Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

INTERVJU / VR projekt: Smatramo da će VR tehnologija jako zaživjeti u skorijoj budućnosti i postati naša svakodnevica

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Digitalni inovacijski inkubator je online projekt u kojem studenti svih fakulteta uče o kreativnosti i inovacijama, povezuju se s vodećim kompanijama u regiji i razvijaju primjenjiva inovativna rješenja u odabranim industrijama. Kroz cikluse zadataka, feedback meetove i mentorstvo Instituta za inovacije učenici i studenti rješavali su razne, stvarne probleme predstavljene od strane pet tvrtki – Hrvatski Telekom, PIK Vrbovec, Jamnica, Polikinika Bagatin, Pevex i Ericsson.

Razgovarali smo s članovima tima, njih 5, o njihovim očekivanjima od VR tehnologije u budućnosti, te o VR projektu koji je uspješno savladao prve korake na tržištu.

Možete li nam predstaviti tim?

VR projekt: Tim je činila ekipa od 5 studenata s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu: Antonija Orešković, Jozo Pavlović, Marija Pavković, Mirna Perić i Tea Olivari. Studiramo zajedno Poslovnu ekonomiju i upravo smo uspješno završili 2. godinu. Ono što nas je spojilo jest u prvom redu kreativnost I želja za uspjehom, a potom i dobra energija kojom svih petero zračimo.

Imate li prijašnjih iskustava s natjecanja? Što vas je privuklo na natjecanje?

VR projekt: Ovo je prvo natjecanje na kojem smo sudjelovali, ali definitivno ne i posljednje. Kako je u marketingu nužno suštinsko razumijevanje tržišta, kao dio kolegija Osnove marketinga, morali smo izraditi grupni projekt kojim se identificiraju i analiziraju izazovi pojedinih industrija. Mogli smo birati hoćemo li raditi grupni projekt samostalno ili u kompetitivnom kontekstu, konkurirajući kolegama iz cijele Republike Hrvatske kroz natjecanje Digitalni inovacijski inkubator, što smo i odabrali. Htjeli smo iskušati sami sebe, vidjeti s kakvim ćemo se izazovima susresti i na kraju krajeva stvoriti divne uspomene i životno iskustvo. Nadamo se da će nam ovakvi projekti i trud i zalaganje koje pokazujemo od prvih studentskih dana donijeti nove mogućnosti i otvoriti brojna vrata kako bismo mogli i nakon fakulteta ostvarivati svoje ciljeve i graditi kvalitetnu karijeru.

Možete li nam reći nešto o VR projektu?

VR projekt: Kao generacija modernog doba, suočeni smo živjeti u svakodnevnici koja vrvi informacijama, događajima i raznoraznim iskustvima koja nam pružaju uživanje u životu no nerijetko se dešava da se nađemo u nemogućnosti odlaska na željeni događaj, a razlozi mogu biti svakojaki. Naš tim, pokušao je osmisliti projekt koji bi pokušao riješiti taj problem te približiti i olakšati uživanje u iskustvima koja bi našim korisnicima uljepšala i obogatila život. Inspiriran novom tehnologijom i opcijom 5G brzine interneta, naš tim osmislio je projekt koji se temelji na paketu VR naočala i pripadajuće platforme – aplikacije, kojom bi potrošači mogli iskusiti sasvim novi doživljaj.

U suradnji s profesionalnim informatičkim timom u ponudu bismo lansirali 2 paketa:  IN THE VRIGHT PLACE, AT THE VRIGHT TIME te VR PREMIUM – VRIGHT NOW.
 
Prvim paketom
potrošači bi mogli pratiti željene događaje iz udobnosti svoga doma. Plaćali bi ga mjesečnom pretplatom ili pay per view metodom ovisno o svojim preferencijama i mogućnostima. Preko posebno napravljene platforme HT-a i uz par VR naočala gledatelji bi mogli pratiti evente skoro kao i uživo i spremati ih u svoju videoteku.

Drugi paket targetirao bi potrošače boljeg financijskog stanja, koji se već nalaze na eventu uživo i na licu mjesta uz pomoć dronova, suvremenih načina snimanja i 5G interneta bi im nudio dodatne sadržaje i vrijednosti kao što su 12. igrač, live prijenos iz backstagea ili slično. Time smo stvorili dodatnu vrijednost.

Kako ste se odlučili za VR? Otkud inspiracija?

VR projekt: Smatramo da VR tehnologija skriva u sebi ogromni potencijal koji je u ovom projektu sveden na minimum te da nudi bezbroj novih mogućnost kojih nismo ni svjesni.  Ovaj projekt i potencijalne mogućnosti koje on otvara, smatramo nebrušenim dijamantom u razvitku tehnologije i htjeli smo ljudima pobliže objasniti sve blagodati VR-a.

Imate li dosadašnjih iskustava s VR tehnologijom i kakvih?

VR projekt: Nemamo puno iskustva, tek 2 člana tima su se do sada površinski susrela s VR tehnologijom, ali to nas nije omelo u stvaranju našeg projekta. Do informacija nije bilo lako doći, uglavnom smo pretraživali članke i gledali videe na Youtubeu, a od velike koristi nam je bio upravo i Vaš portal.

Možete li se zamisliti da za godinu dana koristite VR uređaj često kao mobitel?

VR projekt: Tehnologija napreduje iz dana u dana i mobiteli su nam postali nužno dobro, iako su prije nekoliko desetaka godina bili čisti luksuz. Isto tako smatramo da će VR tehnologija jako zaživjeti u skorijoj budućnosti i postati naša svakodnevica. Iako nam se to sada čini daleko i teško zamislivo, sigurni smo da će brzo doći do integracije te vrste tehnologije u naše živote. Glavne poteškoće jesu needuciranost, slaba promocija VR tehnologije i visoke cijene.

Imate li uloge ili zaduženja u timu?

VR projekt: Svaki od četiri zadataka smo odrađivali zajedno, putem audio i video poziva ili online meetova. Ovo je bio prvi projekt na kojem smo zajedno radili i uz brojne prepreke s kojima smo se susreli, temeljito smo i uspješno stvorili cijeli, gotov proizvod. Iako smo svi petero vrlo različitog karaktera, na kraju dana nas je vezala želja za uspjehom i potencijal koji smo prepoznali u samoj ideji.

Što vam je bilo najzanimljivije tijekom izrade projekta?

VR projekt: Ideja koju je predložio kolega Jozo (spoj VR tehnologije i HT-a) nam se učinila jako dobra i inovativna te nam je to davalo dodatnu motivaciju. Imali smo veliku želju da projekt što bolje razradimo i da osnivatelji natjecanja dožive ideju i prepoznaju potencijal koji smo mi osjetili. Bilo je izazovno odgovoriti na sva pitanja tijekom službenih online sastanaka s gospodinom Filipom Vrhovnikom i članovima Hrvatskog Telekoma. Često su nas „spuštali na zemlju“ i s puno strpljenja objašnjavali u kojem smjeru trebamo ići i što je (ne)moguće realizirati.

Što vam je bilo najteže? Jeste li imali kakvih problema pri izradi?

VR projekt: Budući da nam je gospodin Filip bio uvijek na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice, nismo imali većih poteškoća. Najteže je bilo uskladiti sve uvjete kako bismo stvorili profit za svakog člana poslovnog modela. Ne poznajemo toliko samo poslovanje, ali kao poteškoću bismo izdvojili postizanje profitabilnosti.