Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Kako se koriste VR naočale?

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Danas je možda bolje vrijeme nego ikada do sada, za ulazak u svijet VR-a. Sa sve bržim razvojem VR tehnologija, danas je već na tržištu dostupan pozamašan broj VR naočala i uređaja. Ponekad se lako izgubiti u moru informacija i teško je razaznati što od toga je nešto što bi bilo korisne za vaše potrebe. U ovom članku pokušat ćemo ukratko objasniti neke osnovne pojmove koji se tiču VR naočala i njihove uporabe.

Što je to virtualna stvarnost (VR)?

Ako ste netko tko redovito prati našu web stranicu ili najnovije trendove u svijetu tehnologije, vi već zasigurno znate što je virtualna stvarnost. No za one koji se prvi puta susreću s ovim pojmom ili nisu sasvim sigurni što točno virtualna stvarnost predstavlja, ovdje ćemo ukratko objasniti.

Virtualna stvarnost (VR) gotovo u potpunosti zamjenjuje stvarni svijet stvarajući jedinstvene, interaktivne virtualne svjetove. Za razliku od AR-a, za pristupanje VR-u potrebni su posebni uređaji, senzori i kontroleri za interakciju s virtualnim prostorom.

Ako želite znati nešto više, možete baciti oko na naš članak koji se cijeli bavi isključivo virtualnom stvarnošću.

VR naočale

Kao što smo gore već spomenuli, kako bi mogli pristupiti virtualnoj stvarnosti, za to vam trebaju posebni uređaji. Ti uređaji zovu se VR naočale (VR headset).

Traženje VR naočala može biti poprilično komplicirano, tim više za one koji se ne razumiju puno u VR, jer na tržištu danas postoje deseci VR naočala, svake sa svojim prednostima i nedostacima.

Ljudi koji ne znaju puno o ovakvoj vrsti tehnologije često smatraju da su VR naočale samo mali zasloni koji se stave na glavnu, no one su više od toga. One vam pružaju 3D stereoskopsku sliku koja stvara osjećaj dubine i prisutnosti u virtualnom svijetu koji je jednostavno nemoguće postići monitorom ili TV-om. VR naočale zapravo prevare vaš mozak i uvjere ga da je ono što gledate „stvarno“.

Trenutno na tržištu postoje 3 (ili 4, ovisno o tome kako brojite) tipa VR naočala: Mobilne, samostalne i povezane (koje se dodatno dijele na VR naočale za konzole i PC).

Idemo sada napraviti kratak osvrt na svaki od ova tri tipa.

Mobilne VR naočale

Mobilne VR naočale su najjeftiniji, najjednostavniji i najpristupačniji način da iskusite VR. Ovaj tip VR naočala može vam pružiti samo osnovno VR iskustvo.

One funkcioniraju tako da u njih umetnete svoj mobitel. Bit će vam potreban mobitel s Android ili iOS sustavom. Mobitel jednostavno umetnete u utor koji je za to predviđen. On će vam služiti kao zaslon. Ovakve VR naočale obično pružaju 3 stupnja slobode pri praćenju. Pri tome, VR aplikacija koju koristite, bila to neka igrica ili video, koriste žiroskop ugrađen u vaš mobitel kako bi pratili vaše pokrete.

Pomoću njega možete pristupiti određenoj vrsti VR sadržaja. Većinom je tu riječ o raznim videima, eventualno pokoja igrica, no to je otprilike to što vam ovaj tip VR naočala može pružiti. Ovakav tip VR uređaja je poprilično rudimentaran i nije nešto što bismo preporučili nekome tko je ozbiljno zagrižen za VR.

Primjeri ovakvih VR uređaja su Terratec VR-1 i Google Cardboard.

Ovakvi uređaji generalno se ne smatraju ozbiljnima i nisu nešto što će vam pružiti pravo VR iskustvo. Za to postoje sljedeće dvije kategorije, svaka sa svojim prednostima.

Samostalne VR naočale

Samostalne VR naočale su najpopularnija i  vjerojatno najbolja opcija za nekoga tko želi ući u svijet VR-a. Možete o njima razmišljati kao o „VR konzoli“ – one dolaze opremljene sa svime što im je potrebno da bi funkcionirale. Trebate ih samo napuniti i spremni ste za ulazak u virtualni svijet.

Postoji više razloga zašto bi netko mogao izabrati samostalne VR naočale umjesto povezanih. Jedan od glavnih razloga svakako je praktičnost. Za razliku od povezanih VR naočala, ove rade same, bez potrebe za bilo kakvi vanjskim dodacima. Trebat će vam jedino kontroleri za interakciju s virtualnim svijetom, no to nije problem – kontroleri obično dolaze zajedno s naočalama kada ih nabavite. Većina ovakvih naočala dolazi sa svojim operativnim sustavom i, još važnije, App Storeom na kojem možete pristupiti sadržaju namijenjenom za njih. Još jedna prednost ovakvih VR uređaja je to što su obično jeftiniji i povezanih.

Danas najpopularnije VR naočale – Meta Quest 2, upravo su ovog tipa.

Ovo je tip VR naočala za koji će se većina odlučiti. Njihova pristupačna cijena i dobra kvaliteta čine ih solidnim izborom za svakoga tko je zainteresiran za VR, ali nije spreman dati previše novaca.

Povezane VR naočale

Za razliku od samostalnih, povezane VR naočale, kako samo ime nalaže, moraju biti povezane s nekim uređajem da bi mogle funkcionirati. Možete ih povezati na svoje računalo ili igraću konzolu. Možete o njima razmišljati kao o „ekstremno naprednim monitorima“.

Povezane VR naočale većinom su superiornije u svakom pogledu od samostalnih VE naočala. „Zašto su onda samostalne VR naočale popularnije,“ pitate se? Razlog je vrlo jednostavan. Iako povezane VR naočale pružaju kvalitetnije VR iskustvo, postoji jedan vrlo bitan detalj koji ne smijemo zaboraviti – potreba za računalom ili konzolom koja će ih pokretati.

Drugim riječima, ne samo da morate nabaviti naočale (koje su zbog svoje bolje performanse generalno skuplje od samostalnih, već, uz to, morate nabaviti i računalo ili konzolu. Ako se odlučite za PlayStation VR proći ćete malo jeftinije. Međutim, ako se odlučite za naočale poput Valve Indexa (jedne od najjačih trenutno na tržištu), morat ćete izdvojiti barem još 8000 – 10 000 tisuća kuna samo za računalo koje će pogoniti takve naočale.

No, svakako ne smijemo zanemariti pozitivne strane povezanih VR naočala. Prije svega, one nude gotovo nenadmašivo iskustvo po pitanju kvalitete slike, praćenja, zvuka i sveukupne kvalitete iskustva koje vam pružaju. Uz to još valja napomenuti kako ovaj tip naočala ima pristup malo većem sadržaju nego samostalne pošto je puno igrica dostupnih na računalu ili konzolama danas prerađeno da podržava VR.

Ako vam cijena nije presudna i želite samo najbolje VR iskustvo koje se može dobiti, povezane VR naočale su definitivno savršen proizvod za vas.

Sažetak

Ako želite samo isprobati VR, ali niste sigurni jeli to uistinu nešto što vas zanima, možete to učiniti relativno jeftino pomoću mobilnih VR naočala. One ne pružaju preveliku kvalitetu, ali su dobra opcija za prvu ruku, dok ne odlučite što točno želite.

Samostalne VR naočale su zlatna sredina kad je u pitanju VR. Njihova pristupačna cijena u kombinaciji s dobrom kvalitetom iskustva koje mogu pružiti, čini ih izborom većine VR entuzijasta. Ako ste odlučili da želite nešto više od mobilnih VR naočala, ali ne želite platiti previše, ovo su naočale o kojima trebate razmišljati.

Povezane VR naočale su vrh vrhova kada je u pitanju kvaliteta VR iskustva. One vam mogu omogućiti maksimalnu imerziju, najuglađenije praćenje i nenadmašnu kvalitetu slike. Ako vas jedino zanima kakvo ćete iskustvo dobiti i spremni ste to platiti koliko god je potrebno, povezane VR naočale su najbolji izbor za vas.