Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Škole tuže Metu, TikTok i druge platforme zbog krize mentalnog zdravlja kod mladih

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Poput industrije duhana, nafte, oružja i duhana, velike američke kompanije društvenih medija sada se suočavaju s tužbama javnih tijela koje ih žele smatrati odgovornima za veliki društveni problem. U njihovom slučaju, krizu mentalnog zdravlja među mladosti.

Tužba od 92 ​​stranice traži novčanu naknadu štete. Državne škole prisiljene su angažirati obučeno osoblje koje će osobno liječiti pogođene učenike. U tužbi se navodi da je od 2009. do 2019. došlo do povećanja od 30% u broju učenika u državnim školama Seattlea koji su izjavili da se “osjećaju toliko tužno ili beznadno” da su prestali raditi uobičajene aktivnosti.

Irska regulatorna tijela su u rujnu 2022. kaznila Metu, koja posjeduje Facebook i Instagram, s 403 milijuna dolara jer nisu zaštitili privatnost djece. Kažnjena je s dodatnih 414 milijuna dolara 4. siječnja, usred svađe oko toga treba li od korisnika tražiti pristanak da ih prati za oglase.

Tužba također citira prošlogodišnji govor predsjednika Joea Bidena o stanju Unije, u kojem je rekao: “Moramo smatrati platforme društvenih medija odgovornima za nacionalni eksperiment koji provode na našoj djeci radi profita.” Vrhovni sud SAD-a trebao bi sljedeći mjesec saslušati argumente o tome u kojoj mjeri savezni zakon štiti tehnološku industriju od takvih tvrdnji kada algoritmi društvenih medija guraju potencijalno štetan sadržaj.

Čak i kad bi visoki sud otvorio put za tužbe poput one u Seattleu, okrug ima zastrašujući izazov u dokazivanju odgovornosti industrije. Tehnološka industrija inzistira na tome da se učinci društvenih medija na mentalno zdravlje tinejdžera razlikuju od uloge velike farmacije u promicanju ovisnosti o opijatima. Okruzi krive kompanije za pogoršanje mentalnog zdravlja i poremećaje ponašanja uključujući anksioznost, depresiju, neurednu prehranu i internetsko nasilje, izrade planova lekcija o učincima društvenih medija i pružanja dodatne obuke učiteljima.

Glasnogovornik Snapchata rekao je da ništa nije važnije od dobrobiti zajednice i da blisko surađuje s organizacijama za mentalno zdravlje kako bi korisnicima dao resurse koji će im pomoći da se nose s izazovima s kojima se mladi danas suočavaju. Metina globalna voditeljica sigurnosti, Antigone Davis, rekla je da je razvila preko 30 alata za podršku tinejdžerima i obiteljima, potičući vremenska ograničenja i identificirajući više od 99% štetnog sadržaja prije nego što se prijavi.