Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Ovogodišnji Infobip Shift okupio 4000 ljudi, evo što su vidjeli

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Ovogodišnji Infobip Shift, najveća međunarodna developerska konferencija u Južnoj Europi, održan je 19. i 20. rujna.  Osim uživo, konferenciju je online pratilo više od šest tisuća gledatelja, čime se Infobip Shift pozicionira jednom od najvećih takvih konferencija u Europi, a organizatori su najavili da će se širiti i na dodatnu lokaciju, ali bez navođenja detalja.

Imali smo priliku odabira praćenja par dvorana: DevX, Web, Tooling, Startup, Web3 i Cloud native. Između tih dvorana odrađeno je 75 predavanja i panela na kojima su sudionici mogli čuti sve o brojnim novim tehnologijama od globalnih zvijezda tehnološke scene. Iako su sva predavanja bila zanimljiva na svoj način, htjeli bismo izuzeti par predavanja koja su nam se posebno dopala.

The arhitecture of Web3, predavanje Raze Zaida

Kao odličan uvod u Web3 svijet, Raza Zaid nam je dao kratki uvod u to što je Web3, zašto se zove Web3, ukratko i jasno objasnio što je blockchain, gdje bi mogli koristiti Web3 te razne slojeve Web3. Naravno, u 30 minuta nismo mogli dobiti detaljni uvod, jer bi to trajalo oko 2 sata za čiste osnove, ali smatramo da je kao „Web3 101“ uvod bio savršen: točno ono što treba znati i malo zanimljivih činjenica da začini priču.

How to learn Web3, predavanje Franchesca Ciuilla

Učinkoviti programeri ne pišu samo čist, jednostavan i robustan kod. Također imaju snažno razumijevanje cjelokupnog procesa razvoja i problema koji treba riješiti. Potrebno im je vrijeme za učenje, vježbanje i igru. Nakon što smo naučili ukrqtko što je web3, Franchesco Ciuilla nam je ukratko pokazao kako se možemo naučiti baratati njime. Svoje 30-minutno predavanje je iskoristio usmjeravajući nas u odabir kojeg blockchaina želimo naučiti kao početnik, savjet za biranje programskog jezika te neke alate i frameworkove koje bi bilo dobro imati na pameti.

Fuel of the industry: VS’s, predavanje Melvina Denga

Svi smo upoznati sa kriptovalutama te svi imamo svoje mišljenje o njima, bilo to dobro ili loše mišljenje. Neki su se opekli ulazeći u svijet kriptovaluta te su se zakleli da više nikad neće ponoviti tu pogrešku. Melvin Deng nam u svom predavanju što je zapravo „Trustless System“ (sustav/sistem bez povjerenja) te nam je pokušao pomoći otkriti tko nas pokušava prevariti, a tko je vrijedan našeg povjerenja. Ako bi mogli sažeti cijelo 30-minutno predavanje u jednu rečenicu, to bi bilo: „samo ako vam prijatelj kaže da je nešto 100% sigurno, ne znači da ne možete istražiti za sebe.“

Bridging design and development in style, predavanje Ekene Eze

Slijedimo vrlo tradicionalan put kada razvijamo web aplikacije i web stranice. Direktori skiciramo ideje, dizajneri proizvoda stvaraju dizajne u Figmi, dok ih programeri grade do savršenstva piksela. Ovaj pristup zahtijeva puno posla od svih, pošto dizajneri moraju stvoriti dizajn, prototip i predati sve resurse i imovinu. Na osnovu toga, programeri moraju izgraditi projekt, integrirati ga s pravim okvirima, testirati i poslati u proizvodnju. Ekene Eze nam je olakšao taj proces upoznavajući nas sa website builderima. Jedan takav alat je Plasmic, za kojeg je prezenter Ekene Eze izrazio veliko oduševljenje. Neke od prednosti Plasmic alata su:

 • Moguće ga je integrirati sa bilo kojim tehničkim stogom (tech stack)
 • Omogućava kreativnu fleksibilnost početnicima
 • Može se uvesti bez nadziranja
 • Mogućnost osobnog dizajna sustava
 • Prilagođene animacije i efekti

Testing Web Applications with Playwright, predavanje Debbie O’Brien

Testiranje zna biti vrlo teško. Zahtijeva vrijeme za učenje i pisanje, a kao što svi znamo: vrijeme je novac. Kao programeri želimo testirati. Znamo da bismo trebali, ali nemamo vremena. Dakle, kako možemo pridobiti više programera za testiranje? Debbie O’Brien nam je predstavila Playright: alat koji može učiniti testiranje zabavnim. Playright nije zasebni program, to je ekstenzija za web-preglednike. Daje nam mogućnosti poput:

 • Live-debugger –  dalje možete komunicirati s programom prilikom debuggiranja. Možete postaviti prijelomne točke, rukovati iznimkama koje bi inače uzrokovale prekid programa, modificirati memoriju itd.
 • Lokatori – mogućnost pronalaženja elemenata u bilo kojem trenutku
 • Olakšano odabiranje selektora – jednostavno pritisnemo na opciju „Pick selector“ i automatski nam prikaže koje sve selektore možemo iskoristiti
 • Codegen – mogućnost automatskog generiranja koda ovisno o prijašnjim unosima
 • Prikazivanje izvješća – zasebno za svaki preglednik
 • Praćenje kreiranih datoteka

Koliko smo god uživali u ovogodišnjem Infobip Shiftu, jedva čekamo da vidimo što će slijedeći Infobip Shift sadržavati. Ako već želite kupiti svoju ulaznicu, možete posjetiti njihovu službenu stranicu.