Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Plaćanje kriptovalutama u Hrvatskoj – sve što trebate znati

Kriptovalute
Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Osim već uobičajenog plaćanja karticom ili kešom, broj tvrtka koje usvajaju plaćanje kriptovalutama diljem svijeta veće je nego ikada. Ako vas kriptovalute zbunjuju – niste jedini. Pogledajte naš uvodni članak.

Volatilnost (drastična promjena cijene u kratkom vremenu) Bitcoina svima je dobro znana, no to nije obeshrabrilo tvrtke i biznise diljem svijeta da počnu prihvaćati kriptovalute kao opcije plaćanja. Među tvrtkama koje prihvaćaju Bitcoin ili ostale kriptovalute spada mnoštvo restorana brze hrane (Burger King, Popeyes, Pizza Hut i ostali), tehnološke tvrtke (PayPal, Microsoft) i ostale poput Coca Cole.

Tko u Hrvatskoj prima kriptovalute kao način plaćanja?

Ako ste mislili da nitko neće primati kriptovalute kao službeni način plaćanja, prevarili ste se.

Iako je plaćanje kriptovalutama u Hrvatskoj još relativno nova pojava, već danas na više od stotinu lokacija možete plaćati kriptovalutama. Takva plaćanja omogućuju tvrtke Electrocoin (sa sustavom PayCek) i Fima Plus (sa sustavom FIMA Pay).

Uz pomoć PayCek sustava moći ćete plaćati kriptovalutama u mnoštvu hotela, Tifonovih benzinskih postaja, Greyp električnih bicikala, najvećeg hrvatskog webshopa bazzar.hr. Osim toga, kriptovalute primaju Alpha Luxe Nekretnine, autokuće (Grand Auto i Autokuća Vuko), mediji poput Lider i Poslovni dnevnik i brojni drugi.

Putem FIMA Pay sustava može se kupovati u pojedinim kafićima u Zagrebu (Orient Expresss), Varaždinu (Elephant, Baseball Bar, Ritz Caffe Bar, studentski restoran), Bim sport-u, u restoranima Stari Hrast u Čakovcu i American Bar Dollar u Osijeku.

iNovine postale su prvi lanac kioska u Hrvatskoj koji omogućava plaćanja kriptovalutama.

Croatijin LAQO uveo je plaćanje kriptovalutama na svojem webshopu i na taj način postao prvo osiguranje u Hrvatskoj koje omogućuje takav način plaćanja.

Ali čekaj – postoji caka

Jedan od najvećih trgovačkih lanaca je Konzum i baš u njemu fizičke i prave osobe mogu kupovati i plaćati kućanske potrepštine, namirnice i praktički sve proizvode iz Konzumove ponude (preko 12.000 artikala).

Ipak – postoji caka. Plaćanje kriptovalutama trenutačno je dostupno samo u online prodavaonici. Plaćanje kriptovalutama uz brojne prednosti ima i par nedostataka. Jedan od njih je nestalna cijena koju je teško predvidjeti i rezultat toga očitava se u nepredvidljivim provizijama kod svake kupnje.

Osim provizije, još jedan razlog zašto plaćanje kriptovalutama nije dostupno u pravim poslovnicama je vrijeme čekanja procesiranja transakcije. Ono uvelike ovisi o kriptovaluti kojom plaćanje. Na primjer, plaćanje Bitcoinom moglo bi trajati i do 40 minuta (ovisno o proviziji plaćanja), dok valute poput Cardano ili Solana mogu biti procesirane skoro trenutačno.

Nadalje, baš zato što se plaćanje kriptovalutama toliko razlikuje i uvelike ovisi o kriptovaluti koju ste odabrali, teško je da će u skoro vrijeme doći do standardizacije plaćanja koja bi omogućila plaćanje računa na licu mjesta. Ipak, tvrtke poput Hrvatskog Electrocoina mogle bi pretvoriti taj san u realnost.

Konzum nema ni u jednom trenutku izravan doticaj s kriptovalutama te, kada je riječ o volatilnosti koja je za njih specifična, kupci nemaju rizika jer je rizik Electrocoin preuzeo na sebe.

Zapravo, fiksiran je tečaj na 15 minuta koliko traje i jamstveni rok za izvršenje uplate u Konzumovoj internetskoj prodavaonici.

Gdje kupiti kriptovalute u Hrvatskoj?

Jeste li znali da se u pojedinim uredima Hrvatske pošte mogu kupiti kriptovalute? ? Poprilično neobično!

Osim toga, postoje dvije najpopularnije stranice putem kojih možete na siguran način kupiti kriptovalute – Bitcoin Store i Kriptomat. Detalje kupnje možete pronaći na njihovim službenim stranicama.

Obje stranice funkcioniraju na sličan način. Prvo se registrirate, potvrdite račun, izradite kripto-novčanik i spremni ste za kupnju.

Trenutno stanje kriptovaluta

Očito je da je blockchain tehnologija kao i kriptovalute nešto što se polagano integrira u društvo i postojeće sustave, te je vjerojatno da će s vremenom imati sve veću razinu prihvaćenosti.

Zanimljivo je kako Hrvatska za sad nema uspostavljen zakon o kriptovalutama, no to ne znači da trgovina njima nije regulirana. Postojeći zakon o porezu na dohodak kriptovalute tretira kao oblik investicije.

Shodno tome, promjena kriptovalute u fiat novac oporezuje se stopom od 10% + prirez općine / grada u kojem živite. Osim toga, stanje kriptovaluta u Hrvatskoj je u ponešto sivoj zoni.

Kako kriptovalute imaju prednosti poput značajne privatnosti i decentralizacije, no i nedostatke poput volatilnosti i nepredvidljivosti, valja procijeniti isplativost prije ulaganja u kriptovalute. Da, kupiti dva klipića sa šunkom sa 0.0000068 Bitcoina je zaista fora, no, isplati li se? ?