Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Poduzeća poput Nokie potiču transformaciju Metaverzuma

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Metaverzum, nekadašnja tema znanstvene fantastike, sada postaje stvarnost, s poduzećima i industrijama koje prihvaćaju njegov transformacijski potencijal. Istraživanje koje su proveli Nokia i EY osvjetljava trenutno stanje poslovnih i industrijskih metaverzuma, ističući njihovo sve veće usvajanje i značajne koristi koje pružaju. Kako rani usvajači dijele svoja iskustva, postaje očito da metaverzum nije samo prolazni trend, već snažan alat za poslovna okruženja koja žele poboljšati učinkovitost, održivost i inovacije.

Istraživanje, nazvano “Metaverzum na djelu”, obuhvatilo je 860 poslovnih lidera iz Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Japana i Južne Koreje, predstavljajući ključne industrijske sektore poput automobilske industrije, industrije proizvodnje, transporta, lanca opskrbe i logistike te energetike i javnih usluga.

Rezultati istraživanja otkrivaju veliki optimizam koji vlada oko metaverzuma. Samo 2% ispitanika ga doživljava kao običan marketinški izraz ili prolazan trend, potvrđujući njegov status kao transformacijske tehnologije s dugotrajnim učinkom. Zapravo, 58% tvrtki koje planiraju implementirati metaverzum već su realizirale barem jedan projekt povezan s metaverzumom, dok iznenađujućih 94% onih koji tek planiraju započeti svoje putovanje u metaverzum namjerava to učiniti u sljedeće dvije godine.

Štoviše, istraživanje pokazuje da industrijski metaverzum, posebno, ima potencijal donijeti značajnu poslovnu vrijednost. Izvanrednih 80% ranih usvajača koji su implementirali metaverzum projekte očekuju dubok utjecaj na svoje poslovanje. Kombinirajući fizičke i virtualne okoline, metaverzum pruža inovativne mogućnosti tvrtkama da ubrzaju implementaciju, usvajanje i monetizaciju tehnologija Četvrte industrijske revolucije.

Geografski, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Brazil ističu se kao predvodnici usvajanja metaverzum, s 65%, 64% odnosno 63% ispitanika koji su već testirali ili potpuno implementirali industrijske ili poslovne metaverzum projekte. Međutim, zemlje Azije i Pacifika, poput Japana i Južne Koreje, nešto su manje napredne, s postotkom usvajanja od 49%.

Kada su upitani o najtransformacijskijim primjenama metaverzuma, poduzeća su prepoznala najveći potencijal u korištenju proširene stvarnosti za obuku radne snage te virtualne istraživačko-razvojne aktivnosti za unaprjeđenje dizajna proizvoda i procesa. Ove primjene pružaju mogućnost revolucioniziranja procesa uvođenja novih zaposlenika, razvoja njihovih vještina i suradnje, kao i poticanja inovacija u razvoju proizvoda.

Dok tvrtke ulaze u implementaciju metaverzum projekata, prepoznaju ključnu potrebu za snažnom infrastrukturom i analitičkim sposobnostima. Ispitanici su najveći naglasak stavili na ključne tehničke potpornje koje su temeljne za ispunjavanje zahtjeva takvih projekata – računalstvo u oblaku, umjetnu inteligenciju/strojno učenje i mrežnu povezanost, uključujući privatne mreže 5G/6G, optičku širokopojasnu mrežu i javne mreže 5G/6G. Ovi temeljni elementi su ključni za uspješno ispunjavanje zahtjeva metaverzum projekata, a organizacije surađuju s stručnjacima kako bi nadoknadile nedostatke u vještinama i osigurale uspješne implementacije.

Vincent Douin, izvršni direktor za poslovno savjetovanje i transformaciju u Ernst & Young LLP, ističe opipljive koristi koje su već primijećene nakon početnih implementacija metaversa i izjavljuje: “Industrijski i poslovni metaverzumi su tu, a ovo istraživanje pokazuje jasno zanimanje za tehnologije poput proširene stvarnosti i digitalnih dvojnika kako bi se postigli poslovni ciljevi.”

Thierry E. Klein, predsjednik istraživanja Bell Labs Solutions u kompaniji Nokia, ističe usklađenost njihove vizije s rezultatima istraživanja. On navodi: “Izvrsno je vidjeti da poduzeća jasno vjeruju u moć metaverzuma za stvaranje poslovne vrijednosti u poslovnim i industrijskim primjenama.”

Ukratko, istraživanje Nokia i EY donosi uvjerljive dokaze da metaverzum nije prolazni trend, već postaje stvarnost koju sve više poduzeća i industrija prihvaća. S ranim usvajačima koji izvještavaju o značajnim koristima i stvarnoj poslovnoj vrijednosti, metaverzum mijenja način na koji radimo i interakciju te otvara vrata digitalne transformacije i neograničenih mogućnosti za poslovni uspjeh u budućnosti.