Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Google Karte opremljene novim AR mogućnostima

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Ovaj tjedan Google u objavi na svom blogu navodi će lansirati dugo očekivani udate za svoju Google Karte aplikaciju i implementirati u nju navigacijske prikaze stvorene pomoću dorađene stvarnosti (AR) i razne nove funkcije pretraživanja.

Prisjetimo se, dorađena stvarnost (AR) je danas najrašireniji oblik proširene stvarnosti (XR-a). Kako samo ime nalaže, dorađena stvarnost je tehnologija koja služi dorađivanju stvarnosti. Za razliku od virtualne stvarnosti (VR-a), AR uzima stvarni svijet te u njega ubacuje digitalno stvoren sadržaj. AR aplikacije ubacuju virtualne vizualne i druge informacije u stvarni svijet kako bi ga unaprijedile, bilo to estetski ili na neki drugi način.

Izvor slika: Google

Google Live View postoji već nekoliko godina i sada konačno svjedočimo njegovom razvitku. S Live View prikazom, korisnici će sada moći dobiti više informacija na zaslonu svog mobitela dok gledaju lokacije dorađene pomoću AR-a. Ranije je Live View omogućavao korisnicima da se kreću ulicama pomoću kamere na svom telefonu, vide svijet oko sebe i dobiju praktične upute na svojim zaslonima. Sada, uz pomoć milijarda Street View slika, umjetne inteligencije i AR tehnologije, nova Live View opcija daje korisnicima mnogo bolji uvid u njihovo okruženje. Također će biti prikazano više informacija s raznim točkama interesa poput trgovina, restorana, banka, bankomata…

Osim toga, Google Karte Live View će istaknuti područja interesa izvan korisnikova vidokruga koja druge zgrade mogu zakloniti. Aplikacija će prikazati logo lokacije s dodatnim informacijama. Odabirom “započni put”, korisnik može odabrati da mu se prikažu AR-navigacijski skočni prozore, strelice koje pokazuju smjer i informacije o udaljenosti kako bi što lakše i brže pronašao svoje odredište.

Ovaj tjedan Google će implementirati ovu uslugu za korisnike Androida i iOS-a u gradovima kao što su Los Angeles, San Francisco, New York, London i Pariz.

Uz to, Google će također ažurirati za uslugu Google Lens Multisearch i omogućiti pristup novim imerzivnim značajkama vezanim uz AR. Za one koji nisu upoznati s tehnologijom, Google Lens Multisearch alat omogućuje korisnicima traženje stavki putem učitane fotografije. Kako bi pristupili ovoj značajki, korisnici moraju uploadati sliku hrane koja ih zanima na Multisearch engine. Usluga će tada pretražiti mjesta u blizini na kojima korisnici mogu nabaviti željene namirnice ili već gotovu hranu i tekstualno i vizualno uputiti korisnike prema tom mjestu.

Nadalje, Google će kasnije ove godine ažurirati svoju uslugu Lens AR Translation kako bi radio u kombinaciji s Live View i Multisearch funkcijama. Pa će tako korisnici moći vidjeti prijevod natpisa u stvarnom vremenu virtualno preklopljen preko natpisa u stvarnom svijetu.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, Google u svoju aplikaciju Google Karte globalno uvodi pretraživanje mjesta pristupačnih osobama u invalidskim kolicima. U početku je ova opcija bila dostupno samo u Australiji, Japanu, Velikoj Britaniji i SAD-u.