Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Kratak uvod u Decentraland – 3D virtualni svijet

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Zamislite da živite u alternativnoj stvarnosti kroz koju se možete teleportirati od mjesta do mjesta i socijalizirati se s tisućama drugih ljudi, sve unutar istog digitalnog svemira.

Ovo što smo upravo opisali zove se metaverzum, pojam koji je prvi iskoristio Neal Stephenson u svojoj SF knjizi Snow Crash. Metaverzum čini kombinacija virtualne stvarnosti (VR-a), dorađene stvarnosti (AR-a) i interneta.

Decentraland je virtualni svijet koji stoji na čelu trenda brzo rastuće popularnosti metaverzuma.

Što je to Decentraland?

Decentraland je 3D virtualni svijet koji je baziran na Ethereum blockchainu. Decentraland omogućava ljudima da provode vrijeme u simuliranoj virtualnoj okolini. U Decentralandu se korisnici možete družiti s drugim korisnicima i provoditi vrijeme radeći razne aktivnosti. Svakog korisnika predstavlja njegov osobni avatar kojeg je moguće prilagoditi njihovim željama. Nakon stvaranja novog avatara, možete se dalje slobodno kretati po svijetu.

Osnovan 2015. i lansiran 2017., Decentraland pokreće Etherium i njegov autohtoni ERC-20 kripto token koji se zove MANA. Pomoću MANA-e korisnici mogu kupovati virtualna zemljišta koja onda naknadno mogu dorađivati, preoblikovati i koristiti za zarađivanje novaca.

U Decentralnadu je posjedovanje zemljišta glavni poticaj korisnicima da unovče svoje vrijeme provedeno na platformi. Sama površina je limitirana na 90 000 jedinstvenih parcela. Jednom kada je zemljište u vašem posjedu, na njemu možete graditi što god želite, od tvrtke do kuće iz snova. Možete stvarati glazbu, organizirati festivale, otvoriti umjetničku galeriju. Kako bi zaradili možete naplaćivati ulaznice ili, na primjer, prodavati NFT umjetnine. Upravo to je glavna ideja Decentralanda, stvaranje virtualne tržnice na kojoj korisnici mogu stvarati i prodavati razne stvari i koja je popraćena jedinstvenom in-game ekonomijom.

Uz sve ove vrste transakcija, potreban je medij pomoću kojeg će se te transakcije obavljati. Ovdje u igru ulazi MANA coin.

Ako vas zanima više, u intervjuu s Filipom Lesakorskim možete saznati kako postati vlasnik zemljišta u Decentralandu.

Što je MANA coin?

MANA je ERC-20 token baziran na Etherium blockchainu i glavni je token Decentralanda. MANA se može koristiti za trgovanje posjeda unutar igre te se također može koristiti ako predujamni token – možete ga koristiti za ulaganje raznih prijedloga (na primjer vezano uz promjenu politike tvrtke), sudjelovanje u aukcijama i slično.

Količina MANA tokena je ograničena; jednom kada su iskorišteni za kupovinu zemljišta, Decentraland će „spaliti“ (uništiti) određenu količinu MANA tokena u vrijednosti kupljenog zemljišta. Trenutno je u cirkulaciji oko 1.82 milijardi od ukupnih 2.8 milijardi početnih MANA tokena.

Nedostatak MANA coina je to što nema korisnost u stvarnom svijetu pošto tek 205 trgovaca u svijetu prihvaćaju MANA tokene kao vrstu plaćanja. (Izvor: Cryptwerk)

Kretanje vrijednosti MANA coina u zadnje dvije godine (izvor: CoinMarketCap)

Kako Decentraland funkcionira?

Vlasništvo nad zemljištima i digitalnom imovinom u Decentralandu ide preko softvera baziranog na Ethereum blockchainu. Svaki korisnik Decentralanda mora u svom digitalnom novčaniku nositi MANA tokene kako mi mogli koristiti monetarni ekosustav unutar platforme.

Što se tiče monetiziranja svojg posjeda, postoje dva načina na koja možete privući kupce i mušterije svojem posjedu.

Prvi način je The Builder. Radi se o modu u kojem možete koristiti već unaprijed izrađene objekte koje onda jednostavno postavite na svoje zemljište. Ovo je najlakši način da izgradite nešto u Decentralandu jer vam nisu potrebne nikakve posebne programerske vještine.

Drugi način je malo kompliciraniji – The Decentraland SDK. Ako imate znanje o programiranju, imate više slobode što se tiče stvaranja. Možete napraviti gotovo beskrajne kreacije i tvorevine pisanjem koda direktno u softveru.

NFT tržnice unutar Decentralanda

Decentralnad ima vlastitu tržnicu na kojoj korisnici mogu trgovati NFT-jevima. Na njoj možete trgovati raznom digitalnom imovinom – zemljištima, raznom virtualnom odjećom i dodacima za avatare, unikatnim imenima i raznim alatima koji se koriste za dorađivanje zemljišta.

Što čini Decentraland unikatnim?

Decentraland svojim korisnicima pruža nevjerojatan virtualni svijet; kao da se nalaze u drugom životu. Također, Decentralnad je proglašen vodećom decentraliziranom igrom koja je bazirana na softveru Decentralizirane Autonomne Organizacije (DAO) koji upravlja platformom i brine se da platforma ostane vjerodostojna.

Igrači mogu koristiti svoje MANA tokene kako bi uložili prijedloge vezane uz poboljšanje politike igre i aukcijskih sustava unutar igre.

U suštini, Decentraland je 3D virtualna platforma u kojoj možete posjedovati zemljišta i stvarati gotovo neograničene kreacije, apsolutno po svojoj volji, a usput imate i mogućnost unovčiti svoju kreativnost.