Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Troškovi rastu, konkurencija uzima udio tržišta – analiza dionice Coinbasea

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Coinbase je platforma za trgovinu kriptovalutama, namijenjena i fizičkim osobama i institucionalnim ulagačima. Osnovan je 2012 kao alat koji bi pojednostavio kupnju Bitcoina te izrastao u jednu od najpoznatijih kripto burzi.  Za retail investitora, Coinbase je gotovo i jednostavno rješenje za trgovanje kripto valutama.

Glavni izvori prihoda su kao i kod većina mjenjačnica ili brokera, naknade za trgovanje te prihod koji ubiru kroz spread u cijeni. Također nude Coinbase karticu, imaju rješenje za plaćanje kripto valutama namijenjeno online retailerima te vlastiti stable coin USDC. Prema podacima CoinMarketCapa, dnevni volumen trgovanja na Coinbaseu je oko 2-3 milijarde dolara a tjedna posjeta od oko 2 milijuna korisnika. Najveći dio volumena na Coinbaseu čini institucionalno trgovanja, čak preko 70%. Pred izlazak na burzu 14. travnja 2021 bio je procijenjen na 250 dolara po dionici. Na prvi dan trgovanja cijena je dosezala i do 429 dolara a zatvorila se na 328 dolara. S današnjim danom cijena dionice Coinbasea je u padu preko 80% i tjedan je završio na 49 dolara.

Za upravu je ovo godina investicija, no troškove su smanjili otpuštanjem radnika

Na pitanje dioničara kakva je budućnost Coinbasea u odnosu na rastuću konkurenciju te padajućih cijena naknada za trgovanje, CEO navodi da 54% korisnika radi više toga od direktnog trgovanja – npr. troše kripto valute, posuđuju ili oročavaju za kamate. Što se tiče konkurencije, vjeruje da su povjerenje i jednostavnost korištenja ono što Coinbase čini sigurnim od konkurencije. Povjerenje, jer su dugo na tržištu, jer su javna kompanija i brinu o sigurnosti korisnika i njihovih sredstava. Jednostavnost korištenja, jer su na jednostavan način približili običnim korisnicima komplicirani svijet kripto valuta. Uspoređuje to sa električnom strujom – većina ne zna kako funkcionira, no svejedno mogu imati koristi od nje. Također, smatraju da se konkurencija koncentrirala na pojedinačna rješenja a oni nude veliku širinu unutar jedne platforme.

Zapošljavali su oko 3700 ljudi no unazad dva tjedna otpustili su oko 18% svojih zaposlenika. CEO Brian Armstrong pretpostavlja da ulazimo u recesiju što bi moglo dovesti do nove „kripto zime“, odnosno perioda smanjenog volumena trgovanja i potonulih cijena kripto valuta. Također navodi da im najveći izvor prihoda dolazi iz naknada za trgovanje a otpuštanjima režu troškove za nadolazeći teški period.

CFO naglašava da su im je u ovom trenutku veći prioritet investiranje nego profitabilnost, fokusirani su na rast te je 2022 za njih godina investicija. Također je navela je da imaju manje udjele u srodnim kompanijama u kojima vide potencijal te navodi poimence OpenSea, Alchemy, Dapper Labs, TaxBit, Uniswap i Compound. Jedna od tih investicija je NFT marketplace. Pokrenut je 20. travnja te je dosad okupio skroman broj korisnika od oko 8 tisuća ukupno.  CEO navodi da je zadovoljan rezultatima, ali da NFT-ove još nisu uključili u glavne distribucijske kanale te da rade na novim funkcionalnostima a brojke o novim projektima ne žele pustiti u javnost. Očekuje da će NFTovi igrati veliku ulogu u gaming industriji, glazbi, decentralizaciji te metaverzumu, no i u stvarnom svijetu kao alternativa ulaznicama na događanja ili oblicima certificiranja. 

Solventni no prometi padaju, a troškovi rastu

Važno za spomenuti je da su na burzu izašli 14.04.2021 a bull market kriptovaluta počeo je u Q3/2021 te vrhunac dosegao sredinom Q4/2021. Značajan pad prometa se osjetili su već u trećem kvartalu 2021 u odnosu na prethodni, isto tako u prvom kvartalu 2022 u odnosu na četvrti kvartal 2021 koji je bio potpomognut bull marketom. Izvještaji pokazuju da su troškovi prodaje uvjerljivo rasli iz kvartala u kvartal, operativni troškovi također. Neto dobit je stoga u padu te je u prvom kvartalu 2022 ostvaren značajan gubitak od 430 milijuna. U zadnjem kvartalu je broj dionica u opticaju manji za 35 milijuna. Uprava održava zdrav koeficijent tekuće likvidnosti (1,5-1,6). Imovina je dovoljna za pokrivanje kratkoročnih i dugoročnih dugova te bi ih mogli i odmah u potpunosti otplatiti. Investicije koje navodi CFO se doista i vide u bilanci – long term investments u Q4/2021 iznosio je 365 milijuna a u Q1/2022 401 milijun dolara a u prethodnim izvještajima je to bilo manje od 30 milijuna po kvartalu.


Tehnička analiza pokazuje kanal prema dolje te potporu na 46 dolara.

U ovom trenutku je EPS TTM 10,42, PE TTM 4,71. a Forward PE oko 60. Teško je usporediti podatke s Coinbase s podacima neke slične kompanije na burzi jer se nijedna druga kompanija iz sektora financija ne bavi isključivo kripto valutama. No za usporedbu, CBOE ima PE 24, Forward PE 17, IBKR ima PE 20 a Forwarde PE 13, SQ forwarde PE je 41. Iz te perspektive, Coinbase i dalje djeluje precijenjen. Predviđanja za Q2/2022 su revenue od 933 milijuna dolara, što je pad od 20% u odnosu na Q1 te EPS -2,16, pad od 10%.

Konkurencija preuzima udio u tržištu

Usporedio sam Coinbase s drugim kripto burzama i aktualne brojke su nemilosrdne. Po dnevnom volumenu je u trenutku pisanja teksta petnaesti na listi a glavni konkurent Binance ima 7 puta veći volumen. Bitno za napomenuti je da Coinbase nema margin trading, Binance ima. Volumen trgovanja unazad tri mjeseca, preuzeti sa nomics.com, pokazuje da se Coinbase vratio na volumene s kraja 2020. Po broju tjednih posjeta je jedanaesti po redu, Binance ima 10 puta više posjeta, a također poznati konkurenti – FTX duplo više i Kraken 40% više. Također Binance i FTX imaju znatno veći broj kripto valuta dostupnih za trgovanje. Kaiko je još prije mjesec dana objavio kako je FTX pretekao Coinbase u volumenu trgovanja a pojavile su se glasine o potencijalnoj kupnji Robinhooda od strane FTX-a.

Ukratko bih zaključio da su dosad dobro upravljali imovinom i imaju dobre marže no promet se istopio. Nemaju rješenje za “kripto zimu” osim rezanja troškova a to su i učinili otpuštanjem 18% zaposlenih. Čini mi se kao drastičan potez a dogodio se već pri kraju ovog kvartala pa bih pretpostavio da ne može znatno pozitivno utjecati na rezultate drugog kvartala. Iz suosjećanja prema investitorima koji nisu izašli na vrijeme, nadam se da je dno tu negdje. Ostaje samo vidjeti i pričekati 9. kolovoz za novi kvartalni financijski izvještaj. Dotad ću ga izbjegavati.