Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Google Lens – AR tehnologija za novi pogled na svijet

google lens
Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Živimo u vremenu digitalne transformacije. Stvarni i digitalni krajolici sve se više zamagljuju zajedno, vođeni potrebom za više inteligencije i informacija u našem svakodnevnom životu. To je osobito vidljivo u prostoru dorađene stvarnosti. Inovacije proširene stvarnosti ne odnose se samo na uranjanje ljudi u nova digitalna okruženja, one također mogu biti način da transformiramo način na koji živimo svoje živote na suptilnijim razmjerima. Google je izvrstan primjer jedne od mnogih tvrtki koje koriste stvari poput AR tehnologije pomiješane s umjetnom inteligencijom kako bi promijenile način na koji vidimo svijet i komuniciramo sa njim. Google Lens je tehnologija s AI-om koja pristupa AR inovacijama i alatima za kameru pametnog telefona za otkrivanje objekata i unos više informacija u vaš svakodnevni svijet.

Evo što trebate znati o Google Lensu

Google Lens je ušao u AR i AI okruženje u vrijeme kada mnogi od nas još uvijek nisu znali što je AR zapravo. Uvedena u isto vrijeme kad i Google Pixel, aplikacija Google Lens brzo je postala značajka u većini Android uređaja. Tehnologija radi na bilo kojem pametnom telefonu s kamerom. Nakon što usmjerite telefon s kamerom na nešto, možete zatražiti od Google asistenta da definira objekt na koji pokazujete.

Google Lens također može ponuditi više informacija od samo definicije. Možete snimiti sliku SSID naljepnice na svom Wi-Fi usmjerivaču i automatski povezati svoj uređaj s Wi-Fi mrežom. Postoji i mogućnost automatskog prepoznavanja stvari. Na primjer, možete skenirati svoju ruku kako biste u chatu poslali emoji s palcem gore. Značajke uključuju:

 • Prijevod uživo – offline i online
 • Pametan odabir teksta za kopiranje teksta na vaš telefon
 • Pametno pretraživanje teksta tako da možete koristiti Google za traženje nečega što skenirate
 • Kupnja – skenirajte proizvod i neka Google pronađe mjesto za kupnju
 • Google pitanja za domaću zadaću
 • Pretražujte oko sebe – identificirajte svoju okolinu i znamenitosti
 • Google identifikacija određenih slika i objekata

Dobar uvid u ono što možemo postići povećanjem naše stvarnosti

AR element aplikacije dolazi u mogućnosti uređaja da doda informacije slici koju vidite. Na primjer, ako skenirate komad papira u stvarnom vremenu, kamera vašeg telefona omogućit će vam da označite dijelove teksta koje želite kopirati. Svojom kamerom možete promijeniti dio stranog jezika na zidu ili u knjizi u stvarnom vremenu, mijenjajući ono što vidite putem telefona. Postoji i opcija da dobijete pomoć s pitanjima zadaće na telefonu dok imate problema sa skeniranjem.

Iako se često zanemaruje primjer kako AI i AR mogu dobro funkcionirati u modernom svijetu, Google Lens fantastičan je uvid u ono što možemo postići povećanjem naše stvarnosti. Aplikacija, dostupna kao samostalno preuzimanje za one koji je još nemaju, može učiniti svijet oko vas dubljim i dostupnijim u nekoliko sekundi.

Google Lens prvenstveno radi unutar vaše aplikacije za kameru, koristeći kameru na vašem telefonu za inteligentno skeniranje informacija, traženje podataka i zatim predstavljanje tih podataka kao sloj na zaslonu kamere. Međutim, također možete pristupiti značajkama Google Lensa za stvari poput vaših fotografija. Objektiv može definirati kojim kategorijama pripadaju određene slike ili vam može pomoći da skenirate dokument kada nemate dostupan skener.

Google Lens nije prva aplikacija na koju pomislite kada zamišljate AR rješenje

Google Lens možda nije prva aplikacija na koju pomislite kada zamišljate AR rješenje, ali definitivno ima puno prednosti:

 • Trenutni prijevod: Google je jedna od rijetkih tvrtki na svijetu koja danas čini putovanje oko svijeta malo manje strašnim. Googleov tim već neko vrijeme radi na svojim prijevodnim značajkama i alatima za prepoznavanje jezika. Aplikacija AR Lens omogućuje vam da jezik koji ne možete pročitati na natpisu ili nečemu u svijetu oko sebe zamijenite jezikom koji razumijete. Samo usmjerite kameru na stvar koju želite prevesti, a Google će učiniti ostalo.
 • Skeniranje i kopiranje teksta: Većina nas nema pri ruci profesionalni stroj za skeniranje kada smo u pokretu. Nažalost, fotografiranje važnih dokumenata može biti prava glavobolja. Često je teško dobiti ispravnu rasvjetu i provjeriti je li tekst doista čitljiv. Objektiv može jednostavno podesiti sliku vašeg skeniranog teksta kako bi izgledao kao službeno skenirani dokument.
 • Trenutne informacije: Pristup više informacija dok istražujemo svijet oko nas jedna je od najboljih značajki AR-a. Vidjeli smo da se ova funkcija koristi za pomoć u stvarima poput davanja uputa kupcima do trgovine ili pružanja informacija o skeniranom proizvodu. Google Lens može ponuditi sve vrste informacija samo pomoću kamere vašeg pametnog telefona. Možete odmah potražiti mjesto za kupnju proizvoda koji vam se sviđa ili identificirati orijentir i dobiti informacije o njemu.
 • Pomoć za domaću zadaću: Googleova kombinacija AI i AR-a znači da može učiniti mnogo više od samo poboljšanja stvari koje vidite kroz kameru svog pametnog telefona. Sustav također može prepoznati probleme i akademske izazove u radnoj bilježnici i omogućiti vam pristup objašnjenjima i vodičima koji će vam pomoći pronaći rješenje.

Google Lens možda nije najuzbudljiviji primjer AR-a danas, ali je definitivno jedna od najpristupačnijih i najjednostavnijih opcija za mnoge korisnike. Ova prikladna aplikacija može vam pomoći da vidite svijet na drugačiji način, uz pristup više informacija i konteksta u svakoj situaciji. Kako se Googleov krajolik nastavlja razvijati, a dostupna umjetna inteligencija postaje inteligentnija, nema sumnje da će se Google Lens još više transformirati.

izvor: xrtoday.com