenađujuće da medicina istražuje sve mogućnosti primjene VR-a.

U ovom VR rješenju od Arch Virtuala, liječnici pripravnici i medicinske sestre prakticiraju niz medicinskih postupaka na virtualnom pacijentu. “Uronjeni” u virtualni laboratorij, polaznici su vođeni kroz korake različitih postupaka, poput postavljanja zavoja i čišćenja rana, operacija i slično, uz mogućnost višestrukog izvođenja.

Slično rješenje Arch Virtualu je Medical Holodeck.

Jedna od ključnih značajki iskustva je da više učenika ili student i instruktor mogu raditi zajedno u istom okruženju. Ovo je izvrstan primjer kako VR transformira okruženje treninga, pomažući polaznicima da steknu (virtualno) praktično iskustvo i razviju osnovne medicinske vještine bez rizika za pacijente.

Taktička prednost – britanska vojska koristi VR obuku za vojnike

https://www.youtube.com/watch?v=lOxBOPWej3k

Kada je u pitanju obuka vojske, ulozi ne mogu biti veći. Stoga je britanska vojska odlučila koristiti VR kako bi osigurala virtualno okruženje bez rizika koje može pružiti praktično praktično iskustvo u nizu različitih okruženja.

Razvijen od strane tvrtke BiSim, VR alat za obuku simulira različite situacije treninga, kao što su urbano ratovanje, scenariji kontrole gomile ljudi ili zgrade pune neprijateljskih boraca. Iskustvo pomaže vojnicima da poboljšaju svoje sposobnosti i steknu dragocjeno iskustvo i povratne informacije prije nego što krenu u scenarije uživo. Predstavnik britanske vojske istaknuo je jedinstvenu perspektivu koju nudi: “Iz nje dobivamo dobar pregled nakon akcije, gdje možemo vidjeti ono što se dogodilo u vidokrugu od 360 stupnjeva. Ne biste to dobili da ste na stvarnom poligonu.”

Walmartov VR trening za maloprodaju

Walmart je najveći privatni poslodavac na svijetu, stoga ne čudi da nastoji ostvariti komercijalnu korist kroz inovacije u obuci zaposlenika.

Tvrtka je otkrila da je korištenje VR-a koristan način pružanja obuke zaposlenicima na dosljedan, učinkovit i isplativ način. Zaposlenicima daje priliku da steknu dragocjeno iskustvo iz perspektive kupaca bez rizika i kad god je to potrebno. Koristeći Oculus VR naočale u svim američkim trgovinama, fokus obuke je u tri ključna područja: usluga korisnicima, pridržavanje uputa i učenje novih tehnologija. Uz zaposlenike koji uče i čine pogreške u sigurnom okruženju, Walmart je uvidio prednosti korištenja VR-a u izgradnji povjerenja zaposlenika i duljem zadržavanju zaposlenika.

VR trening – podizanje standarda, povećanje produktivnosti, sigurnost i prilagođenost

Poslodavci koji koriste VR obuku ostvaruju značajan povrat na svoja ulaganja. Korištenjem imerzivne tehnologije za stvaranje scenarija iz stvarnog života bez ikakvog povezanog rizika, je fantastičan način uključivanja zaposlenika u radne zadatke. Ne samo da nudi opipljive mogućnosti učenja u nizu područja, već ima i velike troškovne prednosti.

izvor: mbryonic.com