Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Valve Index – najkvalitetniji VR komplet na tržištu

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Valve za sada još uvijek dominira tržištem VR hedsetova sa svojim Index hedsetom, jednim od najimpresivnijih VR hedsetova ikada.

Valve je tvrtka koja je odgovorna za povelike stvari u Internet i gaming industriji, primarno Half-Life serijal igrica i Steam. Svoj VR hedset, Valve Index lansirali su 2019. Index je namijenjen primarno korisnicima koji su zainteresirani za premijum rutu pristupanja virtualnoj stvarnosti. Odbacujući novi trend bežičnih VR uređaja koji guraju hedsetovi poput Meta Questa 2, Index je žično spojeni VR hedset koji mora biti povezan sa računalom kako bi mogao funkcionirati. I to poprilično snažnim računalom. Također, umjesto internog praćenja kontrolera, praćenje kod Valve Index-a bazira se na baznim stanicama – uređajima koji moraju biti postavljeni u vašoj sobi i okrenuti da gledaju prema vama dok se pomičete u prostoru. Praćenje može funkcionirati sa samo jednom baznom stanicom, ali preporuča se korištenje dvije radi što boljih rezultata. Valve se odlučio na ovaj način praćenja radi veće preciznosti bilježenja i repliciranja kompliciranijih pokreta u igri.

Budući da je Index povezan sa Valveovom Steam VR platformom, nabavka Indexa odmah vam otvara ogromnu ponudu VR sadržaja kojoj možete pristupiti odmah nakon što se završili s postavljanjem hedseta. Također, kada koristite Valve Index, ne postoje ograničenja koja će vas zatvoriti u neki određeni virtualni ekosustav, već se korisnike potiče da iskoriste svoj hedset i PC na što više različitih načina je moguće i da sami prošvrljaju i otkriju što je sve moguće s ovim hedsetom.

No, kao što to obično biva s kvalitetnim i naprednim tehnologijama, uz Valve Index dolazi i iznimno visoka cijena. Pa ćete tako, za puni Index komplet trenutno morati izdvojiti 1079 € ili 8110 kn, što Index stavlja na gotov sam vrh što se tiče cijena. Zbog toga, Index nikako nije jeftin način za ulazak u svijet VR-a. No kod njega vrijedi: Što platite, to ćete i dobiti. Drugim riječima, ako ste u potrazi za najboljim VR-hedsetom od svih, na pravom ste mjestu.

Dizajn Valve Index-a

Izgleda Valve Index-a je jednostavan i elegantan. Plastika od kojeg je napravljen se blago presijava i ugodnog izgleda. Prednja ploča napravljena od stakla daje mu poprilično futuristički izgled, čak lagano podsjećajući na kacige astronauta. Kada ga stavite na glavu, stvarno se osjećate kao da stupate u neki novi, još neistraženi svijet. Jednom kada ga stavite na glavu, tada njegova iznimna ergonomija dolazi do izražaja.

Valve Index prekriven je izdašnom količinom vrlo mekane tkanine koja mu pomaže da udobno stoji na vašem licu i glavi i sprječava da vaša koža dotiče bilo kakve tvrde plastične dijelove ili oštre rubove. Ovo čini ga čini iznimno udobnim za nošenje, pogotovo ako ga planirate nositi na dulje vremenske periode. Preraspodjela težine je također jedan aspekt Index-a kojemu je Valve posvetio podosta pažnje, pa je tako hedset udobno nositi dulje vrijeme, bez pretjeranog umaranja zbog njegove težine. Brtvena spužva koja dodiruje lice vrlo se lako skida, što omogućuje lako održavanje. Pošto je dio Index-a koji ide na oči poprilično prostran, hedset bez problema mogu koristiti i korisnici koji nose naočale, no korisnicima koji imaju dioptriju toplo preporučujemo nabavljanje kontaktnih leća za što veću imerziju i udobnost korištenja hedseta.

Traka kojom se Index povezuje na glavu je podesiva i omogućava fino podešavanje kako bi se dobilo što bolje iskustvo nošenja i što čišća slika. Moguće je mijenjati udaljenost između očiju i leća te je  također moguće povećati ili smanjiti razmak između leća kako bi se postigli što bolje kutovi gljedanja i samim time što bolja i oštrija slika.

Što se tiče zvučnika, oni vise sa samog hedseta i nalaze se pokraj uha, ali ga ne dodiruju. Ovo bi se na prvu moglo učiniti kao nedostatak, no zapravo je upravo obrnuto; zvučnici pružaju čišći, više prožimajući i precizniji zvuk od gotovo bilo kojeg drugog hedseta na tržištu. Također, prednost toga što vam zvučnici ne dodiruju uši jest ta da niste potpuno izolirani od vanjskog svijeta te i dalje možete čuti što se događa oko vas dok se krećete virtualnim svijetom.

Ukratko, Valve Index dizajniran je da bude udoban, sa superiornom ergonomijom i izvrsnim zvučnicima koji uklanjaju potrebu za slušalicama.

Video preuzet sa valvesoftware.com

Postavljanje Valve Index-a i preformansa

Kada počnete razmišljati o nabavki Valve Idex-a, prvo bi bilo dobro da se ulogirate u Steam i preuzmete njihov „Are you ready for Valve Index“ program kako biste potvrdili da je vaše računalo dovoljno jako da bi pokrenulo hedset. Nema smisla kupovati Valve Index ako vaše računalo nije opremljeno svim potrebnim konektorima/portovima i snažnim hardverom koji je potreban za pravilno funkcioniranje Index-a. Ovo je već samo po sebi skup sport, pošto službena stranice Valve Index-a kaže kako su vam za pokretanje hedseta potrebni Nvidia GeForce GTX 1070 grafička kartica i Quad Core procesor ili jače. No, ako se spremate uložiti u ovako jak VR hedset, također morate paziti da imate jako računalo koje ga može pokrenuti.

Minimalni zahtjevi računala za pokretanje Valve Index-a:

 • OS: Windows 10, SteamOS, Linux
 • Procesor: Dual Core s Hyper-Threadingom
 • Radna memorija: 8 GB RAM
 • Grafička kartica: Nvidia GeForce GTX 970 / AMD RX 480
 • Konektori/portovi: DisplayPort (Version1.2) i USB (2.0+)

Preporučeni zahtjevi računala za pokretanje Valve Index-a:

 • Procesor: Quad Core+
 • Grafička kartica: Nvidia GeForce GTX 1070 ili bolja
 • Konektori: USB (3.0+) za Pass-Through kameru

Izvor: Steam

Nakon što ste utvrdili da ispunjavate sve zahtjeve vezane uz harver i pokretanje Index-a i nakon što ste nabavili hedset, slijedi postavljanje hedseta. Samo postavljanje sastoji se od relativno puno koraka i sam Valve Index ima puno dijelova i stvari koje treba postaviti, no ne dajte se uplašiti; kada se jednom bacite na postavljanje Index-a, program vas detaljno i sistematično vodi kroz cijeli proces, tako da na kraju nije tako strašno. Međutim, postavljanje Index-a nije ni približno jednostavno kao postavljanje Meta Quest 2, koje se sastoji od stavljanja hedseta na glavu i ocrtavanja slobodnog prostora oko vas kontrolerom, no itekako kada jednom postavite Index, vrijedno je svake sekunde uloženog truda.

U svojem Valve Index VR kompletu dobit ćete dvije bazne stanice koje će gledati prema vama i određivati prostor u sobi koji ste namijenili igranju. Bazne stanice možete montirati na zidove, no poprilično su svestrane – možete ih postaviti na bilo kakav objekt. Kada ste ih postavili i ukopčali u utičnicu, vrijeme je da ukopčate svoj Valve Index hedset u utičnicu i povežete ga s računalom putem USB 3.0 i DisplayPort-a. Potrebno je hedset povezati na oba porta, a ne samo jedan.

Dokle god imate dovoljno mjesta u sobi  (preporučeno je 2 m x 1.5 m) i možete postaviti svoje PC i VR hedset blizu baznih stanice, nebi trebalo biti nikakvih problema. Valve Index možete koristiti dok sjedite i dok stojite i sam hedset vrlo je lako prilagoditi i manjim mjestima od preporučenog. Nakon ovoga, sve što još trebate napraviti je povezati kontrolere putem bluetootha, preuzeti Steam VR. Kada pokrenete Steam VR, naći ćete se u sobi koja je inspirirana igrom Portal i program će vas navoditi kroz daljnje postavljanje.

Izvor: Valve Corporation

Samo postavljanje nebi vam trebalo oduzeti više od sat ili dva, ovisno o tome kako ste odlučili postaviti bazne stanice. Kada ste gotovi s postavljanjem, pokretanje Steam VR stavlja vas u virtualnu prostoriju koju možete samo podesiti prema svojim željama. Iz te prostorije dalje pristupate svojim igrama. No, možda najvažnija stvar od svih je to što niste ograničeni samo na ovo. Valve Index vam također dopušta da najnormalnije koristite radnu površinu svog računala, pretražujete Internet i općenito koristite puni potencijal svog računala u VR-u.

Performansa samo hedseta je stvarno impresivna. Susret izbliza s animacijama i likovima u igrama poput Half Life: Alyx je zapanjujuće iskustvo, posebno ako imate dovoljno jako računalo na kojme možete podići grafiku na maksimum. Valve index pruža jedno impresivno cjelovito iskustvo koje je ograničeno samo snagom vašeg računala. Drugi, manje snažni VR hedsetovi poput Playstation VR-a ili Quest 2 i dalje mogu dočarati i pružiti svojim korisnicima prekrasno virtualno iskustvo, no kod njih su uvijek prisutni grafički kompromisi povezani s hardverskom ograničenošću konzole ili VR hedseta. Kod Valve Index-a o tome nećete morati brinuti ni na trenutak.

Što se tiče Valve Index kontrolera, oni su par svjetlosnih godina ispred svoje konkurencije. Kontroleri drugih VR hedsetova se, u usporedbi s Index-ovim kontrolerima (koji se još zovu Knuckles), čine primitivnima i nespretnima. Knucklesi nude potpunu slobodu vašim prstima, prateći svaki prst individualno. Upravo zbog ovoga, pomoću Knucklesa možete raditi stvari o kojima s drugim kontrolerima možete samo sanjati. Možete primiti stvari s dva prsta, stisnuti objekte cijelom rukom, dodirivati objekte jednim prstom… Mogućnosti su gotovo neograničene. Kontroleri također imaju solidno dugačko trajanje baterije i opremljeni su podesivim sigurnosnim trakama, što ih čini udobnima pri dugotrajnoj uporabi. Sve u svemu, Knucklesi donose potpuno novu dimenziju slobode vašim rukama dok istražujete virtualne svjetove.

Ukratko: Valv Index ima mnogo dijelova o kojima se treba pobrinuti pri postavljanju, no postavljanje je jednostavno i tečno. Performansa Index-a ovisna je o računalu pomoću kojeg ga pokrećete. Kontroleri Valve Index-a su iznimno impresivni i pružaju najbolju finger-tracking tehnologiju trenutno dostupnu na tržištu.

Softver i igre dostupne Valve Index-u

Steam VR knjižnica igara je enormno velika i veliku većinu popularnih VR naslova koji se trenutno dostupni na tržištu. Pa tako, na Index-u možete zaigrati naslove poput VRChata, Beat Sabera, Pavlova, Blade & Sorceryja i još mnogo toga.

Jedna velika prednost Valve Index-a leži u tome što ćete, čim završite s podešavanjem hedseta, odmah moći zaigrati jedan od najboljih VR naslova koji postoji – Half Life: Alyx i to potpuno besplatno (besplatno je samo za korisnike Valve Index-a). Također ćete moći zaigrati neke od igara koje mođda već posjedujete, poput Payday 2, Phasmophobiae, Astroneera, No Man’s Skyja i druge. Popis igara koje možete zaigrati u VR-u zaista je pozamašan.

Half Life: Alyx službei trailer (Izvor: Steam, Valve Corproation)

Opće specifikacije Valve Index-a

 • Platforma: Steam VR
 • Cijena: -puni komplet=1079 €, 8110 kn

             -hedset+kontroleri=799 €, 6000 kn

             -hedset=539 €, 4050 kn

             -kontroleri=299€, 2250 kn

             -bazne stanice=159 €, 1200 kn

 • Rezolucija 1440 x 1600 po oku
 • Refresh rate: 80 – 144 Hz
 • Kontroleri: Valve Index kontroleri (Knuckles), HTC Vive kontroleri, HTC Vive Pro kontroleri

Izvor: Valve

Ako želite saznati više o HTC VR uređajima, to možete ovdje.

Cijena Valve Index-a

Valve Index je VR hedset premium kvalitete i to se odražava u njegovoj cijeni, koja trenutno iznosi 1079 € ili 8110 kn za puni komplet. Ovo je poprilično skupo kada uzmete u obzir da vam je također potrebno jako gaming računalo, koje bi vas moglo koštati još toliko. Dobre vijesti su da zaista dobijete ono za što ste platili ako imate dovoljno velik budžet i ako ste u potrazi za nedvojbeno najboljim VR iskustvom koje se trenutno može dobiti. Cijenu možete malo spustiti, ako se odlučite za HTC Vive kontrolere (kompatibilni su s Valve Index-om), no Knuckles kontroleri su toliko dobri da ne bismo preporučili štednju na njima.

Trebate li si nabaviti Valve Index?

Ako tražite beskompromisno VR iskustvo i spremni ste odvojiti pozamašnu svotu novaca kako bi vaše iskustvo bilo što bolje i kvalitetnije, onda je Valve Index najbolja opcija za vas. Skup je, no također je prolaz u jedan potpuno novi svijet koji vam nudi najtemeljitije i najuzbudljivije virtualno iskustvo koje možete dobiti. Povrh svega, VR ćete moći iskusiti u zavidnoj udobnosti koju pružaju sjajna Index-ova ergonomija i izvrsno ozvučenje. Sve u svemu, ako vam budžet dopušta, definitivno preporučamo Valve Index, jer, radi se o ponajboljem VR iskustvu koje trenutno možete doživjeti.