Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

INTERVJU / Muzej vučedolske kulture dobio je novu web stranicu koja ima elemente VR-a

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Muzej vučedolske kulture nedaleko Vukovara dobio je svoju novu web stranicu koja ima elemente VR-a. S autorom stranice Darkom Bilandžićem, voditeljem marketinga Muzeja, razgovarali smo po lansiranju projekta. Čitajte u nastavku.

Virtualna stvarnost: Koliko je trajala izrada nove web stranice i kada ste ju pustili online?

Bilandžić: Rad na novoj web stranici započet je 3. ožujka 2022 dok je stranica “puštena” live na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2022. Znači trebalo nam je točno dva i pol mjeseca. Napravili smo novu web stranicu nakon što je prošla bila aktualna šest godina.

Virtualna stvarnost: Tko je izradio web, te po čemu je bolji od prošlog?

Darko Bilanžić iz Muzeja vučedolske kulture, Foto: MVK

Bilandžić: Ideja je moja, od početka sam dizajnirao i napravio web Muzeja, “sve iz glave”. Nakon šest godina odlučili smo unaprijediti našu online prisutnost te napraviti novu web stranicu Muzeja vučedolske kulture. “Stara” stranica je bila više fokusirana na lijepe fotografije i da je vizualno primamljiva kao i sam muzej te je bila rađena na način koji je bio primjeren web stranicama toga doba. Smatram da smo uspjeli u tome ali kako je vrijeme odmicalo i tehnologija prvenstveno izrade web stranica a onda i mogućnosti koje web stranice nude odmicala, odlučili smo da je vrijeme da napravimo jedan kvalitetan update.

Virtualna stvarnost: Koje VR funkcionalnosti stranica ima, te što to smatrate boljim?

Bilandžić: S novom web stranicom smo išli na malo čišći, moderniji izgled ali smo se potrudili da ima znatno više funkcionalnosti te kvalitetnog (novog) sadržaja. VR elemente koje stranica (zasada) nudi su virtualna šetnja, virtualni kviz te naša nova 3D arhiva arheoloških predmeta. Također, napravili smo i poseban video koji prezentira web.

Virtualna stvarnost: Digitalni kutak weba pokazuje dvije mogućnosti. Objasnite nam više o Interaktivnom kvizu.
Bilandžić: Interaktivni kviz prikazuje stalni postav Muzeja vučedolske kulture (12  prostorija) te se sastoji od 26 pitanja. Svrha ovog kviza je da se korisnici kroz interakciju te pitanja/odgovore dodatno upoznaju i doznaju o kulturi koja je na području Vučedola bila prije 5000 godina. Često smo ovaj interaktivan kviz koristili i kao nagradnu igru gdje bi najbrži i najtočniji dobili vrijedne nagrade. Igranje traje u prosjeku 7 minuta, kviz je poseban jer je interaktivan i može se pogledati u virtualnoj stvarnosti koristeći VR headset. Nismo upoznati da postoji nešto slično u RH. Sigurni smo da ima raznih virtualnih šetnji kroz muzeje ali interaktivnih kvizova u virtualnoj stvarnosti baš i ne.

Virtualna stvarnost: Koliko smo primjetili imate i digitalnu arhivu u 3D. Recite nam više o tome.

Bilandžić: Naša arhiva trenutno sadržava nekoliko 3D modela.

Jedna je lubanja vučedolca. Osam kosturnih ukopa pronađeno je unutar Groba 3 na Vučedolu koji svjedoče o ljudskoj žrtvi i događaju na vučedolskom zvjezdanom nebu. Nebeski događaj zapisan je na terini pronađenoj unutar istoga groba. U grobu su pokopani muškarac (Mars), žena (Venera) i još šest žena (sljedbenice Plejada), a svi pokojnici na lubanji imaju ožiljak koji je dokaz da su upravo oni bili izabrani za prinos ljudske žrtve. Korisnici mogu ovaj 3D model također pobliže pregledati putem VR naočala te vidjeti detaljnije udubinu na glavi vučedolca kao i pregledati ju čitavu u 360.  

Drugi 3D model je vučedolska čizmica. Keramički model najljepše vučedolske čizmice pronađen je tijekom sustavnih arheoloških istraživanja Vučedola na položaju vinograd Streim 2007. godine. Prikazuje model koji je bio izrađen od šivane kože. Pripada desnoj nozi, a odgovara broju 19. To je veličina dječjega stopala u dobi od godinu dana, kada dijete pravi prve samostalne korake.

To je samo početak naše 3D arhive, uskoro ćemo imati i razne terine, odjeću, sjekire…

Virtualna stvarnost: Kako ste zadovoljni s posjetom web stranici i ovim sadržajima?

Bilandžić: Iznimno smo zadovoljni. Kako je ovo veliki projekt  za nas uvijek je “napeto” čekati prve reakcije kolega a ponajviše naših online korisnika. Zasada smo primili samo pohvale što nas dodatno motivira da nastavimo istim putem. Treba proći malo vremena da se korisnici dodatno upoznaju s našim webom i svim novim mogućnostima koji novi web nudi. Kroz naš promo video se mogu vidjeti neke od tih noviteta.

Virtualna stvarnost: Planiraju li se nastavci Muzeja vučedolske kulture u virtualnoj stvarnosti?

Bilandžić: Svakako.  Uskoro izlazi naša izložba na kojoj radimo već par mjeseci, usporedno s webom.
Za rođendan Muzeja vučedolske kulture naši dragi posjetitelji će moći uživati u jednoj posebnoj interaktivnoj izložbi napravljenoj u proširenoj stvarnosti pod nazivom “Vučedolac – Izvan okvira”.
Siguran sam da će naši posjetitelji biti ugodno iznenađeni te će nam i ta izložba pokazati kojim putem trebamo nastaviti. Iznimno smo uzbuđeni radi toga. Virtualna stvarnost je već uvelike pronašla svoj put u kulturi te raznim kulturnim institucijama poput muzeja te sam siguran da će se tako i nastaviti. Smatram da je ispred nas iznimno zanimljivo i interaktivno doba gdje će posjetitelji muzeja moći doživjeti razne priče putem virtualne stvarnosti što će zasigurno doprinijeti većoj popularnosti a tim i većom posjeti muzeja što nas dodatno raduje.