Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Održan prvi Future Jam

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Prvi Future Jam događaj, koji se proteklog vikenda održao u inkubatoru PISMO, pokrenutom od strane A1 i organiziran od strane Austrijskog kulturnog foruma, predstavio je viziju razvoja igara za buduće radne procese, kao i razumijevanje važnosti radničkih prava. Natjecanje koje je usmjereno na prošlost, sadašnjost i budućnost rada rezultiralo je stvaranjem aplikacije nazvane Sinder, koja je suštinski Tinder za organiziranje sindikata, kao i video igara koje prikazuju radne uvjete u Zagrebu i Manchesteru u prošlom stoljeću. Također, stvorena je satirična VR simulacija koja se fokusira na budućnost rada i upotrebu umjetne inteligencije.

S obzirom na to da globalno tržište rada doživljava brze promjene zbog trendova kao što su sve veća upotreba umjetne inteligencije, automatizacije, algoritmiranja i rada na daljinu, Future Jam događaj organiziran je s ciljem razmatranja koncepta značajnog rada i ljudske kreativnosti, ali i adresiranja radničkih prava. Događaj je privukao oko 20 sudionika koji su dobili stručne savjete o strukturi dizajna igara uz poštivanje tematskog okvira Future Jamma.

Mentori za događaj uključuju Georga Hobmeiera, suosnivača studija Causa Creations sa sjedištem u Beču, koji je poznat po fokusu na društvene probleme u dizajnu narativnih igara i bogatom iskustvu u stvaranju uzbudljive igre, kao i Aleksandra Gavrilovića iz Gamechucka i udruge CGDA te Dominika Cvetkovskog iz ANIQ studija i udruge HU-IZ-VI. Hobmeier je primijetio da je Novska izvrsno mjesto za pokretanje studija za razvoj igara, zbog čega je događaj održan u inkubatoru PISMO.

Tri najbolja projekta, odabrana od strane mentora, dobila su nagrade u vrijednosti od 500 eura. Pobjednički projekti uključivali su simulacije radnih uvjeta u Manchesteru u 19. stoljeću i Zagrebu u 1920-ima, aplikaciju Sinder, te satiričnu VR simulaciju budućnosti rada i korištenja umjetne inteligencije. Pobjednici će imati vremena poboljšati svoje projekte prije nego što ih predstave na interaktivnoj izložbi u Zagrebu sredinom 2023. godine.

Future Jam je prva u nizu participativnih sesija razvoja igara za hrvatske kreativce, s mentorom ili mentorskim programom iz Austrije, u sklopu inicijative IMAGINE Arts & Ideas saveznog ministarstva za europske i međunarodne poslove Republike Austrije, koja se bavi umjetničkim i kulturnim projektima koji se bave hitnim pitanjima 21. stoljeća.