Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

PlayStation VR 2 izlazi 2023. – evo što znamo o njemu

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

PlayStation VR 2 (ili skraćeno PSVR 2) je Sonyjev najnoviji VR hedset. Radi se o dugo očekivanom nasljedniku PlayStation VR-a za PS 4. Radi se o hedsetu koji će raditi ekskluzivno s PS 5 konzolama. Tako, PSVR 2 neće biti samostalan VR hedset, već će, kako bi funkcionirao, morati biti priključen na PS konzolu.

Na svom Twitter profilu, iz PlayStationa su najavili da će PlayStation VR 2 izaći početkom 2023.

Ukratko o specifikacijama PSVR 2

Sony je potvrdio da će PSVR 2 imati mogućnost prikaza u 4k HDR rezoluciji s veličinom vidnog polja od 110° i frame rateom od 90/120 Hz. PSVR 2 će također imati mogućnost potpunog praćenja. To znači da će hedset pomoću raznih senzora pratiti vaše pokrete i također vaš pogled. Ovo će omogućiti zakretanje slike u smjeru u kojem gledate, pružajući time puno intuitivnije i prirodnije VR iskustvo. 

Hedset će također biti opremljen s 3D audiom, ugrađenim mikrofonom i utorom za slušalice. S PlayStationom će hedset biti povezan pomoću USB-C kabla.

Što se tiče kontrolera, oni će nositi ime PlayStation VR 2 Sense Controller. Ovi kontroleri u sebi sadrže tehnologiju za praćenje prstiju.

Sony priprema 2 milijuna PSVR 2 hedsetova

Bloombergov članak govori nam da Sony planira proizvesti dv milijuna PlayStation VR 2 hedsetova do ožujka 2023. Navodno je masovna proizvodnja već započeta i za sada teče bez većih zastoja (kakvi su, na primjer, snašli proizvodnju PlayStationa 5).

Koliko će PSVR 2 koštati?

1Iz Sonyja za sada još nisu spominjali ništa po pitanju cijena, no svakako smatramo da one neće biti niske. Prvi PlayStation VR je, kada je lansiran 2016., koštao oko 400$ (oko 3000 kn). PSVR 2 će, zbog sustava za praćenje očiju, naprednijeg ekrana i kontrolera gotovo zasigurno koštati značajno više.

No, viša cijena ima smisla, pošto Sony planira koristiti high-end tehnologiju za svoj novi hedset.  Za usporedbu, HTC Vive Pro, koji se trenutno smatra premium hedsetom, prodaje se po cijeni od 800$ (oko 6100 kn).