Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

MedicalHolodeck bi mogao biti novi korak u medicini

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Virtualna stvarnost ima potencijal transformirati svaku industriju koja se oslanja na praktične interakcije, od obrazovanja, proizvodnje, a posebno zdravstvene skrbi. Već smo pisali o nekim načinima primjene VR-a u medicini. Medicalholodeck je jedan od tih načina.

MedicalHolodeck je skup vr aplikacija koje su dizajnirane za studente medicine prilikom priprema ispita, profesionalce za planiranje operacija u timovima te u medicinskom obrazovanju za nastavu u virtualnim učionicama. Ovo NIJE igra. To je alat koji omogućuje vizualizaciju STVARNIH medicinskih slika.

U 3D ispisu, priprema kirurškog modela i 3D ispis lako oduzimaju sate radnog vremena. Uz Medicalholodeck, medicinske slike se prikazuju i dostupne su u roku od nekoliko sekundi. Kada je riječ o animiranim 4D podacima, prednosti su očite i 3D ispis nikada neće moći prikazati te prednosti. Medicalholodeck je jedini VR softver koji može prikazati četverodimenzionalne DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) podatke, u stvarnom vremenu i u timovima.

Medicalholodeck se sastoji od 3 glavne aplikacije: Medical Imaging XR, Dissection Master XR i Anatomy Master XR. Sve aplikacije rade na bilo kojem povezanom hardveru virtualne stvarnosti te su spremne za timski rad u VR-u i za live web streaming.

Medical Imaging XR

Medical Imaging XR je DICOM preglednik za profesionalni timski rad u virtualnoj stvarnosti. Softver omogućuje uvoz i uređivanje medicinskih slika u DICOM i 3D formatima. Aplikacija pruža funkcije za uređivanje medicinskih slika u VR, kao što su alati za segmentiranje, mjerenje, filtriranje ili rezanje. Moguće je uvesti sljedeće podatke:

 • 3D DICOM iz CT-a, MRI-a i CBCT-a
 • 2D DICOM iz ultrazvuka i angiografije
 • 3D podaci u OBJ i STL formatima

Dissection Master XR

Dissection Master XR je laboratorij za ljudsku anatomiju i simulaciju u virtualnoj stvarnosti. Aplikacija nudi 3D podatke visoke rezolucije o ljudskim leševima u okruženju VR učionice. Stručno secirana tijela mogu se proučavati sloj po sloj od vanjskih mišića do unutarnjih organa. Moguće je uvesti slijedeće podatke:

 • 8 slojeva glave i prsnog koša
 • 5 slojeva trbuha i zdjelice
 • 10 slojeva ruku

Anatomy Master XR

Proučite precizne 3D modele muške i ženske ljudske anatomije zigota u virtualnoj stvarnosti. 3D modeli visoke razlučivosti i pažljivo teksturiranih mogu se rastaviti i proučavati kao interaktivni 3D objekt s bilo koje strane. Prekrasno teksturirani anatomski podaci mogu se rezati, filtrirati i povećavati.

Anatomy Master XR može se koristiti istovremeno s Dissection Master XR i Medical Imaging XR. To omogućuje usporedbu točnih modela ljudske anatomije, anatomskih disekcija visoke rezolucije i medicinskih slika u DICOM formatu te pruža sveobuhvatno rješenje za medicinsko obrazovanje.

Prednost nad računalima

Medicalholodeck-ova nova podrška za medicinske 4D podatke nudi razne pogodnosti medicinskim stručnjacima. Obrada slike, medicinska dijagnoza i planiranje operacije odvijaju se u virtualnoj stvarnosti bez ograničenja zaslona računala. Kirurzi sada mogu samostalno obrađivati ​​radiološke slike, stječući optimalan osobni uvid u svoje pacijente. Oni mogu planirati nadolazeću operaciju brzo i učinkovito – iz vlastitog kuta gledišta. Uz Medicalholodeck, komplikacije se mogu identificirati prije operacije, a kirurški postupci mogu se prilagoditi.

Prednosti naspram računala:

 • potpuno imerzivna, holografska upotreba medicinskih slika
 • Podaci 4D CT, 4D MRI i 4D ehokardiografije u VR
 • zaslon u stvarnoj veličini s neograničenim mogućnostima skaliranja
 • sposobnost holografskog timskog rada

Medicalholodeck se također može koristiti na sveučilištima za kiruršku obuku, medicinsku nastavu i anatomsko obrazovanje. Aplikacija nudi jedinstveni resurs za moderno medicinsko obrazovanje

Prednosti nad 3D printerima

U usporedbi s tehnologijama 3D printanja, virtualna stvarnost nudi razne prednosti, ali i velike uštede. Medicalholodeck uvozi podatke izravno s PACS-a (Picture archiving and communication system), tvrdog diska ili oblaka. Procedura uvoza traje samo nekoliko sekundi, a podaci se mogu u potpunosti uređivati ​​tijekom vremena korištenja.

Prednosti naspram 3D printanja:

 • Nema vremena čekanja
 • Nije potrebna segmentacija podataka
 • Nisu potrebni 3D pisači
 • Moguć animirani prikaz podataka
 • Uređivanje podataka u stvarnom vremenu u bilo kojem trenutku
 • Sposobnost holografskog timskog rada

Uz Medicalholodeck nije potrebna dugotrajna segmentacija i priprema podataka. Kirurg radi na izvornim DICOM podacima koje je dobio odjel radiologije. Kirurg može precizno postaviti i promijeniti prikazane gustoće tkiva u bilo kojem trenutku, što značajno poboljšava njegovo razumijevanje slučaja. U usporedbi s 3D ispisom, potrebni hardver i troškovi infrastrukture za Medicalholodeck su minimalni. Zahvaljujući Medicalholodeckovom kapacitetu Cloud Renderinga, računalo više nije potrebno. Potrebne su samo komercijalno dostupan vr uređaj.

Korištenje Medicalholodecka štedi vrijeme i energiju. U 3D ispisu, priprema kirurškog modela i 3D ispis lako oduzimaju sate radnog vremena. Uz Medicalholodeck, medicinske slike se prikazuju i dostupne su u roku od nekoliko sekundi. Kada je riječ o animiranim 4D podacima, prednosti su očite i 3D ispis nikada neće moći prikazati te prednosti. Medicalholodeck je jedini VR softver koji može prikazati četverodimenzionalne DICOM podatke, u stvarnom vremenu i u timovima.

MedicalHolodeck je dostupna u 2 verzije: besplatna probna verzija i razine plaćenih verzija za određene upotrebe. Probna verzija se može preuzeti na Steam aplikaciji, dok je plaćene verzije moguće kupiti na njihovoj službenoj stranici.

Izvor: MedicalHolodeck