Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Tehnoverzum gaming specijal: Tomb Raider – nastavak

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

U novom specijalu nastavljamo priču o jednoj od najpopularnijih video igara ikada. Nakon što je u prvom dijelu predstavljena priča o legendarnom britanskom studiju Core Design i njihovom najvećem projektu koji im je donio svjetsku slavu, došlo je vrijeme da se osvrnemo na drugi dio sage o najpopularnijoj junakinji u gejming svijetu.

Kao što sam pomenuo u prvom specijalu, sedam godina napornog rada legendarnog britanskog studija završilo se neslavno 2003. godine s nedovršenim, ali i ambicioznim projektom nazvanim Tomb Raider: The Angel of Darkness. Nakon ne pretjerano inovativnih djelova The Last Relevations i Chronicles, The Angel of Darkness je konačno odsvirao kraj malom britanskom studiju koji više nije mogao da izdrži ubitačan tempo pripreme novih djelova sage o Lari Kroft u jako kratkom periodu. Jednostavno, došlo je bilo vrijeme da se naprave krupne promjene kako bi se spasila franšiza (i naravno, zaradio novac). Izdavač Eidos Interactive odlučio je da priču o Lari Kroft povjeri američkom studiju Crystal Dynamics, te je tako Lara vaskrsla u novom izdanju koji je uglavnom oduševio njene fanove.

Tomb Raider: Legend (2006) – Lara u novom ruhu

Deset godina nakon izlaska prvog Tomb Raider-a, na scenu je stupio prvi dio nove trilogije o čuvenoj arheološkinji Lari Kroft i to u izdanju pomenutog američkog studija. Larin kreator, Tobi Gard (Toby Gard), vratio se na veliku scenu i postao stručni konsultant. Izdavači su znali da je za uspjeh potrebno vratiti Tobija u tim. Osim Tobija, značajan doprinos novom Tomb Raider-u dali su tvorac priče Erik Lindstrom (Eric Lindstrom), glavni dizajner likova Kam Ju (Kam Yu), programeri Skot Kroc (Scott Krotz) i Erin Kato (Erinn Catto), kao i kompozitor Troels Folman (Troels Folmann). Glas Lari Kroft u komplet trilogiji posudila je britanska glumica Kili Hejvs (Keeley Hawes).

Lara na gala večeri u Japanu. Slika: printscreen tokom igre

Legend je zamišljen kao prvi dio trilogije koja je predstavila nešto drugačiju Laru. Ovoga puta, igrači se upoznaju s Larom koja je, zajedno sa svojom majkom, preživjela pad privatnog aviona i to negdje na Himalajima (Nepal). Nakon što su sklonište potražile u dubini planine, brzo su oktrile da ta oblast krije i neke opasne tajne. Ne znajući o čemu je riječ, radoznala Lara je aktivirala jedan od artefakata, što je rezultiralo time da njena majka bude uvučena kroz neki misteriozni portal. Lara nikada nije saznala šta se tačno desilo tog trenutka niti šta je na kraju bilo s njenom majkom.

Radoznala Lara aktivirala magični artefakt koji je potom stvorio magični portal. Slika: printscreen tokom igre

Zanimljivo je kako su developeri iz Crystal Dynamics-a kroz priču provukli dosta elemenata britanske istorije, pa i čuvenu legendu o kralju Arturu i maču iz kamena. Baš kao i u čuvenoj legendi, tako i u ovom dijelu Tomb Raider-a susrećemo se s artefaktom u obliku mača koji se nalazi u kamenu, a koji ima magične moći. Na sličnost s legendom o kralju Arturu ukazaće i glavni junaci priče: Zip i Lara.

Nakon ove tragične nesreće, Laru je odgajao njen otac, poznati arheolog. Veoma načitana i radoznala (kada šetate s Larom kroz ogromnu vilu Kroftovih i naiđete na ogromnu biblioteku čućete kako ona kaže „Ovo sam već sve pročitala“), Lara je nakon očeve smrti nastavila da se usavršava u oblasti arheologije. Njeno interesovanje za jedan artefakt u Boliviji dobija posebno mjesto u ovom dijelu, a saznajemo da je ovoga puta u priču uvezana i sudbina dvije Larine dobre drugarice: Anaje i Amande.

Anaja i Lara u Peruu. Slika: printscreen tokom igre

Legend je fanovima Tomb Raider-a konačno donio ono što su dugo čekali, makar kada su u pitanju kompleksnost priče, tečnost gejmpleja, poboljšane kontrole, sjajan spoj 3D okruženja i ambijentalne muzike, a ponajviše – Lara u „HD“ izdanju.

Misterija nestanka Larine majke, kao i čudan povratak njene drugarice Amande, za koju se na početku mislilo da je stradala u jednoj arheološkoj iskopini koju su ona i Lara zajedno istraživale, postavili su dobru osnovu za uzbudljiv razvoj priče čiji kraj nikako ne možete predosjetiti. Putovanje u Boliviju, Peru, pa čak i u jednu napuštenu sovjetsku fabriku, u kojoj ćete imati priliku da oživite čuveni Teslin eksperiment, daju ovom Tomb Raider-u sve preduslove za odličnu ocjenu.

Odličan novitet koji je uveo Tomb Raider: Legend je vožnja motorom čuvene italijanske marke Ducati! Ovaj dodatak pokazao se kao savršen za našu glavnu junakinju koja obožava avanture, a igračima pruža par nivoa s pravom adrenalinskom borbom. Vožnja motorom u Peruu praćena je i sjajnom ambijentalnom muzikom.

Lara na crvenom Ducati-ju. Slika: printscreen tokom igre

Naravno, novi dio nije baš savršen. Zanimljiva arheološka nalazišta i misteriozne antičke mehanizme unekoliko će pokvariti dueli s prilično naivnim vojnicima, koji uz sve to izgledaju potpuno isto. Čini mi se da su developeri mogli da ulože dodatni napor da na ovom polju predstave nešto bolji gejmplej. Inače, prisutni su Larini karakteristični pištolji s beskonačnom količinom municije, kao i druge vrste vatrenog oružja s ograničenom municijom. Borba je pomalo dosadna i predvidiva, pa je otkrivanje drevnih grobnica ipak bolja komponenta ovog naslova.

Što se tiče ambijentalne muzike, rekao bih da je kompozitor Troels Folman odradio fenomenalan posao. Poseban utisak na mene, ali i ogromnu zajednicu fanova Tomb Raider-a, ostavile su kompozicije koje prate Larinu vožnju motorom, kao i šetnju kroz vilu Kroftovih. Interesantno je istaći da je muzika koja prati istraživanje vile Kroftovih postala toliko popularna među fanovima da su mnogi pripremili i „produžena“ izdanja od po nekoliko sati i to za potrebe učenja ili relaksacije.

Novi dio Tomb Raider-a ocijenjen je visokim ocjenama, kako eksperata, tako i gejmera. Eksperti su verzijama za PC i Xbox 360 u prosjeku dali ocjenu 82/100, a verziji za PlayStation 80/100 (Metacritic Metascore). Gejmerima se najviše svidjela verzija za PC kojoj su dali 7,9/10, dok su verzijama za PS2 i Xbox 360 dali ocjenu 7,5/10 (Metacritic User Score).

Tomb Raider: Anniversary (2007) – Deset godina Lare Kroft

Veliki jubilej Tomb Raider-a, 10 godina na gejming sceni, proslavljen je drugim dijelom Crystal Dynamics-ove trilogije koji je prikladno nazvan „Godišnjica“ (Anniversary). U potpunosti inspirisan prvim dijelom iz 1996. godine, Anniversary gejmere vraća u drevne grobnice na području Perua, gdje je izvorno i počela Larina potraga za artefaktom s misterioznog antičkog ostrva Atlantida.

Nastavak ove priče i ostatak članka o daljnjim igrama iz Lara Croft serijala – Tomb Raider: Anniversary i Tomb Raider: Underworld možete pročitati na izvornom članku Tehnoverzuma.