Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Oculus Quest 2 – vladar virtualne stvarnosti slavi 2. rođendan

Oculus quest 2
Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Iako je najpopularniji VR headset na svijetu koji upravo slavi svoju 2. godišnjicu preimenovan u Meta Quest 2, sve je krenulo od imena dobro poznatog svim ljubiteljima virtualne stvarnosti – Oculus.

Davne 2012. godine, kada se virtualna stvarnost činila kao izmišljeni i nebulozni pojam, Palmer Luckey i nekolicina entuzijasta osnovali su firmu Oculus VR čiji je cilj bio napraviti prve komercijalne naočale za virtualnu stvarnost.

Zanimljivo je kako je početna cijena Oculus Rift uređaja bila $800, što se tada činilo iznimno skupim. Izgledalo je da ovaj uređaj namijenjen isključivo VR entuzijastima, no vidjet ćemo da se ova pretpostavka nije obistinila te je Oculus Rift promijenio svijet i donio VR iskustvo rukama mase.

Ono što možda niste znali je da je Oculus začet kao ideja na stranici za grupno financiranje Kickstarter.  Originalna svota novca koja je bila potrebna za ostvarenje cilja bila je $250.000. Palmer i njegov tim zasigurno su bili zaprepašteni kad su saznali da je projekt uspio skupiti skoro 10 puta više od toga iznosa – zapanjujućih 2.4 milijuna dolara. ?

Uskoro nakon toga, Meta (ondašnji Facebook) odlučio je kupiti Oculus u ožujku 2014. godine za 2 milijarde dolara. Iako Oculus Rift CV1 (koji je službeno izašao 28.3.2016) još nije bio dostupan masovnom tržištu, Facebook je već onda znao prepoznati potencijal koji je danas izrastao u giganta koji nemilosrdno dominira tržištem.

Značajke kralja VR-a

Osim svoje pristupačne početne cijene od $399, postoji mnoštvo razloga koji čine Meta Quest 2 VR uređaj pravim odabirom svakog početnika, kao i onih koji žele više. Sam uređaj nudi:

  • zaslon svakoga oka s rezolucijom od 1832 x 1920 piksela
  • brzina osvježavanja zaslona od 120 Hz
  • sposoban Qualcomm Snapdragon XR2 procesor ojačan sa 6GB RAM-a
  • memorija od 128GB (ili 256GB) za pohranu aplikacija i igara
  • ugrađeni zvučnici za 3D zvuk
  • dva touch kontrolera
  • veoma lako postavljanje i iskustvo korištenja bez žica (veoma bitno!)

Quest 2 rasturio je prijašnju inačicu u svakome aspektu i nudi jedinstveno iskustvo koje nećete zaboraviti nakon što ga prvi put isprobate.

Zbog ugrađenih kamera na samom uređaju, možete na vašem zaslonu vidjeti direktan prikaz pravog svijeta što uvelike olakšava kretanje po prostoru te, budimo realni, je zakon. Čini se da smo uvođenjem ove značajke jedan korak bliži svijetu gdje hodamo s VR uređajima preko očiju kao u nekakvom znanstveno-fantastičnom filmu. Otom potom. ?

Ono što je još više zakon je da pojedine aplikacije i igre imaju direktnu integraciju s kamerama koje prate vaše ruke u prostoru, što znači da ne morate držati kontrolere na koje se ponekad čudno priviknuti, već možete u stvarnom vremenu micati ruke i prste, te će Quest 2 sve automatski pratiti.

Nakon što sam prvi puta isprobao Quest 2, proveo sam 5 minuta samo migajući prstima jer se nisam mogao načuditi briljantnoj izvedbi ove funkcionalnosti.

Alan Vranić

Sve to, zajedno s performansama, fantastičnim zaslonom, mnoštvom igara i aplikacija koje su dostupne su razlozi zašto je ovo najbolji, ili barem jedan od najboljih uređaja u VR sferi.

Usporedba s prijašnjim uređajima

Iako je Meta bila veoma tajnovita oko konkretnih brojki, aproksimira se da je prodano oko 15 milijuna uređaja, što je povećano prodaju VR uređaja za 97% s obzirom na 2021. godinu, i čak 242% u prvom kvartalu 2022.!

Ovo je zapanjujući broj imajući na umu da je prijašnji Oculus Quest prodao samo 317.000 uređaja u četvrtom kvartalu 2019. godine, dok se za originalni Oculus Rift pretpostavlja prodajna brojka od 550.000 uređaja.

Quest 2 ima čak 50% piksela po oku na zaslonu više nego originalni Quest i ne zahtijeva povezanost na računalo (nakon inicijalnog postavljanja) za igranje igrica zbog ugrađenog hardvera. Činjenica da sve to uspijeva činiti po nižoj prodajnoj cijeni odaje jasan razlog zašto su pojmovi „Meta“ i „Quest“ postali sinonimi za vrhunac virtualne stvarnosti. ?

Uspon virtualne stvarnosti

U prvom kvartalu 2022. godine Meta posjedovala je 90% VR tržišta sa svojoj Quest linijom VR uređaja, dok je ukupna vrijednost tržišta virtualne stvarnost procijenjena na 21.83 milijarde dolara. Izgleda da se Metin ulog i trud isplatio. Veoma.

No, osim apsolutne tržišne dominacije, iznimno je bitno napomenuti utjecaj koji su Oculus i Meta Quest 2 uređaju imali na cjelokupno VR, AR i XR područje. Kako je VR tehnologija napredovala, otvorila je vrata augmentiranoj realnosti (AR) do te mjere da čak i naši pametni telefoni imaju AR mogućnosti.

Uzdizanje Oculusa dalo je i ostalim firmama vjetar u leđa da i one naprave svoje vlastite VR uređaje. Među popularnijim nalaze se Valve Index, PlayStation VR, HTC Vive Pro 2, HP Reverb G2 te mnoštvo ostalih.

Kuda dalje?

Iako je eksplozija popularnosti VR uređaja veoma uzbudljiva i zasigurno donosi puno zabave i povezivanja ljudi, pretjerano korištenje VR-a može uzrokovati nezgodne fizičke posljedice poput mučnine, vrtoglavice, pretjeranog znojenja i gubitka ravnoteže. Također, korisnici mogu postati izolirani što negativno utječe na njihovo mentalno zdravlje i postaju ovisni o korištenju virtualne stvarnosti.

Svaka tehnologija koja je usmjerena promjeni svakidašnjeg života uvijek će imati prednosti i nedostatke, pa tako i virtualna stvarnost, no izgleda da je uspon tehnologije virtualne realnosti tek počeo.

Meta već radi na sljedećem „high-end“ headsetu koji će se zvati Quest Pro koji će izaći uskoro, te smo uzbuđeni vidjeti u kojem će smjeru odvesti VR industriju.

Vidimo se u metaverzumu. ?