Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

VIDEO Ribarnica Dolac jedan je od simbola Donjeg Grada Zagreba, prošetajte pomoću svog headseta

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Ribarnica Dolac je dio najveća, najpoznatija i najvažnija tržnice u Zagrebu – tržnica Dolac.

Povijest

Tržnica je otvorena 1930. godine na mjestu starih zidina koje su srušene (o tome svjedoči ulica Pod zidom). Nakon što je odlučeno da se preseli stara tržnica Harmica na mjestu današnjeg Trga bana Josipa Jelačića, raspravljalo se o lokaciji nove gradske tržnice. Lokaciju između crkve sv. Marije i Kaptola predložio je arhitekt Viktor Kovačić koji je sudjelovao u regulaciji potoka Medveščaka. Osim zidina je porušeno nekoliko kuća u starom gradskom naselju Dolac.

Smještaj

Tržnica i ribarnica Dolac se nalazi u gradskoj četvrti Gornji grad – Medveščak između Trga bana Josipa Jelačića, Kaptola i Gornjeg grada. Kombinacija je otvorene (za voće i povrće) i zatvorene (za meso, nalazi se ispod otvorene tržnice). Sjeverno od Dolca je Trg Petrice Kerempuha na kojem se nalazi prodaja cvijeća, a on se na sjeveru nastavlja na Opatovinu s prodajom odjevnih predmeta i raznih obrtničkih proizvoda. Trg Bana Jelačića i Dolac povezuje ulica Splavnica na kojoj se također prodaje cvijeće. Godine 2006. na tržnici je postavljen kip tradicionalne prodavačice “kumice Barice”, djelo kipara Stjepana Gračana. Kumice su žene iz okolice Zagreba koje uzgajaju vlastito voće i povrće ili rade domaći sir i vrhnje koje prodaju na tržnici. Ime Barica odabrali su građani. Njezinа prototip je kumica Đurđica Jančić, koja trguje na Dolacu preko 50 godina.

Upute za gledanje:

• ukoliko snimku gledate putem mobitela okrenite ekran u desno ili lijevo i razgledajte okolinu
• ukoliko snimku gledate putem laptopa ili računala, pritisnite desnu tipku miša i povucite pogled desno ili lijepo i razgledajte okolinu
• ukoliko snimku gledate preko VR headset uređaja, prebacite se na 360 snimku i uživajte u potpunom dojmu!

Video je snimila agencija Prilika Grupa u tehnologiji VR 360.