Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Počeo prvi Adria Summit u Istri – Ko je sledeći jednorog u regionu?

Adria Summit
Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Više od 400 učesnika iz više od 15 zemalja, na jednom mestu: u hotelu Kempinski u Savudriji, prisustvovalo je otvaranju Adria Summita pod sloganom ’’Future of Digital Commerce’’Na otvaranju prve konferencije o budućnosti digitalnog tržišta u našem regionu obratili su se pored organizatora Zorana Torbice, Dejana Tešića i Borisa Vujičića, Kozmin Vladimiresku iz Mastercarda, generalnog sponzora Adria Summita, Vili Basanese, gradonačelnik Umaga i Željko Stašević, direktor Kempinski Hotela Adriatic Istria.

Regionalni razvoj – ključ napretka

Organizatori su na samom početku poželeli dobrodošlicu i dotakli se jednog od ciljeva samog Summita, a to je podsticanje razvoja digitalne trgovine, a da bi se krenulo tim putem neophodno je stvaranje regionalnog ekosistema, kaže Boris Vujičić, jedan od organizatora i dodaje:

’’Taj ekosistem uključuje, kako velike prodajne sisteme, tako i manje lokalne proizvođače, visoko tehnološke firme, logističare, marketinške eksperte, platne sisteme ali i investicione fondove koji potpomažu inovacioni razvoj. Uzajamna povezanost i zavisnost ovih faktora je nešto na šta želimo da ukažemo tokom naše dvodnevne konferencije’’.

Ništa manje važna je i skalabilnost, naglašava Dejan Tešić, organizator, kao i da često nailazimo na mnogo barijera i fragmentacija. 

’’Svako od nas ko veruje u otvorena tržišta, misli da zajedničkim delovanjem možemo da rastemo i značajno povećamo verovatnoću izgrađivanja globalno vrednih tehnoloških jednoroga i šampionaNema sumnje da kao učesnici na otvorenom tržištu možemo da povećamo skalabilnost tako što ćemo da sarađujemo što je više moguće. Na ovaj način ćemo ceo naš sektor pretvoriti u ekosistem gde će čak i mali igrači primetno doprinositi razvoju celog tržišta’’, istakao je Tešić.

Marko Landi – čovek koji je vratio Steva Jobs-a u Apple

Uvodno predavanje održao je jedini čovek u svetu koji je uspeo da ubedi Steva Jobs-a da se vrati u Apple, nakon što je napustio kompaniju koju je sam osnovao. Naime, čuveni Apple je pre skoro 30 godina poslovao sa ogromnim gubicima (verovali ili ne) da bi nakon Landijeve ’’intervencije’’ vrednost u veoma kratkom roku porasla na oko 100 miliona dolara. 

Izuzetni Landi, nekadašnji COO u Apple-u, podelio je sa učesnicima iskustvo o saradnji sa neverovatnim Jobs-om i otkrio šta je najvažnije što je naučio od njega u putu ka uspehu: vizija, intuicija i snažan lojalan tim. 

’’Šta je iPhone? On je samo ideja o konverziji različitih aplikacija i tehnologija. Steve nije kreirao te tehnologije, ali ih je spojio u jedan proizvod’’, rekao je Landi.

’’Trendovima treba znati upravljati, ako ne, oni će nama’’

O godinama koje su iza nas govorio je, Kozmin Vladimiresku, menadžer Mastercarda za Hrvatsku i Rumuniju. ’’Period iza nas bio je težak i doneo je brojne izazove, koje su na svoj način bile i poučne. Promenile su način na koje razmišljamo i postavljamo prioritete’’. Zatim se osvrnuo na rast digitalne trgovine u tom periodu: ’’Očigledno je da je eComm jedan od najjednostavnijih načina na koje smo mogli da računamo kada se radi o primeni i korišćenju stvari koje su nam potrebne’’, stoga je neophodno posmatrati budućnost i kreirati platformu za dalji razvoj. 

Gradonačenik Umaga, Vili Basanese, obratio se učesnicima naglasivši da je područje Grada Umaga, područje u kome je raznolikost bogatstvo. ’’Zahvalio bih se svima koji su organizovali ovaj događaj, jer time širimo ono čega među nama nema – a to su granice’’, rekao je Basenese i osvrnuo se na temu Summita sa porukom ’’trendovima treba znati upravljati, ako ne, oni će nama’’.

Adria Summit otvara brojna pitanja kroz 8 panel diskusija: od makro pespektive razvoja Ecomm ekonomija iz ugla top menadžera, preko uticaja brenda, tehnologije, prihvatanja inovacija, do finansijskih servisa, značaja organizacije dostave i brojnih  specijalnih gostovanja vodećih stručnjaka na odabrane teme. Program je dostupan na https://adriasummit.com/.

Adria Summit se održava u istarskoj Savudriji i traje do 8. maja. O budućnosti Interneta i e-trgovine diskutuju istaknuti eksperti u regionu, i šire, kroz program koji obuhvata sve ključne teme digitalnog ekosistema.