Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Google Glass 2 – nove Googleove AR naočale

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Unatoč velikom neuspjehu njihovih prvih pametnih naočala 2014., najnoviji Googleov uređaj, Glass Enterprise Edition 2, označava značajnu prekretnicu za XR industriju. Za razliku od originalnog Glassa, Google Glass 2 su posebno dizajnirane za poslovne korisnike i nude nekoliko novih značajki namijenjenih poboljšanju suradnje, mobilnosti, performansi i učinkovitosti na radnom mjestu.

Dizajn Google Glassa 2

Googleove AR naočale su lagane te otporne na prašinu i vodu. Odnosu na original, imaju čvršće sigurnosne okvire za robusna industrijska okruženja kao što su tvornička postrojenja i gradilišta.

Google je također Glass 2 opremio jačom baterijom i podrškom za Android Enterprise Mobile Device Management kako bi povećao mobilnost i fleksibilnost za udaljene korisnike i korisnike u pokretu.

Što se tiče izgleda, Google Glass 2 su jedne od najmanjih AR naočala trenutno dostupnih na tržištu. Elegantnog izgleda, diskretnog i laganog dizajna, naočale su jedva primjetne tijekom nošenja. Mali zaslon za prikaz koji se nalazi na desnoj strani naočala nije izravno ispred oka, što ove AR naočale čini vrlo pogodnima za korištenje u kombinaciji sa zaštitnim ili dioptrijskim naočalama.

Estetski, njihov elegantan i diskretan dizajn nudi značajnu prednost u odnosu na druge, glomaznije konkurente. Unatoč tome, dolazak Vuzix MicroLED-a, Nreal Aira i nadolazećeg Metinog projekta Aria to će vjerojatno promijeniti.

Testiranje započelo

Javno testiranje Google Glassa 2 započelo je u kolovozu. Ispitivanja manjeg kalibra započela su diljem SAD-a na diskretnim lokacijama poput bolnica, administrativnih ureda i škola.

Testiranje uređaja uključivat će testiranje njegovih mikrofona, leća i kamera kako bi se provjerile njegove mogućnosti stvaranja vizualnih AR iskustava, navigacije, prijevoda, vizualnog pretraživanja i transkripcije.

Za sada su tvrtke poput DHL-a, Boeinga i AGCO-a izvijestile o povećanju operativnih performansi i učinkovitosti otkako su uvele Glass 2 naočale.

Performanse Google Glass 2 naočala

Iako se izgledom zapravo ne razlikuju primjetno od izvornog modela, Google Glass 2 nude značajne razlike u performansama. Evo nekih od ključnih značajki i specifikacija:

  • Qualcomm XR1 procesor
  • 640×360 piksela RGB zaslon
  • 32 GB memorije
  • 8 MP kamera
  • Vidno polje od 83 stupnja
  • Reprodukcija videa do kvalitete 1080×30
  • Tri ugrađena mikrofona
  • Do 8 sati baterije

Prva razlika koju treba primijetiti u vezi s Google Glass 2 je ta da su izgrađene na Qualcomm XR1 platformi, što im daje znatno veću procesorsku snagu od originalnog modela. Najnovije pametne naočale također imaju kameru od 8 megapiksela, RGB zaslon od 640×360 piksela, 32 GB memorije, senzore za praćenje treptanja te USB-C priključak za proširenje funkcionalnosti.

Još jedna velika razlika u odnosu na original je ta što su Glass 2 u potpunosti izgrađen na Android sustavu, što programerima olakšava softversku nadogradnju, a tvrtkama koje ih koriste izravnu integraciju postojećih aplikacija i API-ja (Application Programming Interface).

Kao i njihov prethodnik, Glass 2 se u potpunosti može aktivirati glasom, što znači da korisnici koji rade na mjestima na kojima je važno da ruke budu konstantno slobodne i dostupne za rad, mogu koristiti sve funkcije uređaja bez utjecaja na produktivnost.

Zaključak

Za kupnju Google Glass 2 AR naočala morat ćete kontaktirati Google ili nekog od njihovih distributera izravno jer sam uređaj nije u otvorenoj prodaji. Trenutačna cijena slušalica iznosi 999 $ (oko 7 300 kn), ali se očekuje da će tijekom sljedeće godine pasti kako bi se Google mogao natjecati s drugim dobavljačima koji ulaze na tržište pametnih naočala.

Sve u svemu, čini se da Google Glass 2 polagano vraća Google na tržište kao respektabilnog dobavljača pametnih AR naočala. Iako se originalni Glass pokazao neuspješnim za potrošačko tržište, čini se da se ove naočale prilično dobro snalaze na poslovnom tržištu pametnih naočala, pružajući velikim tvrtkama alate koji su im potrebni da se natječu kao vodeći u industriji.