Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Playstation VR je prekretnica VR uređaja za konzole

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

2016. godina je postala prekretnica za gaming industriju kad su na scenu prvi put nastupili VR hedseti. Do tada je bilo puno projekata i prototipa, ali prvi koji su se odvažili lansirati svoj proizvod u tržište je bio Oculus VR sa Oculus Rift-om u ožujku 2016. godine. Rift je u svoje vrijeme bio fascinantan, no uspoređujući ga sa trenutnim VR hedsetima, možemo vidjeti koliko je VR tehnologija napredovala. Oculus Rift je bio uređaj koji nas je upoznao sa  virtualnom stvarnošću, bez obzira na mane. Mjesec dana nakon toga, HTC je lansirao svoj VR hedset: HTC Vive. Oba dva hedseta su bili isključivo bazirana na računalima. Do tad nije postojao VR hedset za konzole, dok se Playstation nije odlučio pridružiti budućnosti.

U listopadu iste godine Playstation je lansirao PlayStation VR (ili PSVR) hedset. Iako je lansiran davne 2016., PlayStation VR je i dalje popularan među VR novacima koji traže najbolji VR hedset. Unatoč tome što je za rad potrebna Playstation konzola, oni koji su već korisnici Sonyjevog ekosustava konzola mogu otvoriti ogromnu biblioteku eksperimentalnih i akcijskih naslova koji su ekskluzivni za Playstation VR. Dok se ne objavi više informacija o nadolazećem nasljedniku, Playstation VR 2, podsjetimo se na hedset koji, unatoč godinama, još uvijek dominira na VR tržištu.

Rezolucija i općenite specifikacije

Rezolucija Playstation VR hedseta je 1920 x 1080 po oku. Sa trenutnim hedsetima kao Valve Index, HP Reverb G2 i novim HTC hedsetima, rezolucija Playstation VR hedseta izgleda smiješno. Međutim, moramo imati na umu da je Playstation VR star 7 godina. U to vrijeme, ta rezolucija PO OKU je bila revolucionarna. Refresh rate hedseta je 90 Hz ili 120 Hz, ovisno o VR igri ili aplikaciji. Što se tiče latencije, Sony kaže da je brzina odgovora, iliti response time, PlayStation VR-a zaključana na oko 18 ms – što je oko 0,002 sekunde brže od najveće prihvatljive latencije prije nego što primijetite zaostatak u VR-u. Playstation VR ima približno 100 stupnjeva vidnog polja te Sonyjevu tehnologiju senzora pokreta Sixaxis, koja se sastoji od troosnog žiroskopa i troosnog akcelerometra. Što se tiče prostora za igranje, preporučene mjere za PS VR su 3×2 metra s PS kamerom udaljenom približno 1 metar.

Udobnost i izgled

Dok Oculus Rift cilja na nenametljivu, kasno-gibsonovsku cyberpunk estetiku, a Vive traži agresivno industrijski izgled, dizajn Playstation VR-a ima čiste bijele obline unutrašnjosti svemirskog broda iz znanstvene fantastike iz 60-ih, ističući crnu prednju ploču i gumenu masku za lice. Vanjska PlayStation kamera prati ga pomoću matrice svjetlećih plavih svjetala: šest obrubljuje rubove hedseta, dva na stražnjoj strani i jedno točno u sredini prednje ploče. Oblik je sličan Sonyjevom starom HMZ osobnom pregledniku, ali bez uzaludnog truda da slušalice izgledaju malene i elegantne. PlayStation VR je neumoljivo privlačan. E sad, je li to dobro ili loše, pitanje je osobnog ukusa.

Težina samog hedseta je ravnomjerno raspoređena. Iako ćete ga sigurno morati skinuti nakon nekoliko sati, veliki prednji okular nikada ne djeluje previše nezgrapno. To je dijelom zbog impresivno podesive trake za glavu, s puno podstava. Nositelji hedseta također će otkriti da je posebno jednostavno nositi hesdet preko svojih naočala.

Što se tiče udobnosti, nepojmljivo je koliko je Playstation VR udoban. Dok su drugi VR hedseti imali neku vrstu spužvaste podloge, gumeni poklopci Playstation VR-a nježno dodiruju gornji dio lica. Da biste ga obukli, potrebno je pritisnuti gumb da se olabave strane, te se može rastegnuti preko gornjeg dijela lubanje i fino namjestiti stezanje pomoću kotačića na stražnjoj strani. Zaslon je pričvršćen za prednji dio prstena, gdje gotovo lebdi ispred lica. S donje strane nalazi se integrirani mikrofon i gumb za podešavanje koji, kada se pritisne, omogućuje pomicanje prednje ploče prema naprijed ili prema natrag za postizanje udobnog pristajanja i optimalnog kuta gledanja.

Kontroleri i praćenje pokreta

Playstation VR radi s kontrolerima pokreta Move, izvorno razvijenim kao sustav upravljanja pokretima nalik na Wii za PlayStation 3 (ali mnogo precizniji). Move koristi dva stick-kontrolera sa svjetlećim žaruljama koji služe kao senzori pokrete. PlayStation kamera prati kontrolere zajedno s pozicijskim svjetlima Playstation VR-a. Rezultat je sustav kontrole pokreta koji radi vrlo slično HTC Viveu u smislu točnosti, iako bez dodirne podloge Vive kontrolera. Budući da ovise o PlayStation kameri, ne možete se potpuno okrenuti kao što možete s HTC Viveom i njegova dva raširena senzora za praćenje. Međutim, ako ostanete sjediti ili stajati ispred televizora (ili gdje god postavite PlayStation kameru), kontrole su vrlo pouzdane.

Budući da se Playstation VR oslanja na vizualno praćenje sa svjetlima u boji, a ne na infracrveno praćenje, čini se da je osjetljiviji na smetnje zbog ambijentalnog svjetla i refleksija. Uz upaljena svjetla u sobi, primjetno je pomicanje praćenja zbog kojeg je pogled na hedset postupno lebdio ulijevo. Postoji mogućnost još nekih štucanja i drugih poremećaja praćenja pri igranju igara koje zahtijevaju visoke razine pokreta.

Kompatibilnost

Pitanje koje je svima trenutno na vrhu jezika je PS5. Nova Sonyjeva konzola je sada vani, ali ju je još uvijek relativno teško pronaći. Dobra vijest je da, ako ju imate, možete koristiti Playstation VR sa njom. Sve što je potrebno je besplatni adapter za kameru i moguće je reproduciranje svog PS4 Playstation VR sadržaja na hedsetu putem kompatibilnosti sa starijim verzijama. To znači da nema razloga da bacite svoj hedset nakon što izvršite nadogradnju – PS5 čak podržava vaše stare kontrolere iz ere PS4 tako da možete nastaviti igrati Farpoint s kontrolerom Aim. Poboljšane specifikacije PS5 također znače da neki naslovi čak izgledaju bolje na uređaju, s bržim vremenom učitavanja (load time) i poboljšanim brojem sličica u sekundi (FPS – frames per second) za pokretanje.

Ogromna količina VR igara

Sony je razvio ozbiljnu reputaciju pružajući neke od najvećih AAA blockbustera dostupnih na konzolama, uključujući lidere kao što su God of War, The Last of Us i Ratchet & Clank. Time rečeno, Sonyjev pristup VR-u ne doseže visine svojih tradicionalnijih igara, ali definitivno postavlja prekrasne temelje za budućnost. Dostupne ekskluzivne prve igre, uključujući Astro Bot Rescue Mission, Blood & Truth, Until Dawn: Rush of Blood, Firewall: Zero Hour, Farpoint i Marvel’s Iron Man, nude neka od najboljih VR iskustava dostupnih na bilo kojoj platformi. Korištenjem snage PS4 ili PS5, Playstation VR donosi neke igre prilično spektakularnog izgleda koje ponekad postižu istu vizualnu vjernost kao VR naslovi bazirani na računalu.

Playstation VR također ima dobar udio igara za više platformi kao što su Superhot VR, Werewolves Within, Arizona Sunshine ili fenomenalni The Walking Dead: Saints and Sinners. Ako želite poboljšati svoju kondiciju, uživat ćete u naslovima kao što su BoxVR i Beat Saber. Ovdje ima ponešto za svakoga, iako je većina dostupnih VR igara usmjerena prema više entuzijasta u igricama od popularnijeg Meta Questa 2.

Povrh namjenskih VR naslova platforme, postoji i nekoliko tradicionalnih PS4 igara koje imaju upakirane posebne VR modove. Star Wars: Squadrons, Hitman 3, Gran Turismo Sport i Resident Evil 7: Biohazard mogu se gotovo u potpunosti igrati u VR. Resident Evil 7: Biohazard u VR-u još je strašnije iskustvo od igranja pred televizorom. Igranje Gran Turismo Sporta s VR slušalicama i upravljačem nedvojbeno je najbolje imerzivno iskustvo utrkivanja simulacija dostupno na bilo kojoj VR platformi. Što je najvažnije, korisnici mogu jednostavno koristiti svoj PlayStation kontroler i za unos.

Zaključak

Iako VR iskustvo nije tako vizualno netaknuto kao Oculus Rift ili HTC Vive, nije tako daleko, izbjegavajući izravnu nazubljenu grafiku i efekt vrata (mrežasti izgled koji se pojavljuje tamo gdje se vide vidljivi razmaci između piksela na zaslonu, obično kada se gleda iz neposredne blizine) na ekranu. Glavna snaga PlayStation VR-a leži u njegovim igrama, zahvaljujući Sonyjevim odnosima s poznatim developerima kao što su Rocksteady, Capcom i Double Fine, koji bi mogli obećati moćnu biblioteku sadržaja. Čak i uz PlayStation VR 2 koji se šulja iza ugla, PlayStation VR je još uvijek odličan ulaz u VR za vlasnike PlayStationa 4 ili 5. Kao i same konzole, prve ekskluzivne igre prave su zvijezde serije s fantastičnim igrama. Sjajne third-party igre hedseta također dokazuju da može stajati pored popularnijeg Questa 2. Izvan VR igranja, kinematografski način je izvrsna značajka za simulaciju igranja igrica i gledanje filmova na ekranu veličine kina.

Izvor: Playstation.com