Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Apple VR naočale – što možemo očekivati?

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Kakav tip naočala će biti Apple VR naočale?

Ako do sada još niste čuli, Apple trenutno razvija VR naočale za mješovitu stvarnost (MR)  koje bi trebale biti spremne za manje od godinu dana, ako je vjerovati glasinama.

VR naočale na kojima Apple radi bit će samostalni uređaj sa snažnim procesorima A-serije koji će izjednačiti performanse ovih VR naočala s Appleovim Mac računalima. Bit će opremljene s dva čipa koji će im omogućiti obavljanje složenih zadataka koje pokretanje virtualne stvarnosti zahtijeva.

Što se tiče dizajna, Apple VR naočale će izgledati slično drugim VR naočalama na tržištu kao što su Meta Quest, ali će imati elegantniji izgled i laganu konstrukciju kako bi bile što udobnije. Dva mikro OLED zaslona visoke razlučivosti (do 3000 piksela po inču) pružit će impresivno iskustvo, a postoje i glasine o dodatnim zaslonima sa strane koji će osigurati kvalitetniji periferni vid.

Apple će također ugraditi više od desetak kamera u svoje VR naočale koje će služiti praćenju pokreta ruku i gesti, što će biti jedna od metoda kontrole pokreta zajedno s praćenjem očiju i uređajima koji će se moći nataknuti na prste.

Operativni sustav za Apple VR naočale

Apple radi na softveru koji će pogoniti njihove VR naočale još od 2017., a prema Marku Gurmanu iz Bloomberga, Apple će ga nazivati ​​realityOS ili rOS. Ime će ići ruku pod ruku s nazivom VR naočala, za koje se očekuje da će biti Reality One ili Reality Pro. RealityOS trenutno ima interno kodno ime “Oak”, a reference na njega otkrivene su u App Storeu i izvornom Appleovom kodu, potvrđujući naziv.

S Apple VR naočalama, koje će vjerojatno debitirati nekada u 2023., moguće u prvoj polovici godine, možemo očekivati i prvu verziju realityOS-a. Postoji mogućnost da će Apple predstaviti svoje nove VR naočale i realityOS na Svjetskoj konferenciji za razvojne programere u lipnju, ali također postoji šansa da će se to dogoditi i ranije.

Kakv sadržaj će biti dostupan na Apple VR naočalama?

Kako se za sada čini, Apple gleda svoje nove VR naočale kao na uređaj za igranje, gledanje videa, videokonferencije i općenitu komunikaciju s drugim ljudima, a to će biti ono na što će se Apple fokusirati u smislu softvera.

Igre su jedna od ključnih značajki na ‌iPhoneu‌, ‌iPadu‌ i Apple TV-u, pa se tako očekuje se da će nove Appleove VR naočale podržavati velik broj igara. Apple Arcade bi, primjerice, mogao dodatno proširiti asortiman VR igara dostupnih na Appleovim VR naočalama.

S obzirom na to da Mac, ‌iPhone‌, ‌Apple TV‌ i Apple Watch svi imaju vlastite trgovine aplikacija (App Store) pa se, shodno tome, očekuje se da će i nove Appleove VR naočale dobiti svoj vlastiti ‌App Store‌.

Postoje određeni indikatori koji sugeriraju da Apple razvija video uslugu za VR naočale koja će uključivati ​​mogućnost reprodukcije 3D sadržaja u virtualnoj stvarnosti, što je poprilično zanimljiva i relativno neistražena ideja.