Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Muzej vučedolske kulture lider u modernim tehnologijama, imaju novu izložbu VUČEDOLAC IZVAN OKVIRA

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Od otvorenja 2015. godine Muzej vučedolske kulture plijeni svojim sadržajem i pričom o davnoj kulturi koja je obitavala na prostoru današnjeg Vukovara. Osim brojnih originalnih eksponata, arhitektonskog rješenja koje je zaslužilo brojne nagrade struke, Vukovarci su postali lideri i u modernim tehnologijama, koje su na zanimljiv način inkorporirali u sam postav.

Najveće zasluge za to idu voditelju marketinga Darku Bilandžiću, autoru najnovije digitalne izložbe – „Vučedolac izvan okvira“. Intervju s Darkom možete pročitati ovdje

„Vučedolci su kao kultura bili napredni, možemo reći kako su razmišljali „izvan okvira“, stoga mi je namjera bila da muzej posvećen njima bude jednako tako inovativan. Smatram kako smo prošli vrijeme statičnih muzeja, koji zahtijevaju od posjetitelja da hodaju kroz njih i iščitavaju materijale pored eksponata. Stoga smo, uz poboljšanje naše web stranice, odlučili otići i korak dalje te kreirati interaktivnu izložbu s tehnologijom dorađene stvarnosti (AR). Korisnici će tabletima skenirati fotografiju te će im se prikazati za to odgovarajući 3D, audio, tekst ili video sadržaj. Ovakvom vrstom prezentacije želimo se dodatno približiti mlađoj generaciji korisnika te ostati u korak s modernim načinom prezentacije muzejske građe, a samim time i dodatno gradimo našu digitalnu arhivu. Moram priznati kako su me ugodno iznenadili komentari na predstavljanju izložbe, a to jasno govori koliko je bitno nastaviti raditi u smjeru novih tehnologija. Drago mi je što su kolege iz drugih muzeja prepoznale naš trud te se raspituju o mogućnostima implementacije sličnih tehnologija u njihov postav. Svjesni smo kako smo postali lideri u ovom polju, ali nećemo spavati na lovorikama, već spremamo nove projekte koji za konačan cilj imaju pružiti zadovoljstvo našim posjetiteljima i približiti svijet muzeja mladima te svim onima koji su otvoreni prema novim tehnologija.“ – istaknuo je Bilandžić prilikom otvorenja izložbe.

Darko BIlandžić

Svi oni koji žele upoznati svijet Vučedolaca na ovaj zanimljiv i inovativan način, to mogu učiniti u Muzeju vučedolske kulture do kraja kolovoza.