Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Što znači riječ „imerzivno“?

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Značenje riječi „imerzivno“ dolazi od engleske riječi „immersive“ koja označava, u kontekstu virtualne stvarnosti, generiranje trodimenzionalnog prikaza koji izgleda kao da okružuje korisnika. U općem kontekstu predstavlja uživljavanje osobe u neku aktivnost u kojoj trenutno sudjeluje.

Sama riječ „imerzivno“ može označavati općenito stanje u kojem se neka osoba potpuno isključuje iz stvarnog svijeta i uživljava u neku aktivnost ili događaj. To ne mora nužno biti samo virtualna stvarnost. Svakakve aktivnosti mogu biti imerzivne, poput čitanja knjige, promatranja ili doživljavanja nekog umjetničkog djela (slike, predstave), gledanja filma. Važno je samo da, kako bi nešto mogli karakterizirati kao imerzivno, to nešto mora privući i zaokupiti  pažnju korisnika i dovesti ga do toga da se on potpuno posveti i usredotoči na tu neku aktivnost koju obavlja.

Gdje se pojavljuju imerzivna iskustva?

Sama imerzivnost često se koristi u umjetnosti i zabavi. Različiti umjetnici danas koriste razne interaktivne performanse i izložbe kako bi stvorili imerzivna iskustva za svoje posjetitelje. Imerzivnost se također koristi u videoigrama (posebno kada su u pitanju novije VR igre) i filmskoj industriji (u obliku 3D filmova). Imerzivne aktivnosti u kontekstu virtualne stvarnosti i drugih sličnih tehnologija omogućavaju korisnicima potpuno uživljavanje u virtualni svijet i, na neki način, „zaboravljanje“ stvarnog svijeta dok su u virtualnom. Kod virtualne stvarnosti se to postiže korištenjem posebnih uređaja – VR naočala. One, u neku ruku, približavaju virtualni svijet stvarnom tj., kad se nalazimo u virtualnom svijetu, simuliraju vizualne i auditivne podražaje koje bismo doživljavali i u stvarnom svijetu.

No, kao što je gore već navedeno, imerzivnost nije nešto što je nužno ograničeno na virtualni svijet. Ona također može biti uzrokovana raznim doživljajima u stvarnom svijetu. Pa tako, pri obilasku muzeja, gledanju filma u kinu, druženju s prijateljima, pri odlasku u lunapark i sličnim aktivnostima, osoba se može uživjeti u iskustvo koje doživljava i potpuno zaboraviti na sve ostalo. Ovo se također može smatrati jednim vidom imerzivnosti i ovakvim iskustvima možemo pridružiti pridjev „imerzivno“.

Međutim, gore navedeni tip imerzivnosti je danas  sve teže postići jer smo stalno opterećeni i bombardirani novim informacijama i raznim kratkotrajnim podražajima (brze reklame, TikTok, Instagram, YouTube shorts i sl.) i samim time danas ljudi generalno imaju puno manji kapacitet koncentracije i puno brže gube interes za dugotrajnijim iskustvima.

Jedna od pozitivnih strana imerzivnosti jest poboljšanje mentalnog zdravlja u kontekstu smanjenja stresa. Naime, iako prekomjerna konzumacija imerzivnog sadržaja može imati nepovoljan utjecaj na pojedinca (u vidu smanjene produktivnosti, ovisnosti o videoigrama i sl.) u umjerenim količinama, imerzivnost nam može omogućiti da se opustimo i smanjimo količinu stresa kojom smo opterećeni, samim time djelujući pozitivno na mentalno zdravlje.