Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

HTC Vive uređaji – premium proizvodi, no isplate li se?

HTC Vive
Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

HTC Vive je uređaj za virtualnu stvarnost tvrtke HTC. Vive VR headset može se smatrati jednim od prvih premium VR headsetova. Odlikujući se svojom snagom, Vive pruža iskustvo kakvo, ionako malena konkurencija, teško može nadmašiti. Svojom oštrom rezolucijom, čistom slikom i jednostavnim intuitivnim kontrolama pokreta, HTC Vive nudi gotovo potpunu simulaciju prostora u kojem se nalazimo. Pomoću prostornih senzora, Vive pruža mogućnost kretanja u prostoru u kojem se nalazimo bez brige da ćemo se sudariti s nekim objektom ili zidom. Pomoću ugrađene kamere, također je moguće vidjeti gdje se nalazimo bez skidanja headseta s glave.

Treba vam dobro računalo i više novca

No Vive nije bez svojih problema. Prije svega, Vive iziskuje od korisnika posjedovanje jakog gaming računala. Također, zbog mnoštva dugih žica i opreme, Vive zauzima relativno puno prostora te je potrebno više vremena kako bi ga se pravilno postavilo. Uporaba SteamVR platforme pruža Vive-u poprilično mnogo mogućnosti što se tiče softvera, no sam sustav može biti kompliciran za početnike.

Također, cijena HTC Vive-a ne ide mu u prilog. Pa ćete tako, ovisno o verziji koju odaberete, morati izdvojiti od nešto više od 6000 kn za HTC Vive Cosmos pa sve do gotovo 14 000 kn za HTC Vive Pro Eye komplet. S obzirom da Vive također iziskuje snažno računalo, ovo ga čini iznimno skupom, iako kvalitetnom varijantom VR-a.

Tehnički detalji

 • Težina: 470-550 g
 • Refresh rate: 90-120 Hz, ovisno o modelu
 • Rezolucija: 1080×1200 po oku ili viša, ovisno o modelu
 • Vidno polje: 110-120°, ovisno o modelu
 • Platforma: SteamVR
 • Operacijski sustav: Microsoft Windows
 • Kamera:
  • prednja kamera (omogućava pogled na okolinu bez skidanja headseta)
  • dodatne kamere u određenim modelima
 • Konektori: 1x HDMI 1.4 ili DisplayPort 1.2 i 1xUSB 3.0

Minimalni zahtjevi računala

 • Procesor: Intel Core i5-4590 ili AMD FX 8350, ekvivalentni procesor ili bolji
 • Grafička kartica: NVIDIA GeForce GTX 1060 ili AMD Radeon RX 480, ekvivalentna grafička kartica ili bolja
 • Radna memorija: 4 GB ili više
 • Operativni sustav: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10

Razlike između modela

HTC Vive Pro

Lansiran 2018., HTC Vive Pro je unaprijeđeni Vive model. Glavne razlike sa prvotnim Vive-om čine veća rezolucija, 1440×1600 piksela po oku, te dodatna kamera okrenuta na stranu. Vive Pro također sadrži pričvrstive slušalice sa mikrofonom za analizu poništavanja buke.  Sam vanjski dizajn Vive Pro-a je osvježen smanjenom težinom i veličinom. Kao konektor, HDMI je zamijenjen Mini DisplayPort-om.

HTC Vive Pro Eye

HTC Vive Pro Eye jednak je po svemu Vive Pro-u, osim što u sebe ima dodatno ugrađen sustav za praćenje očiju (eye tracking).

HTC Vive Pro 2

HTC Pro 2, koji je lansiran 2021, ima dodatno povećanu rezoluciju na 2448×2448 piksela po oku. Također je povećan refresh rate na 120 Hz te vidno polje na 120°.

HTC Vive Focus

Vive Focus je samostalni headset za čije funkcioniranje nije potrebno računalo.  Napravljen je s ciljem opskrbljivanja poslovnog tržišta. Focus koristi za upravljanje jedan manji kontroler ili klasične kontrolere sa tri stupnja slobode.

HTC Vive Focus Plus

Vive Focus Plus je model serije Focus sa bolje raspoređenom težinom i mogućnošću korištenja kontrolera sa šest stupnjeva slobode.

HTC Vive Focus 3

Vive focus 3 je izravni nasljednik Plus modela sa poboljšanom rezolucijom od  2448×2448 piksela po oku, refresh rateom od 90 Hz i vidnim poljem od 120°. Focus 3 također podržava Vive Buisness Streaming sustav za prenošenje VR sadržaja sa računala.

HTC Vive Cosmos

Vive Cosmos je napredniji od ostalih modela po tome što, slično Oculus Quest-u, koristi „inside-out“ praćenje kontrolera. Sam uređaj je opremljen sa 6 kamera pomoću kojih se prate pokreti kontrolera. Zbog ovog svojstva, Cosmos koristi drugačije kontrolere. Prednja ploča cosmosa je zamjenjiva. Moguća je instalacija ploče koja omogućava eksterno praćenje klasičnih Vive kontrolera pomoću Lighthouse baze, kakvo se nalazi na ostalim Vive modelima. Kao platformu, umjesto SteamVR-a, Cosmos koristi Vive Reality System.

HTC Vive Cosmos Elite

Cosmos Elite je „high-end“ model uz koji dolaze dvije Lighthouse baze za praćenje kontrolera, i dva klasična kontrolera.

HTC Vive Cosmos XR

Cosmos XR je napredni model koji u sebi ima ugrađenu XR „passthrough“ kameru koja služi za uspostavljanje „miješane“ virtualne stvarnosti. Miješana stvarnost omogućava stvaranje virtualnih svjetova u kojima stvarni objekti, koji se nalaze u stvarnom prostoru oko nas, koegzistiraju sa virtualnim objektima u virtualnom svijetu koji promatramo.

HTC Vive Cosmos Play

Cosmos Play je početnički model koji, umjesto 6, ima ugrađene 4 kamere za praćenje kontrolera.

Zaključak

                Iako skup, HTC Vive sustav je i dalje jedna od najboljih opcija kada su u pitanju VR uređaji. Svojim širokim spektrom opcija, dopušta korisnicima da sami odaberu model koji njima najviše odgovara u skladu s njihovim budžetom i potrebama. Definitivno bismo ga preporučili svima onima koji su zainteresirani za kvalitetnije VR iskustvo.