Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Microsoft, Qualcomm i Magic Leap Oživljavaju MRTK

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

U značajnom potezu unutar industrije proširene stvarnosti (XR), Microsoft, Qualcomm i Magic Leap nedavno su najavili zajednički napor usmjeren na oživljavanje Mixed Reality Toolkit (MRTK). Ovaj okvir, prvobitno pokrenut od strane Microsofta, ima potencijal postati iznimno važan za razvoj AR/VR aplikacija na različitim platformama.

Evolucija MRTK-a

Na početku je projekt MRTK vodio Microsoft s ciljem da pruži razvojnicima skup komponenti i značajki za ubrzanje razvoja XR aplikacija koje rade na različitim platformama, prije svega unutar Unity game enginea. Međutim, ranije ove godine, Microsoft je raspustio tim odgovoran za MRTK, zajedno s timovima AltspaceVR, u sklopu šireg smanjenja radne snage.

Unatoč tomu, MRTK se sada transformirao u open-source projekt. Microsoft, u partnerstvu s Qualcommom i Magic Leapom, osniva neovisnu organizaciju na GitHubu. Njihova zajednička vizija je pretvoriti MRTK u “pravi multiplatformski alat” koji potiče veću suradnju trećih strana.

Magic Leap se pridružuje Inicijativi

Magic Leap, značajna figura u XR industriji, preuzima značajnu ulogu u ovom projektu. Pridružujući se Microsoftu kao ravnopravni partneri u MRTK-ovom upravljačkom odboru, Magic Leap ima cilj unaprijediti postojeći XR ekosustav i osnažiti razvojnike da stvaraju bogatija i dublja iskustva koja prelaze različite platforme.

U svojoj objavi na blogu, Magic Leap izražava svoju predanost MRTK3 i ističe njezin potencijal da pojednostavi prenošenje aplikacija iz MRTK3 s drugih OpenXR uređaja na njihovu platformu.

Široka Podrška Platformama

MRTK3, čak i prije ovog oživljavanja, već je podržavao različite platforme, u punom kapacitetu ili eksperimentalno. Značajne platforme uključivale su Microsoft HoloLens 2, Meta Quest, Windows Mixed Reality, SteamVR, Oculus Rift (putem OpenXR-a), Lenovo ThinkReality A3 i Windows Traditional desktop. Prema odboru koji nadgleda razvoj MRTK-a, dodatni uređaji su na horizontu, pri čemu će jedan od njih vjerojatno biti dugo očekivani Magic Leap 2 AR headset.

Obećavajući Vremenski Rok

Za razvojnike koji nestrpljivo čekaju poboljšani MRTK3, Microsoft je podijelio uzbudljive vijesti. MRTK3 ide prema općoj dostupnosti tijekom druge tjedna rujna 2023. Ovaj dugo očekivani izlazak obećava razvojnicima snažan i svestran alat za razvoj XR-a.

Za one koji žele dublje istražiti MRTK3, Microsoft je uspostavio MRTK3 središte. Ovo središte nudi sveobuhvatne informacije o podršci, tutorijale i još mnogo toga, čineći ga vrijednim resursom kako za početnike tako i za iskusne razvojnike XR-a.