Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Terratec VR-1 – VR hedset za pametne telefone i za sitnu lovu

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Terratec VR-1 hedset je uređaj njemačke tvrte Terratec, pomoću kojeg možete doživjeti virtualnu stvarnost putem vašeg pametnog telefona.  Većina mobitela danas ima mogućnost korištenja raznih VR aplikacija i prikazivanja VR sadržaja. No, da bi se taj sadržaj mogao iskusiti, potrebni su nam posebni VR hedsetovi koji su za to namijenjeni.

Terratec VR-1 je jedan takav uređaj. Njega ne spajamo s mobitelom putem žice već se mobitel umeće direktno u njega. VR aplikacije koje se pokrenu na mobitelu podijelit će ekran mobitela na dva dijela, koja će biti zasebno prikazana putem dvije leće u hedsetu, svaka za jedno oko.

Kao što je navedeno, u uređaju se nalaze dvije leće kroz koje gledamo ekran mobitela. Udaljenost leće od oka je podesiva, kao i razmak između leća. Traka pomoću koje se uređaj stavlja na glavu također je podesiva. Sam uređaj nije pretjerano težak (oko 340 g) i relativno udoban za nošenje. Rub uređaja koji dotiče lice obložen je spužvom za što veću udobnost.

Mobitel se u uređaj umeće tako da se pričvrsti za poseban okvir, koji se umeće u VR-1 hedset. On u sebi ima ugrađene utore kroz koje se na mobitel mogu ukopčati slušalice i punjač. Hedset također u sebe ima ugrađen sustav za pojačavanje zvuka, tako da nije nužno koristiti slušalice da bi čuli što se događa u igri ili videu koji gledate.

Što je loše

Što se tiče limitacija uređaja, prva je definitivno kvaliteta slike. Tijekom korištenja,  slika koja se vidjela kroz leće bila je je konstanto lagano zamućena. Samim time, skraćeno je vrijeme koje je moguće provesti koristeći hedset, jer slika ubrzo postaje neugodna za gledanje i dolazi do naprezanja očiju, koje može dovesti do nelagode i glavobolje. Razmak između leća bilo je teško dobro namjestiti. Druga mana uređaja je ta što ga konstantno treba skidati ako želite pauzirati video ili dodirnuti ekran iz bilo kojeg razloga. Slični uređaji ovog tipa obično imaju neko rješenje (simuliranje dodira prsta na ekran na neki način) no ova limitacija također ne ovisi samo o VR-1 hedsetu, nego i o aplikacijama koje koristimo u kombinaciji s hedsetom.

Što je dobro

Prednost VR-1 hedseta leži u njegovoj cijeni, pa ćete tako za njega, kada ga ima u prodaji, morati izdvojiti između svega 50 do 100 kn, što je vrlo malo za ovakvu vrstu tehnologije. Uređaj za vrijeme pisanja ovog članka nije bio dostupan u Hrvatskoj.

Ako vas zanima VR tehnologija i niste do sada imali prilike isprobati ništa slično, VR-1 hedset bi mogao biti dobra prilika za ulazak u svijet VR-a zbog svoje pristupačne cijene. No, za ikakvo intenzivnije provođenje vremena u VR-u, preporučio bih nabavku kvalitetnijeg uređaja radi što boljeg doživljaja i veće udobnosti kad su u pitanju oči i oštrina slike.