Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

HP Reverb G2 je novi korak u svijetu VR hedsetova.

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

HP Reverb G2 je VR uređaj kreiran suradnjom tvrtki Microsoft i Valve. Lansiran u 2020. godini, u to vrijeme smatrao se jednim od najboljih VR uređaja tog vremena. Od tada je WMR ostao uglavnom tih dok su lansirani vrhunski VR hedseti kao što su Valve Index i HTC Vive Cosmos. Windows Mixed Reality (WMR) je platforma predstavljena kao dio operativnog sustava Windows 10 i 11, koja pruža iskustva proširene stvarnosti i miješane stvarnosti s kompatibilnim hedsetovima. Prethodno smo pisali o Hololensu, vodećem VR hedsetu koji radi na WMR-u. Ispitajmo kako se HP Reverb G2 mjeri s drugim vrhunskim VR hedsetima baziranim na osobnom računalu (i originalnom Reverbu).

Potrebno je snažno računalo

Za razliku od Meta Quest 2 hedseta, kako bi koristili HP Reverb G2 hedset potrebno vam je računalo, i to poprilično snažno računalo.

Povećana rezolucija HP Reverb G2 znači da će zahtijevati neki moderni računalni hardver, ali postoje dva načina rada: puna rezolucija i polovična rezolucija. Možete zamijeniti način rada kad god vam je to poželjno. Kao procesor (CPU) za Reverb G2 preporučuje barem moderni Intel Core i5 ili AMD Ryzen 5. To je ekvivalent procesoru Xeon E3-1240 v5 ili bolji za one koji žele koristiiti Reverb G2 na radnoj stanici. Dodatno, preporučuje se najmanje 8 GB RAM-a.

Za rad u punoj rezoluciji, optimalni rezultati će doći od najboljih opcija grafičke kartice koje su sada dostupne. Međutim, možete ići niže od NVIDIA GTX 1080 ili AMD RX 5700 na gaming PC-ju i NVIDIA Quadro P5200 na radnoj stanici.

Što se tiče polovične rezolucije, HP kaže da možete raditi samo s NVIDIA GTX 1060 ili AMD RX 580 na gaming PC-ju i NVIDIA Quadro P3200 na radnoj stanici.

Rezolucija i frame rate

Kao i kod prethodnika, visoka rezolucija HP ​​Reverb G2 najbolja je značajka VR hedseta. Rezolucija je 2160 x 2160 piksela po oku, što ga stavlja na vrh potrošačkih VR hedseta. Frame rate hedseta je 90 Hz. Međutim, za razliku od onoga što čiste brojke sugeriraju, kvaliteta slike novog modela mnogo je bolja nego kod prethodnika. Bolje leće razvijene u suradnji s Valveom, Microsoftova poboljšanja softvera i nova tehnologija prikaza rezultiraju oštrom slikom koja je gotovo bez bljeskova svjetla (god rays), efekata pruga ili pogrešaka u prikazu boja. Struktura piksela zaslona (Screen Door Effect) više nije vidljiva – sve izgleda kao da je napravljeno iz jednog dijela. VR iskustvo s HP Reverb G2 slično je iskustvu gledanja Blu-ray remastera starog klasika: otkrivate detalje koje nikada prije niste vidjeli, a cijelo iskustvo je podignuto na novu razinu.

Udaljenost od očiju i “Sweet spot”

Osim oštre slike, HP Reverb G2 ima relativno usko vidno polje. To je jedna stvar koju korisnici mogu osjetiti čim hedset prvi put stave na glavu te može uzrokovati osjećaj neugonosti. Vidno polje VR hedsetova uvijek ovisi o udaljenosti između očiju i obliku glave, ali je kod HP Reverb G2 puno uže od Valve Indexa i drugih VR hedseta. Budući da Reverb G2, za razliku od Valve Indexa, ne nudi mogućnost mehaničkog približavanja leća licu, samo veća napetost na traci za glavu pomaže u maksimalnom kontaktnom pritisku VR hedseta (što su oči bliže lećama, vidno polje postaje šire).

Udobnost i zvuk

Zvučnici koje je HP posudio od Valvea izvrsni su i doista pomažu poboljšati cjelokupni paket. Sjedaju izvan ušiju i emitiraju jasan prostorni zvuk koji postaje onoliko glasan koliko je potrebno. Možete imati glazbu ili zvučne efekte koji trešte, ali magija pozicijskog zvuka znači da će svatko tko ne nosi slušalice čuti samo tihi zvuk. To također znači da niste potpuno odsječeni od vanjskog svijeta, drugi još uvijek mogu privući vašu pozornost, a da ne dođu u domet vaših ruku i kontrolera.

Reverb G2 nije doživio samo poboljšanja leće i zvuka u usporedbi s originalnim Reverbom. G2 je uklonio prednju stranu od tkanine radi ozbiljnijeg izgleda te je dodao dvije dodatne kamere za praćenje sa strane kutije zaslona. Traka za glavu doživjela je mali redizajn, osobito dodavanjem mogućnosti da se zaslon okrene prema gore. To omogućuje da brzo zavirite u svoje okruženje bez upotrebe ugrađene funkcije “Flashlight” ili kvarenja trake za glavu i dodavanjem puno više podstava za stražnji dio glave. Sve prianja uz dvije čičak trake sa strane i jednu na vrhu. Sada ima više podstava oko brtve za lice u usporedbi s prvim Reverbom. Sva je spužva ista antimikrobna stvar koju možete pronaći na Indexu.

Čim je Reverb G2 pričvršćen, odmah se može osjetiti koliko je uravnotežen i lagan. Znatno je lakši i od Indexa i od Vive Cosmosa, što je osobito važno kada se radi o hardveru koji se pričvršćuje na lice. Ima tendenciju da ostane na mjestu čak i kada se kreće više nego inače. To je vjerojatno zato što naramenice stvarno možete stegnuti bez nelagode, a sve zahvaljujući debljoj spužvi. Čak i sa standardnim pristajanjem, nema apsolutno nikakvog svjetla izvana. Nosna brtva i pjena odlično obavljaju posao u održavanju čistoće vašeg pogleda.

Kontroleri i “Tracking”

HP Reverb G2 su prve Windows Mixed Reality hedset koje dolaze s poboljšanim praćenjem i VR kontrolerima.

Ergonomija je poboljšana i ovi su kontroleri udobniji za držanje. Tipka za držanje smještena je duboko ispod srednjeg prsta, a okidač je također intuitivno postavljen. Joystick je lako dostupan palcem, kao i dvije primarne tipke i dvije tipke izbornika. Upravljači su zrcalna slika jedan drugoga, a svaki zahtijeva dvije AA baterije za napajanje. Trake za pričvršćivanje djeluju dovoljno čvrsto.

Napokon nude i analogne stickove umjesto touchpada i osjetljiv raspored tipki. HP je ovdje očito uzeo uzor od Oculus Touch-a, što je dobro. Prstenovi za praćenje kontrolera su nažalost još uvijek ogromni. Zbog toga su kontroleri prilično nezgrapni, a VR interakcije često dovode do sudara, budući da se lako sudarite jedni s drugima ili objektima s prstenovima. Gumbi sa senzorima blizine kao u Oculus Touchu ili Index kontroleri za rudimentarno praćenje prstiju potpuno su odsutni s Reverb G2.

Praćenje je bolje nego u prethodnom modelu: HP je za to instalirao dvije dodatne kamere sa strane VR hedseta dok je prethodnik imao samo kamere sprijeda. Praćenje kontrolera je tako puno bolje nego kod G1 jer je dalji, ali ne doseže točnost praćenja Oculusa ili Indexa. Greške u praćenju posebno su uočljive kada koristite ruke u razini kukova ili trbuha za upravljanje elementima sučelja kao što su preglednik ili SteamVR sloj, držite oružje s dvije ruke ili podižete gard u boksačkoj igri. Tada virtualne kazaljke odlebde ili jednostavno zapnu, na primjer.

HP Reverb G2 V2

Nedavno je HP najavio nasljednika Reverb G2 hedset: Reverb G2 V2. HP Reverb G2 V2 sada je dostupan za kupnju izravno od HP-a za 449 USD iliti oko 3300 kn. Teško je razlikovati ova 2 VR hedseta bez da ih zapravo imate pri ruci. Za sada, najbolji potez je da se držite službene HP-ove web stranice ako želite G2 V2, a ne neke ostatke originalnog G2. Još uvijek možete pronaći mnoštvo modela Reverb G2 V1 kod raznih prodavača na mreži, iako se čini da su svi skuplji od cijene koja je trenutno dostupna u HP-u.

Poboljšanja naspram originala

Za početak, HP Reverb G2 V2 ima dodatnu brtvu. To je tanka plastična traka koja se umeće između HMD-a i standardne spužvaste brtve. Tvornički je instaliran kao standard, dajući istih 15 mm udaljenosti od oka kao na G2. Jaki magneti drže sve te dijelove čvrsto na mjestu, ali ih je lako ukloniti. Izvlačenje dodatne brtve i zamjena spužvaste brtve smanjuje udaljenost od oka na 9 mm. S bližim rastojanjem oka mogli biste otkriti da su neki dioptrijski okviri preveliki da stanu unutra. Zadnje što želite učiniti je ogrebati bilo koju leću, pa pripazite. Moguće je nastaviti koristiti jedan komplet dioptrijskih okvira, dok su ostali preveliki rizik. Nova posredna brtva za lice pristaje na stariji G2, ali sve što čini je dodavanje udaljenosti oka do oko 21 mm.

Kako bi VR korisnici povećali faktor zabave i imerzije, najčešće dodaju duži kabel za povećanje duljine remena. To možda i nije toliki problem za mnoge ljude, budući da Reverb G2 ima standardni kabel od 6 metara. Jedina prepreka je ta što korisnici moraju zasebno kupiti dodatni kabel od 6 metara. Pri kupnji novog Reverb G2 V2 hedseta, kabel od 6 metara je uključen uz sam hedset. Neki korisnici AMD-a imali su problema s povezivanjem naizgled povezanih s matičnom pločom i kabelom kada su koristili G2.

Ponovno testiranje s G2 V2 i njegovim ažuriranim kamerama bilo je mješovito. Teško ih je točno testirati jer ne postoje dva potpuno ista iskustva, ali poboljšano okomito praćenje novog sustava čini razliku. Čini se da Reverb G2 V2 može dulje držati položaj kontrolera kada su ruke opuštene uz bok ili iza donjeg dijela leđa. Što se tiče ciljanja iznad glave, izgleda da se u nekim slučajevima i dalje jednako bori. Praćenje još uvijek nije sasvim savršeno (kao kod većine VR hedseta), ali je definitivno korak u pravom smjeru.

Izvor: HP.com